A magyar turista hangos, slampos és szendvicsen él

A magyarok több mint fele gondolja úgy, hogy ránézésre felismeri honfitársait egy külföldi, turistáktól nyüzsgő nyaralóhelyen – derült ki a Szállás.hu nem reprezentatív felméréséből, amelynek során valamivel több mint 1300 embert kérdeztek meg. Az általános vélekedés szerint a viselkedésünkkel tűnünk ki a leginkább a tömegből.

A leggyakoribb vélemény szerint a magyarok hangosan, harsányan beszélnek – általában épp az anyanyelvükön –, így nem nehéz megállapítani, melyik nemzetiséghez tartoznak. „Az elhangzottakat azonban néha külföldön dolgozó honfitársaink vagy magyarul értő külföldiek is meghallják, ami olykor kínos szituációkat eredményez. A megkérdezettek harmadával fordult már elő ilyen” – mondta el Dorcsinecz József, a Szállás.hu ügyvezetője, majd példaként megemlítette: előfordulhat, hogy valaki az eldörmögött káromkodásra hasonlóan ékes magyarsággal megfogalmazott választ kap.

Kenyér helyett óvszer

Dorcsinecz elmondta továbbá, hogy a magyaroknak a külföldi nyaralás során egyértelműen a nyelvtudás hiánya okozza a legtöbb gondot. A portál kérdéseire adott válaszok szerint előfordult, hogy valaki egy idegen országban kenyér helyett óvszert kapott, más meg bennragadt egy áruházban, mert nem értette a közeledő zárórára figyelmeztető hangosbemondót. 

shutterstock 197493362

A megkérdezettek szerint a magyarok – a beszédük mellett – még az étkezési szokásaikkal tűnnek ki a leginkább a turisták tömegéből. A Szallas.hu kutatása alapján általánosnak mondható, hogy mi, magyarok hűtőtáskával indulunk a tengerpartra, illetve hogy szendviccsel a táskában megyünk várost nézni.

„A felmérésünkben megkérdezett emberek háromnegyede látott már külföldön magyar turistát rántott húsos zsemlét enni” – mondta Dorcsinecz József. Az öltözködésünk már kevésbé utal a származásunkra a Szallas.hu felmérése szerint – bár a válaszadók kétharmada egyértelműen a kényelmet helyezi a divat elé külföldi útján. „A legkirívóbb öltözéknek a megkérdezettek szerint a zoknival együtt viselt szandál számít, illetve sok magyarra jellemző, hogy nejlonszatyrot cipel az egész nyaralás alatt” – magyarázta Dorcsinecz. A külföldön szokatlan kiegészítők között még az övtáskát és a nyakba akasztható műanyag pénztárcát említették sokan.

Mindent viszünk, ami ingyen van?

A megkérdezettek negyede szerint a magyar turisták még arról ismerhetők fel, hogy nem tartják be az írott és íratlan helyi szabályokat. Ehhez kapcsolódva sokan említették a felmérésben a magyarokra jellemző ügyeskedést: olyan helyen is alkudni próbálunk, ahol ez nem szokás, vagy éppen marokszám visszük az ingyen felkínált cukorkát. „Külön problémakört jelentenek a szállodai szobába bekészített piperecikkek, amelyeket a többség haza szokott vinni a válaszadóink szerint” – fűzte hozzá Dorcsinecz József.

 

Kimaradt valami a listából? Írja meg kapcsolódó Facebook-posztunkban!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra