Nem könnyű házigazdának lenni, főleg, ha néhány olyan vendégtípus is képviseltei magát, akik miatt kicsit fagyosabb lehet a hangulat. Kikre gondolunk? Például, akik otthonról hoznak szószt, mert nem bíznak meg bennünk vagy akik elalszanak az asztalnál ülve. Jó hír azonban, hogy a DesignTaxin találtunk pár tippet, amelyekkel ön is megnevelheti a vendégeket.
Az infografikát lefordítottuk, hátha nem beszél (eléggé) angolul, illetve táblázatba is rendeztük, hátha úgy könnyebben fogyasztható.
Vendég megnevezése | Leírása | Így kezelje |
A rendezgető | Ide-oda pakolja az evőeszközöket, mindent párhuzamosan vagy merőlegesen tesz le, egyenlő távolságra a tányértól. | Sehogy, itt nem tud nyerni. |
A gyűjtögető | Mindig a közelében tartja a borosüveget és a szószos tálat sem adja tovább. | Már az érkezésnél adjon nekik egy saját bort és szószt, hadd fogyasszák azt. |
A finnyás | Aki igazából csak egyetlen dologgal szemben intoleráns: amit ön felszolgál. | Rukkoljon elő egy sonkás szendviccsel. |
A kíváncsiskodó | Azt mondja, csak vécére megy, közben áttúrja az egész lakást. | Ugye látta a Reszkessetek betörőket? Ha nem annyira kreatív, csak simán zárja kulcsra a szobákat. |
Aki mindent kiönt | MINDIG van valaki, aki kiönti az italt. | Készüljön sötét abrosszal és sok szalvétával. |
Az alvós | Aki soha nem bírja ki a vacsora végééig. | Kapcsoljon be hangos zenét. |
A kütyüfüggő | Folyamatosan fotóz valamit (áltatlában az ételt), és azonnal fel is tölti valamelyik közösségi oldalra. | Kapcsolja ki a routert. |
A korán lelépő | Mindig van valami kifogása, hogy miért kell elmenni. | Ne foglalkozzon vele, csak hagyja elmenni. |
Az ellenőr | Aki minden egyes evőeszközt átnéz evés előtt. | Elég, ha annyira fényesíti csak ki őket, amennyire szokta, úgysem lesz nekik semmi sem elég jó. |
A borszakértő | Minden italt megszakért, akkor is, ha senki sem kérte. | Kérje meg, hogy legközelebb hozza ő maga a bort. |
A passzív-agresszív pár | "Zoli, ugye azt már nem akarod meginni?" | Ültesse őket távol egymástól. |
A művész | Aki a szalvétával origamizik és játszik az étellel. | Hagyja csak békén, ez igazából tök mókás. |
A cipelő | Aki mindig a saját szószát/fűszerét hozza és azzal ízesít. | Kutassa át a táskáját! |
És a vendégeken kívül jöjjenek az elengedhetetlen kellékek.
- A folt, ami soha nem jön ki az asztalterítőből: már családtag, lehet, hogy a többség észre sem veszi.
- Az asztaldísz: valami egzotikus út alatt beszerzett dísztárgy. Azért ha lehet, ne pakolja a tele asztalt mindenféle dekorral, hiszen akkor nem lesz helye ez ételnek.
- Az ajándék dekantáló: akármennyire vacak, muszáj lesz kitenni az asztalra, különben sértődés lesz a vége, már ha az ajándékozót is meghívta.
- A fura, túldizájnolt poharak: általában nem praktikusak és nem is biztos, hogy jól néznek ki, inkább elő se vegye ezeket.
- A főfogás: a receptkönyvben/műsorban olyan egyszerűnek tűnt, ám önnek csak harmadjára sikerült elkészítenie úgy, és több napnyi munkája van benne.
Ha mindezt vizuálisan is megnézné, akkor íme az említett infógrafika, amiről dolgoztunk:
Please include attribution to shipitappliances.com with this graphic.