Fiatal borászokkal próbáltunk menőzni

A Bazilika és környéke nem tartozik a kedvenc helyeink közé, a japán turisták és a Helly Hansenes-feltűrt galléros aranyifjak mellett topogó picsanadrágos lányok egy főre eső átlaga itt meghaladja a budapesti átlagot. Viszont ők azok, akikre érdemes anyagilag alapozni, ezért nem meglepő, hogy a DiVino ide szervezte a Junibor ünnepet, ahol junior borászok mutathatják meg, milyenek a boraik.

Mi pedig ha már erre jártunk megkóstoltunk jópár tételt, randiztunk a borászokkal, hogy kiderüljön, lecseréljük-e az apákat a fiaikra.

Fotó: Lehotkai Ákos

A Szent István téren felállított bódékban két-két borász kapott helyet, néhány helyet pedig az éttermeseknek tartottak fenn a szervezők. A szisztéma jól kitalált, két helyen lehet kóstoló poharat venni, és kupont kiváltani, ezzel lehetett fizetni a borászoknál. A rendezvényre belépő nincs, de a pohár díja 800 forint, visszaváltási lehetőség nincs. A külföldiek nem igazán értik a szisztémát, előttem két srác azt hiszi, 100 forintért itt bármit is fog kapni, de aztán nagy nehezen megértik, hogy nem egy az egyben váltják a színes papírdarabokat borra, bármennyire is szeretnénk.

Fotó: Lehotkai Ákos

Mert az árak húzósak. Van ugye pohár 800 forintért, abba kerül a bor. Az árak 400 forint körül indulnak, határ majdhogynem a csillagos ég. Bár nem néztük meg tüzetesen az összes borász - ez pontosan 30-at jelent - összes borát, de tippünk szerint ifj. Szepsy a maga 18000 forintos üveg árával vitte a prímet. Persze, vetették fel nekem a borászok, Szepsy Magyarország legelismertebb régiójának egyik meghatározó alakja, ráadásul ez az egyik legszebb tétele, és az is számít, hogy itt vagyunk a Bazilika lábánál, meg hogy a külföldiek számára ez nem is olyan vészes.

Az ötlet egyébként nagyon jó, bár a Juniborászokat a pénztárnál lehet támogatni, úgy éreztem, hogy nem biztos, hogy ők azok, akik rá vannak szorulva. 99 százalékuk ugyanis borász családból jön, Gáltól Szepsy-ig, Taklertól Heimannig széles a kínálat, maximum az ifj. került a nevek elé. Szombaton persze nagyon jó áron lehet a DiVinoban ismerkedni a borokkal, 3500 Ft-ba kerül a Kedvencek kóstolójára a belépő, diákoknak 2500 Ft. Ami miatt érdemes még kijönni - persze a borokon kívül -, az a lehetőség, hogy az ember megismerkedhet borászokkal, akik minden nap 18-21 óra közt várják a vendégeket, és a leghülyébbnek tűnő kérdésekre is türelmesen válaszolnak.

Miklósi Csabi (Mór) és Kardos Gábor (Mád) épp jól érzik magukat
Miklósi Csabi (Mór) és Kardos Gábor (Mád) épp jól érzik magukatFotó: Lehotkai Ákos

A drága borokhoz drága fagyi dukál, 300 Ft a Pataki cukrászdánál egy gombóc, igaz a fagyik állítólag mindenféle alkohollal vannak keverve. Mi pálinkás vaníliát kóstoltunk, és bár az általunk megkóstoltatott szakértők egyike sem érezte ki a pálinkát, azért elhisszük, hogy benne volt. Vaníliának pedig zseniális volt, tehát már csak ezért is megérte. Lehet még enni a Zingnél burgert, van sajttál 1800-ért meg igazi sült krumpli, alternatív lehetőségként és fricskának pedig ott van a szemközti éjjel-nappali camemberttel és sonkával.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra