10 dolog, amiben Hillary Clinton így is első volt

Ugyan a szexista Donald Trumpot végül nem sikerült a háta mögé utasítania az egykori külügyminiszternek és first ladynek, de azért így is rengeteg mindent tett le az asztalra. A Marie Claire összegyűjtötte, hogy miben volt első, mi pedig a lista mellé odapakoltunk pár olyan élterjazi tény és nyilatkozatot, amiket nem biztos, hogy mindenki ismer. 

Ezekben volt ő az első

  1. Ő volt az első diák, aki a Wellesley Főiskolán záróbeszédet mondott.
  2. 1979-ben ő lett az első nő, akit bevettek üzlettársnak az arkansasi Rose Ügyvédi Irodánál.
  3. Ő volt az első first lady, akinek a Fehér Ház nyugati szárnyában volt irodája.
  4. 1997-ben Grammy-díjat kapott az It Takes a Village című könyvének audióváltozatáért, és korábban egyetlen first lady, illetve politikus sem részesült ilyen elismerésben.
  5. 1998-ban ő lett az első first lady, aki a Vogue címlapján szerepelhetett.
  6. 2000-ben volt egy 20 napos átmeneti időszak, amikor egyszerre volt first lady és szenátor, korábban pedig senki nem volt, aki egyszerre képviselte volna a végrehajtói és a törvényhozói hatalmat.
  7. Szenátusi kampányával ő lett az első first lady, aki ilyen pozícióért indult.
  8. 2007-ben ő lett az első nő az Egyesült Államokban, aki egy nagy párt elnökjelölt-aspiránsa volt, és komoly esélyei voltak arra, hogy ő legyen a befutó. Igaz, akkor Barack Obama lekörözte. 
  9. Azzal, a választás után kinevezték külügyminiszternek, ő lett az első first lady, aki helyet kapott a kormányban.
  10. Ő lett az első nő az Egyesült Államokban, akit egy nagy párt elnökjelöltként indított a választásokon. 

10 érdekesség, amit talán nem tudott Hillary Clintonról

1. Hillary Clinton konzervatív családban nőtt fel, édesapja tagja volt a Republikánus Pártnak, ő pedig a főiskolán elnöke volt a fiatal republikánusok klubjának. 1960 után azonban megváltozott elképzelése arról, hogyan is kell működnie egy társdalomnak. Támogatta Lyndon B. Johnson törvénykezéseit, akinek elnöksége idején lépett érvénybe a XXIV. alkotmánykiegészítés - ez olyan módosításokat eszközölt ki, amellyel főleg a feketéket sújtó, diszkriminatív intézkedéseket kívánta megakadályozni.

GettyImages-2301867
Tim Boyle / Getty Images Hungary

2. Tinédzserként abban reménykedett, ő lehet az első női asztronauták egyike. "Amikor 13 éves voltam, írtam a NASA-nak, és megkérdeztem tőlük, mit kell tennem, hogy űrhajós lehessek. Azt válaszolták, hogy nem lesznek női űrhajósok. Elszontyolodtam, majd rájöttem, hogy nem látok túl jól, nem is vagyok sportos alkat, szóval valószínűleg úgysem jött volna össze" - emlékezett vissza Clinton, aki hozzátette, természetesen drukkolt azért, hogy más lányok valóra válthassák az álmát, és egyik legnagyobb befejezetlen ügynek tekinti, hogy a nők minden tekintetben egyenjogúak legyenek a férfiakkal.

3. Első randevújuk Bill Clintonnal majdnem balul sült el: szerették volna megnézni Mark Rothko amerikai festő kiállítását a Yale Egyetem Művészeti Galériájában, de azt pont zárva találták egy sztrájk miatt. Bill Clinton nem adta fel, és rájött, ha felajánlják, hogy az udvarról kihordják a szemetet a sztrájkoló munkások helyett, akkor cserébe talán megnézhetik a kiállítást. Hillary Clinton úgy emlékszik vissza, hogy lenyűgözte a férfi határozottsága és meggyőzőereje. "Miénk volt az egész múzuem. Rothkóról és XX. századi művészetről beszélgettünk, és bevallom, meglepett, hogy arkansasi vikingként ennyire érdeklődik a téma iránt és ennyire jártas benne" - tette hozzá.

4. Bill Clintonnal 1975 októberében házasodott össze, ám megtartotta a leánykori nevét nem sejtve, hogy döntésének milyen következményei lesznek. Miután férje veszített az 1980-as kormányzóválasztáson, mégis felvette a nevét, a választók ugyanis úgy gondolták, kapcsolatuk nem elég erős, ha nem hajlandó így tenni. Az esküvőjük egyébként nagyon szerény volt, otthonuk nappalijában mondták ki a boldogító igent, és csupán 15-en voltak hivatalosak az esküvőre. Persze a kertben tartott lagzin már jóval többen vettek részt. 

[PINTEREST] 5821c1eb8499a

5.1974-ben egyike volt annak a három női ügyvédnek, akik 40 kollégájukkal együtt Richard Nixon felelősségre vonásának ügyén dolgoztak a híres Watergate-botrány kapcsán. Az interneten rendre előkerül az az állítás, miszerint nem etikus magatartás miatt Clintont menesztették, de Jerry Zeifman, aki állítólag elküldte, soha nem volt a főnöke, és bárki bármit mond is, nem rúgta ki a bizottságból. 

6. Az It Takes a Village című könyve 18 hétig szerepelt a New York Times bestseller listáján, és ebből három hétig az első helyen tanyázott. Saját bevallása szerint egyébként imádja a rejtélyekkel teli regényeket, kémtörténeteket és az önéletrajzi könyveket.

7. Ott volt a műveleti szobában és élőben nézte végig, amikor az amerikai különleges egység likvidálta Bin Ladent, a 2001. szeptember 11-i támadásokért felelős al-Kaida vezetőjét. Clinton később azt mondta, hogy a híradásokkal és a mozifilmekkel ellentétben ők nem látták, hogy mi történik az épületen belül, erről a földi egység tájékoztatta őket folyamatosan.

GettyImages-590574058
Nasa / Getty Images Hungary

8. Amerikai külügyminiszterként ő utazott a legtöbb helyre, Barack Obama mellett a négy év alatt 112 országába látogatott el, ami ezt jelenti, hogy minden második héten egy új országban látták vendégül, és több mint 2000 órát töltött a levegőben. Külügyminiszterként egyébként komoly kritikák érték, különösen a Bengáziban található amerikai konzulátus elleni szélsőséges támadás után.

9. Az élet kihívásairól így vélekedik: "Soha ne ülj babérjaidon! Soha ne add fel! Folyamatosan dolgozz azon, hogy a világ egy jobb hely legyen! Ez a mi befejezetlen ügyünk."

10. Szülei halálát nehezen dolgozta fel: ,,Amikor elvesztettem apámat 1993-ban, úgy éreztem, túl korán veszítettük el, és óriási szomorúsággal töltött el a gondolat, hogy mennyi mindenről maradt le. Az édesanyám (aki 2011-ben halt meg 92 évesen) halála más volt. Anya hosszú és teljes életet élt, így nem azért sírtam, mert arra kellett gondolnom, hogy mennyi mindennek nem lehet már részese, hanem azért, mert tudtam, hogy nagyon fog hiányozni. A következő napokban átnéztem a holmijait, dédelgettem a szeretett ékszereit. Egy reggel ott találtam magamat egy üres székkel, és mindennél jobban vágytam arra, hogy még egyszer beszélgethessek vele, hogy még egyszer megöleljen."

GettyImages-621745094
Justin Sullivan / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra