Három úti tipp Dalmáciába készülőknek

Horvátországban szeretne nyaralni idén, de még mindig nem döntött, merre? Nemrégiben Dalmáciában – azon belül is Trogir környékén – jártunk, és ha ránk hallgat, ön is erre veszi az irányt. Itt két világörökségi óvárost és egy pazar nemzeti parkot is letudhat akár három nap alatt, de azért érdemes a pihenésre is időt hagyni. Hazafelé pedig feltétlen húzzon rá pár órácskát a nyaralásra azzal, hogy nem vezet egyenesen haza, hanem megáll mondjuk Zágrábban, vagy a csodás, és kevésbé ismert Varasdon. Mutatjuk a részleteket.

Két világörökségi óváros két nap alatt

Ha rajong a világörökségekért, válassza a nyaralás helyszínéül a bájos Trogirt. Így akár két nap alatt két világörökségi óvárost is letudhat Split közelsége miatt.

Városháza a trogiri főtéren
Városháza a trogiri főtérenmimi / Travelo

A kis szigeten fekvő, 1997 óta a Világörökség részét képező Trogir óvárosa macskaköves, középkori utcácskák labirintusát rejti. Óriási élmény elveszni a szűk sikátorok rengetegében, és rácsodálkozni az olykor már-már díszletszerű utcákra, esténként pedig a luxusjachtokkal szegélyezett, pálmafás sétányon korzózni. Főszezonban a város kora reggel, illetve egészen késő este a legélvezhetőbb, ilyenkor még – vagy már – találni kihalt utcákat, amikben megérezhetjük a hely történelmi hangulatát. (Napközben és vacsoraidőben viszont az óváros jobban hasonlít egy szardíniásdoboz belsejére, mint festői, békés kisvárosra, erre feltétlen készüljenek fel.)

A következő napunkat kezdjük korán, hogy reggel nyolckor már a Bura Line nevű társaság hajóján lehessünk. A cég a ciovói híd mellől üzemeltet menetrend szerinti járatot Splitbe, egy útra a jegy 24 kunába kerül. A menetidő elméletileg egy óra körül van, velünk másfél órát ringatózott a hajó. (A menetrendet itt találják.) Miután magunk mögött hagytuk az óriási, nyüzsgő kikötőt, nézelődjünk egy kicsit a városfalon kívül található jókora piacon, majd lépjünk be az 1979 óta a világörökség részét képező Diocletianus palotájába. Az időszámításunk szerint 293 és 305 közt épült, gigantikus márványpalota falai fogják körbe az óvárost.

Split, Diocletianus palotája
Split, Diocletianus palotájamimi / Travelo

A palota egykori központi terét, a gyönyörű Peristilt, valamint az alagsort - melyben ma bazársor található - ingyenesen is megnézhetjük. Fizetni a katedrálisért, a kriptáért és Jupiter templomáért kell (ezekbe összesen 25 kuna a belépő), és érdemes is. Ha kibámészkodtuk magunkat a szűk sikátorok között, menjünk ki a pálmafás, virágos parti sétányra, a Rivára. Itt ha szerencsénk van, és éppen jut hely az árnyékban, érdemes megpihenni egy padon, és figyelni a kikötőt és a várost.

Városnézés után mindkét helyen jól esik a tenger hűvöse: Splitben közeli Bacvice nevű strand csupán pár lépés az óvárostól. A legegyszerűbb ide a kikötő felől felsétálni. Egy hűsítő csobbanásra jó, de többet ne várjunk tőle, nem ez az ország legtisztább és legfestőibb strandja. Trogirban a Copacabana néven emlegetett strandra érdemes elmenni, mely a szomszédos Ciovo-szigeten található, Okrug Gornji településen. A szép strandot vízi taxikkal lehet megközelíteni, bővebben itt írtunk róla.

Ügyeljünk a dresszkódra!

Legyen bármennyire közel a tenger a városhoz, és bármennyire szikrázó a napsütés, városnézéskor ügyeljenek a dresszkódra, a meseszép kikötőjéről (is) nevezetes Dubrovnikban például akár százezer forintba is fájhat, ha fürdőruhában flangálnak a középkori utcákon, de a többi horvát nagyvárosban sem lelkesednek a helyi erők az alul öltözött turistákért.

       

Kössük össze a strandolást kirándulással!

A kánikulában nagy a csábítás, hogy az egész hetet nyakig a tengerben töltsük, de ha már eljövünk idáig, érdemes felfedezni az ország más természeti kincseit is. Pláne, hogy van egy hely, ahol egyszerre kirándulhat és csobbanhat az ember nem mindennapi körülmények között.

Krka Nemzeti Park
Krka Nemzeti ParkMario Fajt / flickr

A Krka Nemzeti Parkot, aminek különlegessége, hogy vízesések alatt pancsolhat az ember, ráadásul megközelíteni sem nehéz. Kocsival Trogirból szűk egy óra alatt itt lehetünk, az autópályáról Skradinnál kell letérni. A vízeséseiről nevezetes nemzeti parkot menetrend szerinti hajójárattal lehet megnézni, erről itt találnak bővebben infókat. De persze Trogirból rengeteg szervezett csoport is indul nap mint nap ide, ezek a túrák a park megtekintését a vízesések alatti fürdőzéssel és sibeniki városnézéssel szokták kibővíteni.

Csináljunk valami érdekeset az utazás napján is!

A tengerpartról hazafelé tartva érdemes pár órával megnyújtani a vakációt, és megnézni a határhoz közelebb eső látnivalókat is, amik mellett a legtöbben csak elsuhannak.

A fővárosban, Zágrábban például április végétől októberig, szombatonként és vasárnaponként, délután öttől nyolcig időutazásban lehet részünk a Felsőváros utcáin, terein és parkjaiban. Tradicionális öltözékű zenészek és táncosok vonulnak fel, és letűnt korokat idéző jelmezben dolgoznak a környékbeli árusok is. De feltűnnek rikkancsok, postások és még középkori lovagok is. A nézelődés mellett helyi süteményeket és gyümölcsöket is kóstolhatunk, az esemény pedig teljesen ingyenes.

A varasdi vár
A varasdi vármimi / Travelo

Vagy megállhatunk harminc kilométerrel a határ előtt, Varasdon (horvátul Varazdin) is. A kevésbé ismert, ám annál gyönyörűbb városka tele van magyar vonatkozású emlékekkel, hangulatos terekkel, művészeti galériákkal és ráérős kávézgatásra csábító kiülős helyekkel. A legfontosabb látnivalók Európa egyik legöregebb városházája, a pazar díszítettségű barokk paloták és a mesekönyvi illusztrációnak is beillő vár.

Oszd meg másokkal is!
Mustra