Kicsit tartson ki: megállítható lesz az őszülés!

Bár az ősz haj a természetesség jele, sokaknak mégis megingatja az önbizalmát az, amikor előtűnnek a fehér hajszálak. Számukra van most egy jó hírünk: a Daily Mail szerint kutatók azt állítják, a sejtek közötti kommunikáció, pontosabban annak két fajtája fontos szerepet játszik a folyamatban, hogy ennek tudatában nemsokára változtathatnak az őszülés folyamatán.

A szakértők abban is bíznak, hogy a mostani megállapítások olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezetnek majd, amelyek reményt adhatnak az őszülőknek, de azoknak is, akik vitiligóval, a bőr pigmenthiányával küzdenek.

GettyImages-170529907
Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

A kutatók a melanocita őssejteknél vizsgálták a jelátviteleket. Rájöttek, hogy az ezeket irányító melanocita őssejtekre két jelátviteli út hat.

  • Amikor az egereket úgy tenyésztették ki, hogy kevesebb legyen bennük a B-típusú endothelin receptor, azaz EdnrB , azaz akkor a szőrük sokkal korábban megőszült, fordított esetben is: amikor stimulálták az EdnrB-t, akkor a melanocita őssejt akkora löketet kapott, hogy 15-ször több pigmentet termelt, így hiperpigmentáció (májfoltok, szeplők megjelenése) lépett fel. Ez két eredmény pedig azt sugallta, hogy a jelátviteli út fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentellátásában. Arra is rájöttek, hogy a fehér egerek esetében a sérült bőr besötétült miközben gyógyult, mivel a pigmentált őssejtek gyógyították be a sérülést.
  • A Wnt molekulák fontos szabályozói az őssejtek túlélésének és differenciációjának, és ha ezt a jelutat megzavarják, akkor az őssejtekből nem lesz működő melanociták, még akkor sem, ha az endothel fehérjék jelen vannak. Az eredmény: egerek szőrében pedig így nem lesz elég festékanyag, és fakó szürke színe lesz.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek