A kúszás és mászás az új planking

A crawling lehet az új dili, ami felrobbantja majd a fél internetet - írja a Refinery29.com. De mi ez a crawling? Olyasmi kúszás-mászás, amivel a még járni nem tudó kisgyerekek közlekednek, csak ezt felnőttek csinálják, halálosan komoly arccal edzőtermekben meg sportpályákon. És közben természetesen lefotózzák magukat, és kirakják a közösségi oldalakra.

Azt, hogy ez az őrület lesz az új planking, a Washington Post írta le először. Arról pedig jól elvitatkoznak az egészségtudományi szakértők, hogy van-e egyáltalán bármi értelme ide-oda kúszni, és babamozdulatokkal edzeni. Az biztos, hogy az egész napos ülős, utána otthon tévé előtt punnyadós életmódnál még ez is jobb.

Az Original Strength két alapítója, Geoff Neupert és Tim Anderson állítólag azért találta ki ezt a mozgásformát, hogy "újraindíthassuk" a testünket, és megszabaduljunk az összes fizikai panaszunktól, amiket az évek során felhalmoztunk. Anna Maltby, a Refinery29 wellnesz- és életguruja szerint lehet valami jó abban, ha a megszokott mozdulatokon kívül néha kicsit mással is próbálkozunk.

Hozzátette, az a jó a mászásban, kúszásban, hogy nemcsak a lábainkra van szükség a mozgáshoz, hanem a core izaminkra is. Egyúttal figyelmeztett arra, hogy  kezdőként azért fél óránál tovább nem érdemes csinálni, inkább ötperces bemelegítésként egy hosszabb futás vagy kardióedzés előtt, máskülönben tönkremegy a térdízületünk és a törzsizmaink sem biztos, hogy elég edzettek hozzá.

Inkább divat, és nem újdonság

Zsirai Milán, a Träning edzője nem számít igazán újdonságnak ez a mozgásforma, hiszen a bootcamp és a primal move is arra épül, hogy saját testúlyunkat használva utánzó mozgásokat végeznek. 

"A kúszás-mászás során a csípő, a láb és a karok tájéka a domináns. A kettlebelles guggolásoknál elsősorban láb- és farizom erőfejlesztés folyik. Ezek a gyakorlatok segítik még a hátizmok fejlődését is, ami a testtartásban játszik szerepet. Amire figyelni kell, hogy fokozatosság elve meglegyen mind a súlyok tekintetében, mind az darabszámokban. A gerinc és az alsó háti szakaszra kell különösen figyelni, hogy túlzott terhelést és erős homorítást ne kapjon" - tette hozzá a Dívány futóklubjának edzője. 

Crawling, planking - mit jelentenek ezek a szavak?

Tavaly robbantotta fel az internetet a plank challenge, azaz a hídtartás őrülete, ami azt ígérte a pocakos irodistáknak, hogy kockás hasuk lehet egyetlen hónap leforgása alatt. Igaz, csak akkor, ha szabályosan végezték el a gyakorlatot.

GettyImages-527400086
Fotó: Tim Clayton / Getty Images Hungary
Mustra