Az egészséges fogakhoz kalciumra (is) szükségünk van. Ehhez a legtöbb esetben állati eredetű táplálékot kell fogyasztani, de a lifehack.org összeszedett pár olyan zöldséget, amelyek szintén segítenek abban, hogy a fogai egészségesek maradjanak.
1. Szójabab
Képzelje el, 100 gramm szójabab 277 milligramm kalciumot tartalmaz! Ez bizony nem kevés, hiszen 19 év felett az ajánlott napi kalciummennyiség 1000 mg, és ez a korral 1300 mg-ra emelkedik. A Lifehacker szerint érdemes nem genetikagilag módosítot szójababot fogyasztani, és ugyan Magyaroszágon nem is termesztenek GM-szóját, azért jobb ha tudja, hogy más forrásból igenis kerülhet az asztalára. Mondjuk persze még mindig nincs egységes vélemény arról, hogy mennyire veszélyesek vagy egyáltalán azok-e a genetikailag módosított élelmiszerek.
2. Spenót
Van, aki utálja, de ha legközelebb ön elé tolják, gondoljon bele, hogy 100 gramm 99 mg kalciumot tartalmaz. Emellett gazdag forrás a K-vitaminnak, a C-vitaminnak, a mangánnak, a magnéziumnak és a vasnak is. Kevesen tudják, de a spenót tartalmaz úgynevezett fitonutrienseknek, azaz a növényekben található jótékony hatású, de nem tápanyag jellegű vegyületeknek.
3. Brokkoli
Ez a sokak által kevéssé kedvelt zöldség igen gazdag forrás a K-vitaminnak. Olyannyira, hogy egy adag brokkoli (mondjuk köret gyanánt fogyasztva) tartalmazhatja az egész napi K-vitamin szükségletünket is. És mi köze vannak ennek a fogakhoz? Ez a vitamin fontos szerepet fontos szerepet játszik abban, hogyan hasznosul a kalcium a szervezetben. Ja, és 100 gramm brokkoliban 113 milligramm kalcium található ezen táblázat szerint.
4. Alga
Egy jó ok, hogy sok sushit egyen, az alga/hínár magas jódtartalma miatt elősegíti a pajzsmirigy és az anyagcsere megfelelő működését. Hínár ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot is, egészsen pontosan 168 milligramm található 100 grammban.
5. Fodros kel
Ha már említésre került ez a zöldség, akkor el kell mondani, hogy 100 grammja 150 mg kalciumot tartalmaz. Bár sokan nem szeretik, mégis érdemes fogyasztani, mivel a benne lévő kalcium olyan formában található, mely nagyon jól képes felszívódni a szervezetben. Emellett 45 különböző flavonoidot is tartalmaz, és sok növény ezeknek köszönheti előnyös tulajdonságait.
Még pár jó tanács
Előnyös lehet még, ha sötét levelű zöldségeket, babot, borsót, diót, mogyorót, illetve egyes halakat is fogyaszt. Ha pedig tart a saverózitól, akkor étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt. Ha pedig nem eszik húst, akkor ne feledje, fokozottan oda kell figyelnie a fehérjék, a vas, a kalcium és a B12 vitamin megfelelő mennyiségű pótlására.