Szagok, amikről jobb, ha tudod, mit is jelenthetnek

Ciki, amikor a hüvelynek kellemetlen szaga van, nyáron ráadásul még könnyebben meg is tudnak telepedni ott olyan baktériumok, amelyek ezt okozhatják. De az is bőven elég, ha megváltozik a pH-érték, vagy ön túlérzékeny valamilyen élelmiszerre, esetleg mosószert váltott. Így vagy úgy, roppant kínos jelenség ez, és nyilván a legjobb, ha azonnal felkeresi nőgyógyászát, amint változást észlel –de addig is segítségképpen szakértővel, dr. Szőnyi Görgy nőgyógyász szakorvossal átbeszéltük a leggyakoribb tüneteket, és hogy milyen betegségeket jelenthetnek ezek.

A smart parenting cikke alapján, szakértővel elemeztük ki a különböző szagokat.

Ezek a leggyakrabban előforduló szagok, amiből legalább kettőt már nagy valószínűség szerint mindenki megtapasztalt élete folyamán: 

Fémes szagú

Ezt jelentheti: nemrég múlhatott el a menzesze, vagy szexelt és spermium került a hüvelyébe. Mindkettő pH-változással jár ugyanis, ez pedig ilyen szagot idéz elő, de ha a fenti két okról van szó, ezek minden esetben ideiglenes jellegűek. Ha azonban 3-5 nap alatt sem múlik el, mindenképpen konzultáljon orvosával. 

Halszagú 

Ezt jelentheti: lehet, hogy bakteriális vaginózisa van, ami – bár nem klasszikus gyulladás, csak a hüvelyben lévő "jó" és "rossz" baktériumflóra arányeltolódása miatt alakul ki –, antibiotikummal kell kezelni. Az orvos határozza meg, hogy milyen módon szünteti meg a gyulladást, sok esetben elég a hüvelyi pH rendezése is. A betegséget kiválthatja a védekezés nélküli együttlét, de a túlzásba vitt irrigálás (hüvelyöblítés) is okozhatja a tünetet. 

Kenyérszagú 

Ezt jelentheti: valószínűségűleg gombás fertőzése van. Sajnos ezek igen gyakoriak, főleg a nyári melegben, amikor szinte mindenki elmegy uszodába vagy strandra. A gomba általában nem súlyos dolog, de meglehetősen meg tudja keseríteni az életet. A hüvely ilyenkor viszkethet, akár érezheti is úgy, hogy begyulladt, és az egyébként átlagos mennyiségű és többnyire áttetsző hüvelyváladék is nagyobb mennyiségűvé, sűrűbbé és fehéressé válik. A közhiedelemmel ellentétben, a gombás fertőzés nem tartozik a klasszikus nemi úton terjedő fertőző betegségek sorába. Bár a gombatelepek átadhatók az együttlét során is, ha azonban felborul a hüvely pH-értéke, sokkal érzékenyebb lesz a külső hatásokra, így akár az is elég lehet, ha csak úszik egyet a medencében, vagy szaunázik egyet meztelenül. Sőt ételallergia is okozhatja, általában a tejtermékek, ezeket célszerű elhagyni addig, amíg meg nem gyógyul. 

A gombás betegségeket muszáj kezelni, nem múlnak el maguktól. Előfordulhat az is, hogy orális úton gyógyszert kell szednie, esetleg hüvelykúpot ír fel az orvos, de az sem kizárt, hogy a kettőt egyidejűleg kell alkalmaznia. Ha nem megy el orvoshoz és inkább választja a vény nélkül kapható készítmények egyikét, semmi esetre se kezelje magát vele, ha:

  • terhes
  • ha nem biztos benne, hogy gombás fertőzés okozza a problémákat
  • ha van rá esély, hogy nemi úton szedte össze a nyavalyát
  • ha visszatérő a betegség

Na, de akkor milyen szag a jó szag? 

A tiszta női nemi szerv egészséges állapotában savas pH-jú és szagtalan, ha van némi illata, az egyénenként változó. Ezt azért tudja befolyásolni, hogy a nő mit evett és ivott, dohányzik-e, a ciklusának melyik periódusában jár épp, de a leggyakrabban említett – és a környező verejtékmirigyek okán reálisnak tűnő – illat a pézsmáéra emlékeztető aroma. A Velvet pár éve egy nagy tényfeltáró cikkben részletesen körbejárta a témát, de ők is csak arra jutottak, hogy az egészséges női nemiszervnek "punciíze és punciszaga van. Semmivel össze nem téveszthető, és a maga nemében ISTENI!"

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek