A CrossFit veszélyei a levált retinától a bevizelésig

Crossfitezik az egész világ. Jó, nem az egész világ, de amióta Greg Glassman és Lauren Jenai 2000-ben kitalálta ezt a mozgásformát, rengeteg rajongója lett. A CrossFit olimpiai súlyemelésből, poilometrikus -, erőemelő - és gimnasztikai gyakorlatokból áll, és az egész testet átmozgatja. A népszerűséggel pedig együtt jár, hogy ellenzői, kritikusai is adódnak - a Train With Brain blog írója és szerkesztője egyik cikkében hevesen bírálta ezt a fajta edzésmódszert. Állítása szerint a CrossFit nem más, mint ügyes marketing, és amellett, hogy semmivel sem funkcionálisabb, mint bármelyik súlyzós edzés, kimondottan sérülésveszélyes. Nemrég a Vox össze is gyűjtötte, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek arra, aki crossfitezni kezd.

shutterstock 256985293

Leválhat a retinája

A 2013-as Case Reports in Ophthalmological Medicine-ben egy csúnya esetről számolnak be: egy crossfitezőnek levált a retinája, mert edzés közben a gumiszalag a szemébe csapódott. Szerencsére az orvosoknak sikerült visszailleszteniük a póril járt férfi reitnáját, de mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy használjanak védőszemüveget, ami azért valljuk be, egy kicsit abszurd, illetve az elhasznált eszközöket cseréljék újakra.

A vázizmok sem biztos, hogy bírják majd

A CrossFit Journal ugyan nem egy elismert orvosi szaklap, de azért a Vox megemlíti, hogy mit írt benne a Crossfit egyik megalkotója, Greg Glassman. Szerinte a rabdomialízis nevű egészségügyi probléma is egy jó bizonyíték arra, hogy mennyire hatásos, mennyire keményen igénybe veszi az izmokat is ez a mozgásforma. De mi is ez, és mégis miért hozta fel Glassman. A vázizmokat érintő betegség, mely az izmok gyors károsodásával, lebomlásával és az izmokban található myoglobin nevű fehérje véráramba kerülésével jár együtt. Az egyik oka pedig az extrém kimerültséggel és izommunkával járó mozgás. A cikk 2005-ban jelent meg, és addig öt crossfitező került kórházba ilyen problémával. Glassman szerint az volt a gond, hogy túlzásba vitték az edzést, de hát hé, no pain, no gain, vagyis a sikernek ára van.

Lehet, hogy lesz egy kis baleset

Az egy dolog, hogy egy kemény edzés után a gyomortartalom felül távozik, de az is előfordulhat, hogy a húgyhólyag feletti irányítást is elvesztik a crossfitezők. Rory McKernan, a CrossFit Games házigazdája ennek utána is járt, az ugrókötelezés közben gyakran fordulnak elő balesetek. “Ha ugrókötelezek dupla hajtással, tíz ismétlés után egy kis tócsában állok” - mesélte egy hölgy, aki történetesen nőgyógyászként keresi a kenyerét. Ugyan ez elsőre mulatságosnak tűnhet, de egy férfi 2008-ban például beperelt egy edzőtermet, mert a kemény ezdésprogram miatt véreset pisilt és lába is feldagadt. Igen, ez már a korábban említett rabdomialízis következménye volt.

A váll- és hátsérülés elég gyakori

Egy 2013-as tanulmány szerzői online kérdőívekkel jártak utána annak, hogy a crossfitezők között milyen nagy a sérülések aránya. Akik válaszoltak a kérdésekre, arról is vallaniuk kellett, hogy milyen táplálék-kiegészítőket szednek és milyen edzésprogramot követnek. Nem sokan, összesen 132-en töltötték ki a kérdőívet, és közülük 94-en számoltak be arról, hogy igen, sérültek már meg edzés közben, és többségüknél váll- és hátproblémák jelentkeztek. A válaszadók összesen 186 alkalommal sérültek le, és kilencszer volt szükség műtétre, vagyis a kutatók szerint 1000 órányi edzésre 3,1 sérülés jut.

Egy másik, az Orthopaedic Journal of Sports Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban is hasonló következtetések olvashatóak, legalábbis a problémás területeket illeti. Ezen kutatás szerint a harmadik helyen a térdproblémák állnak, és a sérülési arány 20 százalék.

És a többi sporthoz képest?

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy a CrossFit vajon veszélyesebb mint bármelyik más mozgásforma. A Journal of Strength and Conditioning Research folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint csak annyira, amennyire az olimpiai súlyemelés, súlylökés vagy torna, ami érthető, hiszen vannak olyan gyakorlatok, amelyek ezekből a sportágakból vettek kölcsön.

És azt sem szabad elfelejteni, hogy a kutatók nagyon kis mintával dolgoztak, és ezek az élmények nem biztos, hogy megegyeznek a nagy átlag tapasztalataival. Másrészt pedig az önbevalláson alapuló felmérések, kutatások nem annyira megbízhatóak, és sokkal valószínűbb, hogy a kérdőíveket inkább olyanok töltötték ki, akiknek már volt valamilyen sérülésük, és nem olyanok, akiknek főként pozitív tapasztalataik vannak.

Persze józan paraszti ésszel nem nehéz belátni, hogy minden intenzív igénybevétel sérülésekkel járhat, és ha valaki úgy vág bele, hogy már egy jó ideje nem edzett, akkor nagyobb az esély arra, hogy baj lesz. “Ez egy gyilkos sport, ezt soha nem is tagadtam” - nyilatkozta Greg Glassman.

shutterstock 298446617

A férfiaknak rosszabb

A 2014-es, az Orthopaedic Journal of Sports Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban azt állítják, hogy crossfittezés közben kevesebb nő sérül meg mint férfi. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a nők nagyobb valószínűséggel kérnek segítséget edzőjüktől.

Persze emiatt ne mondjon le végleg erről a mozgásformáról, mert nem eszik olyan forrón a kását, mint korábban is írtuk, többségnek pozitív tapasztalatai vannak, főleg, ha valaki ésszel, a saját határait ismerve csinálja (vagy éppen nem, ha úgy adódik). 

Oszd meg másokkal is!
Mustra