Ide utazzon májusban, nem bánja meg!

Vágyjon akár csillogásra és filmsztárok közelségére, teljesen agyament britekre vagy egy multikulti bulira Berlin szívében, van egy pár jó tippünk, merre induljon útnak májusban.

Külföldre menne? Csillogásért Cannes, őrült britekért Birmingham, karneválért Berlin felé vegye az irányt!

A Cannes-i Nemzetközi filmfesztivált május 11-22. között rendezik meg. A WizzAir nizzai járatindítása óta már nem is elérhetetlen álom a francia Riviéra. Arra azért készüljenek fel, hogy ilyenkor megemelkednek a szobaárak, és óriási a tömeg – egy filmrajongónak viszont ennek ellenére is nagy élmény lehet a Riviérán tartózkodni a filmfesztivál ideje alatt. A csillagok alatt, a tengerparton ingyenes filmvetítésen vehetünk részt, a Cinéma de la Plage ugyanis mindenki számára nyitva áll.

Irány a Riviéra!
Irány a Riviéra!Bildagentur-online/Renaud Visage / Northfoto

Ha azonban mindezt túlzottan nyüzsgőnek tartja, akkor hajózzon el békésebb szigetek irányába, vagy fedezze fel a Riviéra további városait, például Nizzát vagy Antibes-ot! Drága mulatságnak hangzik, de nem kell törvényszerűen annak lennie. Ehhez itt adunk tippeket.

Inkább az angol vidék hangulatát szívná magába? A Cooper's Hill-i sajtgurítást imádni fogja! A dolog lényege, hogy a vállalkozó kedvű versenyzők (általában 20-40 fő szokott indulni, több futamban) jelmezbe öltözve, egy baromi meredek lejtőn egy közel négy kilós, kerek sajtot próbálnak utolérni, miközben ezrek szurkolnak nekik. Hülyeségnek hangzik? Épp ez a lényeg! Aki elsőként ér le a dombról, az nyer, és hazaviheti a sajtot.

Versenyzők gurulnak a sajt után
Versenyzők gurulnak a sajt utánDave Farrance / Wikipedia

Az őrült - és egyébként igen veszélyes - sajtfutamot Brockworth faluhoz közel rendezik meg, Budapestről a Wizz Air birminghami járatával a legkönnyebb megközelíteni – a reptér csupán egy órányira van innen. A rendezvény mindig délben kezdődik, a részvétel ingyenes. Ha jó helyet akarunk magunknak, érdemes már reggel a helyszínen lenni. A környék a farmjairól és a sajtkészítéséről híres, ezért a futam után érdemes látogatást tenni pár gazdánál, vagy kirándulni egyet a festői vidéken.

Szintén májusban, Berlin legendásan sokszínű Kreuzberg negyedében tartják a Kultúrák Karneválját (Karneval der Kulturen), amit 1966 óta rendszerint pünkösdkor rendeznek meg. Idén a négynapos fieszta május 13-tól 16-ig tart. Lesz kirakodóvásár, rengeteg világzenei koncert, és persze a távoli tájak ízeit is meg lehet majd kóstolni.

Kultúrák Karneválja
Kultúrák KarneváljaAdam Berry / Europress / Getty

Az évről-évre turisták millióit vonzó multikulti buli fénypontja a vasárnapi utcai felvonulás jelmezekkel, táncosokkal vegyítve. És ami a legjobb az egészben: a Kultúrák Karneváljának minden rendezvényén teljesen ingyenes a részvétel.

Inkább belföldön maradna? Irány a Balaton!

A Balatonnál szuperjókat lehet enni, miközben gyönyörű kis falvakat fedezhetünk fel magunknak. Ebben a hónapban ráadásul egy csomó ingyenes programot szerveznek a tó körül a bodzatúrától kezdve egészen a kulturális piknikig.

Fedezze fel Mesztegnyőt!
Fedezze fel Mesztegnyőt!Bugyihusztár / Indafotó

Az ország leghangulatosabb kisvasútja sincs túl messze a Balaton partjától, mégis alig ismeri valaki. Igaz, hogy a kisvasút napján pont túl vagyunk, de ennek ellenére is érdemes felkeresni Mesztegnyőt és környékét. Egyéb remek kirándulási lehetőségekről pedig itt olvashat.

Travelo tipp: Nyitott Balaton május 16-ig

A Magyar Turizmus Zrt. és a balatoni regionális turisztikai szervezetek évek óta megrendezik elő- és utószezonban is a Nyitott Balaton rendezvénysorozatot. Az idei, tavaszi Nyitott Balaton május 1-jén kezdődött, és május 16-ig tart, célja, hogy minél több turistát csábítsanak szezonon kívül a tó partjára. Az összes program megtalálható a rendezvény honlapján, mi most csak szemezgetünk közülük. Május 7-én, szombaton például a keszthelyi Festetics kastély Tükörtermében kóruskoncert lesz, a tihanyi Levendula ház az ötödik születésnapját ünnepli, Gyenesdiáson pedig baristabajnokságra kerül sor. Balatongyörökön lampionos strandpartit tartanak május 13-án, és ezen a napon kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek