Ír tippek kezdőknek és haladóknak

Májusban a tökéletes hétvégi célpontok nyomába eredünk a Travelón: ajánlottuk már a hazánktól csupán ötórás autóútnyira fekvő, mesebeli Bledet, de szlovén gasztrotúrát, és egy kevésbé ismert, türkizkék vizű svájci tavat is. Most a Dívány olvasóinak Írországot javasoljuk felfedezésre – akár jártak már itt, akár nem. (A hosszú hétvégékkel kapcsolatban egyébként kérdőívünk és nyereményjátékunk is van, nosza töltse ki!)

Írország kezdőknek

Az első ír utunkra készülve nagyon aggasztott, hogy jól választottuk-e meg az utazás időpontját, pár ott töltött napunkat vajon mennyire fogja tönkretenni az időjárás. Felesleges volt ezen rágódni, mert mint kiderült, teljesen mindegy, mikorra tervezzük az utazást, bármikor nyakon önthet egy kiadós zivatar. Egy darabig Írországban élő újságírónk – akinek további hasznos ír tippjeit itt találják - például túrázott már januárban verőfényes napsütésben 15 fokban és szeptemberben zuhogó esőben szintén 15 fokban. 

Az egész országban rettentő gyorsan változik az időjárás, így kár is rajta aggódni. A képen látható Moher-szirtekhez a nagy szél miatt esernyő helyett érdemesebb esőkabátot magunkkal vinni.
Az egész országban rettentő gyorsan változik az időjárás, így kár is rajta aggódni. A képen látható Moher-szirtekhez a nagy szél miatt esernyő helyett érdemesebb esőkabátot magunkkal vinni.lehoczkim / Travelo

Így aztán azt mondja, teljesen felesleges átszervezni a programunkat az eső miatt. Bár időnként rémisztően sokat esik, de mindig eláll! A legjobb amit tehetünk, ha funkcionális (= vízálló) öltözéket viszünk magunkkal az írországi kiránduláshoz. És természetesen túrabakancsot vagy túracipőt, mert ha az ember Írországba utazik, érdemes nem csak Dublinban gondolkodni, a természet szinte minden irányban elképesztő.

Persze aki nem járt még itt, elsőként azért nem árt Dublint is megnéznie. Mivel az itteni látnivalók többsége egymástól sétatávolságra fekszik, érdemes kényelmes cipőt húzni, és egy nagyot sétálni a városban. Ami még jó hír, hogy a tömegközlekedés mellett a belépőjegyekre sem kell túl sokat költeni. A három épületből álló, fantasztikus gyűjteménnyel rendelkező ír Nemzeti Múzeumba is ingyenes a belépés, de a híres Trinity College kampuszán is nyugodtan bolyonghatunk üres pénztárcával. (Egyedül a könyvtár, és a benne található könyvritkaság, a gyönyörűen díszített Kellsi kódex megtekintéséért kell fizetni, az egyetem többi része szabadon bejárható, és így is érdekes.) Jól hangzik? Tovább is van! Ingyenes városnéző tippjeinket itt olvashatja el.

A látogatóközpontban megtanulhatjuk a Guinness szertartásos csapolásának minden csínját-bínját
A látogatóközpontban megtanulhatjuk a Guinness szertartásos csapolásának minden csínját-bínjátmimi / Travelo

Amire viszont megéri költeni, az a belépőjegy a Guiness Storehouse-ba. A népszerű, rubinvörös sör történetét, alapanyagait, készítésének folyamatát is megismerhetjük a hétszintes épületben. Sőt, mókás régi reklámokat is nézhetünk, sört kóstolhatunk, és a tökéletes pint Guinness csapolásának rejtelmeibe is bevezetnek minket. Aki szívesebben iszogatna a lába alatt Dublinnal, az az üvegfalú Gravity Bar-ban fogyaszthatja el a belépőjegyéhez járó ingyenes sörét. Apropó belépő: érdemes az interneten előre megvenni a jegyeket, így spórolhatunk is, és még a nagy sor is kikerülhető.

A Guiness sörgyárába egyébként annak is érdemes ellátogatni, aki korábban járt már itt. Ugyanis mindig igyekeznek valami újdonsággal előrukkolni: idén például egy olyan teremben jártunk, ahol tavaly még maga a főzde üzemelt. De gyorsan átépítették, és most kóstolószobaként működik. A teremben több csőből látványos füstként csap fel egy-egy aroma illata. A következő, szintén új terem pedig az alapító előtt tiszteleg. Arthur Guinness merészsége ma már legendás: 1759-ben kilencezer évre szóló bérleti szerződést írt alá a földre, ahol ma is a sörgyár áll.

Ha csak pár napra érkezik a városba, mégis kíváncsi a már emlegetett elképesztő ír tájra, van egy tuti tippünk. Pattanjon fel a helyi érdekű DART vasútra a pályaudvarok egyikén, zötykölődjön nagyjából fél órát, és máris Howth kikötőjében találja magát. Szerezzen egy ingyenes térképet a howth-i vasútállomás mellett található élelmiszerboltban, és fedezze fel a bájos kisvárost! A kikötői részen számos kellemes kisvendéglő sorakozik, a móló végénél gyönyörű kilátás vár a szemben elterülő, Ireland's Eye nevű szigetre. Ide egyébként a szomszédos mólóról induló hajókkal érdemes átmenni. (Jegyet előre is foglalhatunk, de tapasztalataink szerint jóval olcsóbban megússzuk, ha helyben ugrunk be az egyik induló kishajóba.)

Az idilli Howth
Az idilli Howthmimi / Travelo

Viszonylag érintetlen természeti környezetet, úszkáló fókákat és rengeteg madarat – többek között sirályokat, csigaforgatókat, kárókatonákat és lummákat – láthatunk itt. Nyári hónapokban nem árt az elővigyázatosság: az itt lakó madaraknak ez a költési szezonja, és igen morcossá tudnak válni, ha a fészkük felé sétálgatunk. A madárles mellett szép kagylókat és kavicsokat gyűjthetünk a tengerparton, és háttérképnek is szuper fotókat lőhetünk a mohás sziklákról és a virágokról. A szárazföldre visszatérve Howth ódon utcáit és temetőjét is érdemes megnézni – szintén remek fotótémák.

Evés, ivás, alvás

Nem tudja mit egyen, igyon és hol aludjon Dublinban? Ezeket a korábbi cikkeinket olvassa el!

Kocsmatúra és nagy zabálás Dublinban: Reggelire brutális kalóriabomba, ebédre egy kis piknik, vacsorára kocsmatúra változatos ízvilágú sörökkel. Az ír főváros ezt kínálja az enni-inni, és bulizni vágyó turistáknak.

Négy legendás ír ital a whiskey-től a poitínig: Keresztül szeltük az ír szigetet a legjobb alkoholos italok nyomában: felkerestünk viszkifőzdéket, ittunk a híres barna söreikből, esélyt adtunk több kézműves sörfőzde kísérleti sörének, és persze az eredeti ír kávét sem hagytuk ki a sorból. De még házi poitínt is kóstoltunk.

Pub fölött, régi iskolában és rocksztároknál is lakhat Dublinban: Hasznos információk, szálláslehetőségek a legegyszerűbb, pub fölött található szobától Bono luxusszállodájáig.

Írország haladóknak

Valami izgalmasabbra vágyik? Maxolja ki az autentikus ír-élményt egy őrült fesztivál meglátogatásával, vagy egy nagy kirándulással. Írország nyugati partvidéke például maga a csoda. Ottjártunkkor felfedeztük a helyet, ahol először landolt egy Atlanti-óceánt átrepülő gép. Jártunk olyan mesebelinek tűnő, mohával borított erdőben, amelyről akár el is hinnénk, hogy tündérek lakják. Kastélyokat, nemzeti parkokat és tengerparti helyeket kerestünk fel, hogy összeállíthassuk a listát azokról a látványosságokról, amiket semmiképp sem szabad kihagynia, ha az ír vidék kincseire kíváncsi.

Kirándulás közben ejtsenek útba egy kikötőt, és rendeljenek egy finom haltálat!
Kirándulás közben ejtsenek útba egy kikötőt, és rendeljenek egy finom haltálat!mimi / Travelo

Nehéz kedvencet választani, de a Ring of Kerry például nagyon tetszett nekünk. Ezt a 179 kilométeres turistaútvonalat csak a legelszántabbak teszik meg végig gyalogosan, vagy kerékpárral. A legjellemzőbb egy egynapos kirándulás keretében, bérelt autóval vagy buszos kiránduláson felfedezni az út látványosságait. Jó tudni: a buszok a kanyargós utakon leginkább az óramutató járásával ellentétes irányban haladnak. Ezért azoknak, akik autóval vágnak neki a Ring of Kerry körbe haladó útvonalának, inkább azt szokták javasolni, hogy az óramutatóval megegyező irányba induljanak.

Ladies' View kilátópont a Ring of Kerry mentén
Ladies' View kilátópont a Ring of Kerry menténlehoczkim / Travelo

 Az útból persze egy-egy részt is élmény teljesíteni. Mi a Kenmare-öböltől észak felé, Killarney irányába haladó szakaszt javasoljuk, itt található ugyanis az út egyik legfőbb látványossága, a Ladies View nevet viselő kilátó. És kábé negyed órányi autóútra egy mohával fedett, elvarázsoltnak tűnő erdőben a Torc-vízesés is. A többi remek látnivalóról itt olvashatnak tovább.

Oszd meg másokkal is!
Mustra