Nemcsak gyógyszerrel lehet túlélni a pollenszezont

Hiába dől el, hogy valaki allergiás vagy csak megfázott, a java még hátravan, ugyanis azt is meg kell találni, hogy milyen kezeléssel lehet igazán hatékonyan megszüntetni vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Először természetesen érdemes egy szakember, például egy allergológus vagy egy fül-orr-gégész véleményét kikérni. A tapasztalatok szerint a gyógyszerek önmagukban nem biztos, hogy segítenek, de vannak olyan módszerek, amiket a hagyományos kezelés mellett, annak kiegészítéseként, sőt, egyesek szerint akár helyette is ki lehet próbálni. Dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa is azt tapasztalja, hogy az utóbbi években az emberek egyre nyitottabbak az ilyen módszerekre, mert nem szeretnének hónapokig gyógyszert szedni, orrsprayt használni, tudva azt, hogy ezáltal nem gyógyulnak meg, csak tünetmentessé válnak.

Fényterápia

Szokatlannak tűnhet, de speciális fényterápiával is fel lehet venni a harcot az allergia ellen. Az Informed cikke szerint a fototerápiás készülékkel, amellyel az orrüreg nyálkahártyáját világítják meg, mérsékelhetők a súlyos, a szokványos terápiákra nem kellő mértékben javuló szénanátha tünetei. A kezelést főleg azoknak ajánlják, akiknél a gyógyszeres terápia nem elég hatékony, illetve akik valamilyen oknál fogva (pl. terhesség, szoptatás, a gyógyszerek nyugtató vagy egyéb mellékhatása miatt) nem szedhetnek ilyen szereket. "Ilyenkor egy speciális spektrumú fényt adunk pár percig a beteg mindkét orrfelébe, több alkalommal, meghatározott ütemben növelve a kezelések idejét. Összesen 6-8 alkalommal alkalmazzuk, akkor, amikor már tünetek vannak. Szerencsés esetben hatással van a teljes pollenszezonra is, de általában kétszer is kell adni a kezeléssorozatot, ha valakinek tavaszi és nyár végi allergiája is van" - nyilatkozta a Díványnak dr. Szilágyi Katalin.

A lokalizált fényterápia mellett teljes testfelületre alkalmazott polarizáltfény-terápia is létezik, ami állítólag szintén segíthet az allergiával küzdőknek, és van megelőző, kritikus időszakban alkalmazható és fenntartó kezelés is. Természetesen minden esetben szükség van szakmai diagnózisra, és a fototerápiát a hagyományos módszerek mellett inkább kiegészítő kezelésként javasolt alkalmazni.

shutterstock 171526115

Sóbarlang

Hogy a sólámpa mennyire hatásos, az kérdéses, de a sóbarlang jó megoldás lehet, ha valaki légúti panaszokkal küzd, és nincs tenger a közelben. „A sóterápia során a légtérben jelenlévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet” – vezetik le működését az asztma-allergia.eu oldalon. Dr. Szilágyi Katalin szerint a sóbarlang és a sós vízzel való orrmosás is inkább kiegészítésként alkalmazható. 

Akupunktúra

A tűszúrással végzett gyógymód szintén egy megfontolandó lehetőség. Ha valaki fél a tűktől, kipróbálhatja helyette az akupresszúrát, vagy a lézeres, esetleg mágneses akupunktúrát is. "Ez a szervezet energetikai egyensúlyát állítja helyre, és minden olyan esetben jó hatású, amikor szervi elváltozás még nem következett be. A kezelést több éven át kell folytatni a szervezet teljes áthangolásához, de már az első évben általában nincs szükség gyógyszerre" - állítja szakértőnk, aki 25 éve alkalmazza ezt a módszert. A CNN számolt be arról a kutatásról, ami a Annals of Internal Medicine című folyóiratban jelent meg. A szakemberek 422 bizonyítottan pollenallergiás alanyt három csoportba soroltak be, az első csoport igazi akupunktúrás kezelést kapott és gyógyszert is szedhettek ha szükség volt rá, a második csoportnál csak úgy tettek, mintha ezt a módszert alkalmazták volna, a harmadik csapat pedig csak antihisztaminokat kapott. Két hónappal később az első csapat tagjai lényegesen kevesebb panaszról számoltak be, és nem is volt olyan sok gyógyszerre szükségük, mint a többieknek.

shutterstock 159391373

Meditáció

A spirituális beállítottságúaknak érdemes próbát tenni a meditációval is. Ahogy korábban is írtuk, mivel az allergiás problémák kialakulásában szerepe van a sressznek is (az immunrendszer legyengülése miatt), tulajdonképpen nincs ok feltételezni, hogy a meditálás nem segít legalább egy kicsit. Megfelelő légzéstechnikákkal is lehet próbálkozni, van, akinek ez vált be. „Sikerült is annyira helyrehoznom a tüdőmet, hogy a következő évben már nem volt szükségem spray-re” – olvasható egy személyes beszámoló. Ha már légzés, akkor meg kell említeni a Butejkó (Buteyko) légzési módszert, amit több, allergiával foglalkozó cikkben is említenek. A lényeg: a túllégzést megszüntetve helyreáll szervezet kémiai egyensúlya, és ettől persze elmúlnak a krónikus betegségek. Állítólag.

Fitoterápia

Nem meglepő módon a gyógynövények is enyhíthetik az allergiások kínjait, hiszen vannak nyákoldó, immunerősítő vagy gyulladáscsökkentő hatású növények is. A fitoterapiakalauz.hu a következő keveréket ajánlja: 2 l jellegtelen pálinka (40%-os), 30 g fekete köménymag (összetörve), 20 g tüdőfű, 20 g kerti kakukkfű, 10 g izlandi zuzmó, 10 g mezei zsurlófű, 10 g cickafarkfű, 5 g körömvirág-szirom, 5 g citromfű. A növényeket két hétig kell áztatni az alkoholban, majd a tünetek fellépésének kezdetétől naponta 3 teáskanállal javasolt fogyasztani. Korábban már írtunk a perilla, azaz kínai bazsalikom jótékony hatásairól is. Kivonata hatásos az allergiás reakciók ellen, és ebben főként antioxidáns hatású vegyületeknek (flavonoidok, kávésav, rozmaringsav) van nagy szerepe. Maria Treben szénanátha esetén elsősorban csalánteát ajánl, naponta akár négy csészével is, kortyonként fogyasztva, de mielőtt bármelyiket is kipróbálná, fontos kideríteni, hogy nem allergiás-e valamelyik növényre.

shutterstock 103193807

Homeopátia

Talán ez az a módszer, aminek legkevésbé bizonyítható a hatása. Mindig van, akinek nagyon bevált, van, aki kuruzslásnak tartja, és az egyik oldal nyilván soha nem fogja meggyőzni a másikat. A hasonlóság elvén alapuló módszert Samuel Hahnemann alkotta meg 1796-ban, és természetesen az allergia ellen is előszeretettel alkalmazzák, így vannak külön szénanáthára, asztmára, csalánkiütésre, napallergiára készült szerek is. "Főleg a gyermekeket érdemes ezzel a módszerrel kezelni, de ez tapasztalatom szerint csak enyhíteni tudja a tüneteket. Ha hónapokkal előbb alkati kezelést kezdünk, akkor van rá esély, hogy a tüneti szerekkel együtt lényeges javulást, több esetben gyógyulást érhetünk el" - nyilatkozta dr. Szilágyi Katalin. A homeopátiával valamelyest rokon a Bach-virágterápia, aminek az eredményei a tudományos vizsgálatok szerint a placebohatásra és az öngyógyításra vezethetők vissza, de legalább ez is veszélytelen, mellékhatásai nem ismertek.

+1 Életmódbéli változások

Sokat segít, ha el tudja kerülni az adott allergénnel való érintkezést, már amennyire ez lehetséges. Pollenallergiánál ez nehéz, de azért segíthet, ha nem megy a szabadba, amikor magas a levegő pollentartalma (szeles, napsütéses időben, különösen eső után, de. 10 óra előtt), nem nyír füvet és nem is megy frissen vágott füves terület közelébe  - ajánlja szakértőnk.  A parlagfűallergiásoknak sajnos kerülniük kell a Balatont és más nagyobb vízfelületet is augusztus elejétől szeptember végéig. A legjobb választás a tengerpart, de ha hazatérve nagy dózisban, hirtelen megkapja a pollenexpozíciót a beteg, erős tünetei lesznek hirtelen - tette hozzá.

Fontos emellett a gyakori hajmosás, a kinti ruhaszárítás elkerülése, és nem tanácsolt nyitott ablaknál aludni. Az is segít, ha a hálószobában nincs porfogó textília, szőnyeg, függöny, gyerekeknél plüssállat. Ez utóbbiak különösen a por- és  atkaérzékenyeknél  fontosak. Az allergiásoknak le kell mondani az állattartásról is, még akkor is, ha egyenlőre "csak" pollenek okoznak pronlémát, mert a szenzibilizáció nagyon hamar bekövetkezik egyéb allergénre is. Létezik táplálék keresztallergia is, amikor a pollenérzékeny beteg  bizonyos zöldségekre, gyümölcsökre is érzékeny. Szerencsére ez általában csak a szezonban van így. Ilyenkor viszket, esetleg megdagad  a nyelv, a torok, erős tüsszögés, orrfolyás jelentkezik.

Így gyógyulunk mi

Egy szerkesztőségi gyors felmérés szerint nincs igazán olyan kiegészítő vagy alternatív módszer, ami minden allergiásnak jó lenne.

“Korábban gyógyszert szedtem, de semmit nem ért, szenvedtem, prüszköltem, könnyeztem, nem tudtam aludni. Kipróbáltam a homeopátiát, és azóta sokat javult a helyzet. Lehet, hogy placebohatás, lehet, hogy az segített, hogy a forró száraz nyarakat nem csípi a parlagfű, de sokkal enyhébbek a tüneteim az utóbbi két nyarat számítva. Emellett a szabadságomat az allergiaszezonban veszem ki, és olyan helyre utazom, ahol nem gyűlik meg a bajom a pollenekkel” – írta MZ.

NK viszont nem híve a homeopátiának, mert ugyan ő is kipróbálta, de nem segített, ahogyan más, szintén természetesnek tartott módszer sem. “Egyszer egy hónapig szülői utasításra gingko bilobát szedtem és aloezselét ittam, emellett nem is cigiztem, nem is toltam mentolos dolgokat, mégis kijött az allergiám” – tette hozzá.

“A nagyon allergiás gyereken az évi kétszeri, 10 alkalom akupunktúra nagyon sokat segít. Kiegészítésképpen kap tüneti kezelésként homeopátiát és nála működik. Az exem pedig a februártól májusig tartó vegán életmódban találta meg a megoldást, semmi állati ilyenkor. Azóta semmi baj, pedig előtte klasszikus szénanáthát produkált parlagfüves időszakban” – számolt be tapasztalatairól Zs.

A táplálkozási szokások megváltoztatása KA ismerőseinek is segített. “Volt kolléganőm egyik tavasszal csinált egy nagyon durva diétát, nem ehetett se húst, se finomított szénhidrátokat, és nagyjából elmúlt az allergiája, pedig korábban volt, hogy kórházba került az asztmatikus tünetek miatt. Egy barátnőm pedig tisztítókúrával próbálkozott, mert tele volt kiütéssel, amire már semmilyen más magyarázatot nem találtak az orvosok, csak azt, hogy valami ételallergiáról lehet szó. Egy jó ideig egyszerre próbált tej és gluténmentesen élni, plusz parlagfűlekvárt is evett. Franc se tudja, hogy mitől, de neki szintén sokkal jobb volt a tavalyi szezonja, plusz csomót fogyott is – nem mintha szüksége lett volna rá, előtte is vékony volt, azóta faxon utazik”

Persze vannak, akiken csak a gyógyszerek segítenek. “A férjem is durván allergiás és asztmás, és neki tökéletesen működnek a gyógyszerek. Ha nincs szezon, asztmaspray-t használ, szezonban szteroidos szem- és orrcseppet. A helyi hatású szteroidok állítólag nem olyan durvák, és az ő esetében nagyon is hatásosak. Viszont ha véletlenül elfogy a szemcsepp/orrspray, akkor vége van, próbálta”- írja KA.

Oszd meg másokkal is!
Mustra