5 illat, amely pozitívan hat a szervezetére

A legtöbb irodában kávéillat terjeng, esetleg a nyomtató tintapatronjának szagát érezni, a szellőztetés hiánya miatti állottságról pedig inkább ne is beszéljünk. Az aromáknak sokszor kevés jelentőséget tulajdonítunk, holott a kedvünket (és ezzel együtt a hatékonyságunkat is) befolyásolják.

Japánban nem ritka, hogy – a napszakoktól függően - illatokkal rázzák fel vagy lazítják el a munkavállalókat, a Takasago parfümcég egyik tanulmánya szerint pedig fele annyiszor gépeltek félre az alkalmazottak akkor, amikor citrommal illatosítottak. A különböző aromákkal már a vásárlókedvünkre is próbálnak hatni (gondoljunk csak a parfümfelhőben úszó Il Bacio di Stilére). A Mashable össze is gyűjtötte, melyik illat hogyan hat önre és az agyára.

1. Rozmaring

A rozmaring a tiszta gondolkodásért, a memória fejlesztéséért és az elme energetizálásáért felel.

01
Sean Gallup / Europress / Getty

2. Jázmin

A relaxáló hatása van, csökkenti a feszültséget és ellazítja az idegeket.

02
Dea / C.dani / Europress / Getty

3. Citrusfélék

A grapefruit segít leküzdeni a szellemi kimerültséget, a citromnak is élénkítő hatása van, a narancs csökkenti a stresszt, a bergamottolajat pedig depresszió kezelésére is használják.

03
Joe Raedle / Europress / Getty

4. Levendula

A levendulának nyugtató hatása van, enyhíti a stresszt és a szorongást.

04
Tim Graham / Europress / Getty

5. Borsmenta

A borsmentának energetizáló és frissítő hatása van, és segít az összpontosításban.

05
Dea / R. Sacco / Europress / Getty

Ha kedvet kapott az illatosításra, előtte mindenképpen tartsa szem előtt munkahelyének (esetleg otthonának) biztonsági előírásait. Az illatos gyertyák bár jópofák, figyelni kell, hogy eloltsa őket lefekvés előtt vagy amikor elhagyja a házat. Jó megoldás lehet a bambuszpálcás illóolaj, vagy a konnektorba dugható illatosítók. Arra is ügyeljen, hogy – az ablaknyitáshoz hasonlóan – előzetesen kérdezze meg a kollégáit, őket nem zavarná-e a citrus- vagy éppen jázminillat. Ha nemet mondanak, B-tervként még mindig ott vannak az illatosított törlőkendők/zsebkendők, amelyekbe bármikor beleszippanthat, ha úgy érzi, elkél a mentális segítség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra