Kulturális randitippek, nem (csak) sznoboknak

Nem tudja, hova vigye el kiszemeltjét a klasszikus Gellért-hegyi séta helyett? Adunk néhány ötletet azoknak, akik igényes szórakozásra vágynak és valami egyedi programmal szeretnék elkápráztatni leendő vagy meglévő partnerüket.

Bármikor, bárkivel: Picasso riválisa

Ki mondta, hogy kiállítást nézni unalmas? Látogasson el a Modiglianira tárlatra a Magyar Nemzeti Galériába, ezek a festmények biztosan rácáfolnak erre a negatív sztereotípiára. A festő híres aktjaiból sugárzó, mára már visszafogottnak ható erotika épp kellő mértékben hozza zavarba randipartnere társaságában, hogy aztán együtt fejtsék a rövid életű, asztalon táncoló, élvhajhász nőfalóként elhíresült olasz-francia festő művészetét. Hogy lenyűgözze párját, készüljön fel előre Picasso riválisának izgalmas életéből! Ezzel viszont ne húzza az időt, a kiállítás október másodikán bezár. 

shutterstock 244924198

Romantikus lelkületű elsőrandizóknak: Csendes-ülős jazzkoncert

„A jazz olyan mint a szex” - mondja Petőcz András költő. Az egyik legérzékibb zenei műfaj ez, gondoljunk csak az improvizációban kitárulkozó zenészekre és arra az érzékeny egymásra hangolódásra, ahogy az egymásnak adott impulzusokból építkeznek. Ha tehát ön nem tartozik azok közé, akik falra másznak ettől a zenétől, akkor akár első randinak is tökéletes helyszín lehet egy kellemes jazzklub félhomállyal és jó borral. A célnak kiválóan megfelel például az Oláh Szabolcs QuintetÁlomösvénycímű lemezbemutatója október 15-én az Opusban , vagy ugyanitt az érzéki hangú Szőke Nikoletta koncertje október 29-én, de a Jazz és irodalom című est is tökéletes választás október 17-én a MOMkultban, ahol híres íróink a jazz által inspirált szövegeikből adnak elő muzsikus társaik segítségével és kiderül az is, mi köze a jazznek a szexhez.

Az ismerkedés elején, rózsaszín ködben: Az éjszaka csodái

A Trafóba járni, kortárs művészetet nézni sikk. Ha be akar vágódni a kiszemeltnél, vigye el a Liliom utcába, és merüljenek el valami nagyon szokatlan kulturális élményben. Ez a hely garancia arra, hogy bármi is történjék a színpadon, unatkozni nem fognak és utána lesz beszédtéma is bőven. Nem érheti csalódás például a Tünet Együttes Az éjszaka csodái című darabján, ahol egy csodás szürreál mesevilágba csöppenhetnek Weöres Sándor verseinek, a különleges vetítéstechnikának és a táncosoknak köszönhetően. Az előadás egy olyan, kettesben átvirrasztott éjszakáról szól, amikor a két fél között „semmi” nem történt, mégis megváltozott bennük a világ reggelre. Megunhatatlan és csodálatos, igaz,a követező előadásra picit még várni kell, de rengeteg más trafós program közül választhat még. 

Ha tesztelné a másik humorérzékét: Florence - A tökéletlen hang

A mozi klasszikus randiprogram. Ha az amerikai romantikus vígjáték és a skandináv dráma közötti skálán az arany középutat keresik, nézzék meg a fantasztikus Meryl Streeppel a főszerepben a Florence – A tökéletlen hang című filmet, ami a világ legrosszabb operaénekeseként elhíresült Florence Jenkins életét mutatja be. Amellett, hogy a film hemzseg a tőle származó, rendkívül vicces aranyköpésektől, van itt egy romantikus szál is Meryl Streep és Hugh Grant párosa között, ami ugye nem elhanyagolható momentum egy randiprogramnál.

shutterstock 450220225

Ha biztosra menne: Örkény Színház - Anyám tyúkja

Színház, ahová fel lehet öltözni szépen, aminek apropóján magunkra fújhatjuk kedvenc parfümünket. Ugyanakkor mégsem taglóz le, csak valami édes nosztalgiába repít, aminek következtében egyik pillanatban még nevetünk, a másikban pedig könnyezünk. Kedvelt színészeink – Mácsai Pál, Für Anikó, Csuja Imre, Polgár Csaba és még sokan mások – kedvenc (vagy éppen utált) gyerekkori kötelező verseinket szavalják a színpadon, egészen új dimenzióba helyezve azokat. Az Örkény Színház nagy sikerű előadása most folytatódik új versekkel, új jelenetekkel Anyám tyúkja 2. címen. Nagyon szép program, nem lehet vele melléfogni.

Bevállalósoknak, túl néhány együtt töltött éjszakán: Wien Museum - Szex Bécsben

Szintén nem első randinak ajánljuk ezt a programot, hanem olyanoknak, akik már egymásra hangolódtak nemcsak vertikálisan, de horizontálisan is. A Wien Museum Szex Bécsben. Vágy. Kontroll. Engedetlenség című kiállítása egy bécsi kirándulással egybekötve szuperizgalmas program lehet. A tárlaton végigkövethetjük, hogyan jutottak el a bécsiek egykor és ma az első, kacér pillantástól az aktus utáni cigarettáig – és hogy sok minden változott, csak éppen a lényeg nem.

Ha izgalmat vinne a kapcsolatba: Jurányi Ház - A szerelem zsoldosai

Ezt a programot nem egy bimbózó kapcsolat idején ajánljuk, sokkal inkább olyanoknak, akik már jól ismerik egymás nyűgjeit és lehúztak már jó pár hónapot együtt, jóban rosszban. Ahogy a két alkotó, Vinnai András és Bata Éva színészek fogalmaznak: „Műsorunkkal azon férfiak és nők emléke előtt tisztelgünk, akik megjárták a párkapcsolat legmagasabb csúcsait és legmélyebb bugyrait”. Persze nem kell elrettenni ettől: a Jurányi színpadán minden megtörténik, ami egy valamirevaló kapcsolat történetében előfordul a két fél között, és míg a színészeken nevetünk, saját konfliktusaink kisszerűségére is ráébredhetünk, ami minden bizonnyal üdítőleg hat majd a párkapcsolatra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra