6 módszer, amivel gyógyszerek nélkül végezheti ki a körömgombát

A köröm gombás fertőzése sajnos a legtöbb ember számára nem ismeretlen. Egy kis nyomásérzékeny folttal kezdődik, és mire az ember észbe kap, már besárgult, vagy foltos szinte a teljes köröm. Ráadásul a fertőzés ekkorra már a mélyebb rétegekbe is beette magát, így biztosan hetekig vagy hónapokig tart majd a gyógyulás.

A patikák polcain egymást érik a gombaellenes ecsetelők és gyógyszerek, amik ára azonban nem éppen olcsó, ráadásul a tabletták mellékhatásai is vannak. Ha szeretné természetes anyagokkal gyógyítani magát, akkor most itt a lehetőség. A Women's Health összeszedett 6 olyan szert, mely nem gyógyszer, de hatékony lehet a köröm gombás fertőzésének kezelésében.

1. Wick Vaporub

Biztosan sokan emlékeznek még erre mondatra: „a mellemre is mami!”. Bizony, a Wick terméke már igen régóta segít nekünk abban, hogy ha náthásak vagyunk, könnyebben vehessünk levegőt. Ez többek között az eukaliptusz és a kámfor miatt van, amik azonban nemcsak a légutakat szabadítják fel, hanem gombaölő hatásuk is van. A kenőcsőt egy vatta segítségével kell a körömre felvinni mindennap, és a tapasztalatok szerint az esetek 20%-ában teljesen megszabadít a makacs fertőzéstől.

GettyImages-461710980
Fotó: Leisa Tyler / Europress / Getty

2. Szájvíz és ecet

Lábfürdővel is védekezhet a gombák ellen, és ehhez csak ecetre és olyan szájvízre van szüksége, melyben található mentol és thymol (ez utóbbi a kakukkfű illóolajában is nagy mennyiségben van, vagyis a szájvíz kiváltható a két illóolaj keverékével is). Ehhez kell még hozzáadni ecetet, és beleáztatni a lábát 45-60 percre naponta. Ez azért nem éppen rövid idő, így csak akkor döntsön mellette, ha nem zavarja az ecet szaga. A két gombaellenes anyag, és az ecet savas környezete a gombákat nagyon jól képes kiirtani.

3. Kukoricaliszt

A kukoricalisztet sok helyen alkalmazzák arra, hogy eltűntessék a rózsákon megjelenő fekete foltokat, amelyeket gomba okoz. Ez azt jelenti, hogy valamilyen gombaellenes hatással biztosan rendelkezik. Ahhoz, hogy ezt a körmökön is kihasználhassuk, egy adag lisztet keverjünk össze egy serpenyőben forró vízzel, amíg egy viszonylag képlékeny massza lesz belőle. A körmöket ebbe kell áztatni egy órán keresztül, hetente egyszer.

GettyImages-457580190
Fotó: The Washington Post / Europress / Getty

4. Lapacho tea

Ez az ital egy fa kérgéből készül, és gombaellenes hatása is van. Ráadásul ezt régóta tudják is, hiszen sok gyógyszerben is szerepel az összetevők között hatása miatt. Ha körömmgomba ellen akarja használni, két filtert áztasson ki, és tegye bele a lábát 20 percre, naponta kétszer.

5. Teafa- vagy oregánóolaj

A teafaolaj talán a legismertebb antivirális és -bakteriális hatású illóolaj, de az oregánó illóolaja is hasznos lehet, hiszen tartalmazza a már emlegetett thymol nevű vegyületet. Használat: naponta egyszer, egy – két csepp illóolajat tegyen az érintett körmökre. Fontos, hogy a hatásuk csak akkor érvényesül, ha tiszta, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajat használ.

6. Ureás kenőcs

Az urea (vagy karbamid) a jobb minőségű testápolókban és arckrémekben található. Körömgomba ellen viszont olyan készítményt keressen, melyben ez az anyag magas koncentrációban (20%) van jelen. Mondjuk csak annyit tesz, hogy segít eltávolítani a megvastagodott, fertőzött részeket, ezért muszáj mellé valamilyen gombaölő kenőcsöt is vennie. 

Mustra