A nők jobban emlékeznek a pozitív dolgokra

Megírtuk már, hogy csukott szemmel sokkal több mindenre emlékezünk, mint amúgy, egy 3,5 ezer ember megkérdezésén alapuló kutatás pedig nemrégiben azt is bebizonyította, hogy a nemünk is fontos szerepet játszik a gondolatok visszahívásában. Az ok egyszerű: a férfiak és a nők eltérően dolgozzák fel a különböző érzelmeket. 

A résztvevőknek különböző képsorozatokat kellett végignézniük (egy részük erősen hatott az érzelmeikre, a többi viszont semleges volt), majd próbára tették az emlékezőképességüket. A Journal of Neuroscience-ben publikált eredményekből kiderül, hogy a nőkre sokkal serkentőbben hatottak az erős – főleg negatív – érzelmi töltetű képek. "Ez is megerősíti a közhiedelmet, miszerint a nők érzelmileg sokkal kifejezőbbek, mint a férfiak" – mondta dr. Klara Spalek, a tanulmány első szerzője.

A gyengébbik nem szinte az összes képnél jobb emlékezőképességről tett tanúbizonyságot – különösen a pozitív töltetűek esetében. "Ez arra enged következtetni, hogy az érzelmek feldolgozásában és az emlékezőképességben megmutatkozó, nemfüggő különbségeket az eltérő mechanizmusok váltják ki" – mondta dr. Annette Milnik, a kutatás vezetője. Szerencsére ezt is vizsgálták.

User-FastFission-brain.gif
Wikipedia

Bár az erős érzelmek mindkét nem emlékezőképességét élénkítik, a kutatás során használt funkcionális MRI-vizsgálatok segítenek megmagyarázni azt, hogy a nők miért múlják felül a férfiakat a memóriateszteken. Négy próba során összesen 3398-et ember reakcióit vizsgálták meg, majd a kutatók elemezték azokat a felvételeket az agyról, amelyeket azalatt készítettek, amíg a résztvevők a különböző érzelmi töltettel ellátott képeket nézték. Ezek azt mutatták, hogy a nők agya sokkal aktívabb volt a negatív töltetű képeknél – különösen annak a motoros funkcióval összekapcsolt területein. A lenti képen a piros és sárga színnel jelölték az agynak azon részeit, amelyek az átlagosnál aktívabbak voltak mindkét nem esetében miközben érzelmileg stimuláló/serkentő képeket nézegettek. A zöld szín mutatja azokat a területeket, ahol a nők agya sokkal inkább aktívabb volt. 

Hogy mi a konkúzió? Ha nőként szeretnének megjegyezni valamit, akkor figyeljék meg, hogy milyen érzéseik vannak az adott dologgal kapcsolatban; ha férfiként tennék ugyanezt, nem marad más, minthogy az emlék felidézésekor csukják be a szemüket.

 

 

MCN, University of Basel
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra