Adrenalinbombához juthat a szigeteken

Cipruson nemcsak elsüllyedt kamionok között búvárkodhatunk, de több száz kilométernyi kerékpárúton fedezhetjük fel a sziget legendáit, kolostorok és ősi romok között tekeregve. És amíg Máltán egyetlen bakancsos túrán is megismerhetjük a szigetcsoport történelmét, addig Új-Zélandon júniusban síléccel a lábunkon fesztiválozhatunk. Három sportos szigetet ajánlunk ezen a héten.

Málta, ahol bakancsban túrázhat

Legalábbis egy könnyű, nyári túracipőben, mert bár Máltán május végén 25 fok körüli hőmérsékletet találunk, de a páratartalom közel 60 százalékos, így sokkal melegebbnek érezzük a levegőt. Mindenesetre tény, hogy a vízben is különleges és természetközeli élményre vágyók a máltai szigetvilág két kisebb, köményről elnevezett tagjait, Cominót és Cominottót fogják szeretni. Ezeket a gyönyörű Kék lagúna választja el egymástól. Itt fürdőzhetünk és búvárkodhatunk (a búvárközpontok listáját itt találja), legalábbis akkor, ha még Máltán befizetünk egy kishajóra, ami majd elhoz minket ide. Ugyanakkor Máltán túrázva már vízbe merülő drámai sziklákat, bozótos vidéket, vagy eldugott, dús növényzetű völgyeket találunk. Útközben az ember rejtélyes, őskori helyszínekre, barlangkápolnákra és a lovagok félreeső palotáira bukkanhat. Szállást, repülőjeggyel és félpanzióval Máltán hét éjszakára fejenként nagyjából százezer forintos áron találunk.

Túrázáshoz az egyik legszebb gyalogút Málta szigetén a Dingli sziklák mentén vezet. Felejthetetlen látvány végignézni a naplementét a sziget legmagasabb helyéről, ahol a szárazföld 220 méter magasan válik el a tengertől. Mindeközben Gozo szigete nyugalmának és csendes szépségének köszönhetően népszerű a turisták körében. Érdemes kényelmes cipőt húzni, és elindulni a falvak tereiről a keskeny földművelő útvonalak mentén. És ha úgy akarjuk, itt teljesen egyedül lehetünk, akár még csúcsszezonban is. A szigetek ugyanis épp elég kicsik ahhoz, hogy ne tévedjünk el felfedezésük közben, de ha véletlenül mégis lemennénk a térképről, mindig akad egy barátságos helybéli, aki szívesen útbaigazít.

Ciprus, ahol kamionok között búvárkodhat

Cipruson márciustól novemberig a búvárkodás is része a hetes nyaralásoknak, már csak azért is, mert itt van a legendás Zenobia, Európa egyik leghíresebb roncsa, pár perc hajózásra Larnaka városától. A 178 méteres hajó kamionokkal megrakodva süllyedt el 1982-ban, a katasztrófa pontos okát sokan még ma is találgatják, de a víz alatt még ma is közel száz teherautót találunk a negyven méteres mélységben. A helyi búvárközpontok ide Zenobia-túrákat, sőt, egész hetes szigettúrával egybekötött Zenobia-programot kínálnak, a Viking Diversnél például még a transzfert is vállalják a hotel, a bázis és a kikötő között. Ez akkor lehet jó, ha nem akarunk kocsit bérelni, és bevállalni a baloldali közlekedési módot. Ciprus északi részére már hetvenezer forintos áron foglalhatunk le utat, repülőjeggyel, ellátással és magyar nyelvű asszisztenciával, a déli részén már közel kétszer akkora árakat kérnek el ugyanúgy hét éjszakára.

Persze a szárazföldön is elképesztő szépségű helyekre juthatunk el két keréken, Ciprus ugyanis a kerékpárosok paradicsoma is egyben, több száz kilométer kerékpárúton tekereghetünk. A sziget kis mérete ellenére a talaj és a táj gyakran változik, akár 10 kilométeren belül sziklás talajról agyagra juthatunk, számos útviszonyt és annak minden jellegzetességét megtapasztalva. A szigeten több kerékpáros központban is bérelhetünk valóban jó minőségű bringákat, ahol nemcsak a túraútvonalak kiválasztásában segítenek, de ha kérjük, megszervezik nekünk a túrát is. Mert a szigetet tényleg így érdemes felfedezni. A túra során gyönyörű hegyi panorámát, homokos partvonalakat, hangulatos szőlőskerteket és olívaligeteket találunk, miközben gazdag legendahalmazzal körbeszőtt ősi romokkal is találkozunk.

Új-Zéland, ahol nyáron is síelhet

Mutat még annyi fokot a hőmérő, hogy a nyári hónapokban néhány napos télre vágyjunk majd, mondjuk pont olyan kalandosra, mint Új-Zélandon. Mert a világ másik felén júniusban, júliusban és augusztusban éppen téli időszámítás van, ráadásul jobbnál jobb programokat is kínálnak. Június 20. és 29. között rendezik meg például az American Express Queenstown Winterfestivalt, amely a déli félteke talán legmenőbb téli partija. Az első queenstowni Winterfestet 1975-ben tartották, amikor pár helyi fiatal úgy gondolta, a tél kezdete jó okot ad a féktelen ünneplésre. A buli azóta hatalmas rendezvénysorozattá nőtte ki magát, ahol síversenyek, utcai karneválok, koncertek és tűzijátékok váltják egymást tíz napon át. A részletes programokat a fesztivál honlapján lehet átnézni.

Aki viszont további izgalmakra vágyik, az szánja rá magát egy jó bungee jumpra, Queenstownnál autentikusabb helyen ezt ki sem próbálhatná, ez ugyanis a műfaj szülővárosa. Az Új-zélandi szigetvilág a föld legelszigeteltebb, de az egyik legizgalmasabb úti célja és a Gyűrűk Urának forgatási helyszíne is egyben. Igaz, az eljutás sem olcsó ide: bécsi indulással és dubai átszállással közelíthetjük meg minimum négyszázezer forintért cserébe. Fekvéséből adódóan azonban számos ritka növény- és madárfajt találunk rajta. A különleges természeti környezete miatt több nemzeti parkja és szub-antarktikus szigete került fel a világörökségi listára, és egyben sokak bakancslistájára is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra