Unja a telet? Mutatjuk, hova menjen nyaralni!

Hideg van és szürkeség? Épp ideje, hogy elkezdje megtervezni, hova fog menni nyaralni: egyrészt, mert már az úticél képeinek nézegetésétől is jobb kedve lesz, másrészt, mert az alább ajánlott helyekre jobb, ha már most elkezd spórolni.

Mert ha már tervezget, ne ragadjon le az egy hét tengerpart-svédasztal felállásnál, egy nyaralás ennél többről is szólhat! Ha például tematikus túrára fizet be, meglátogathatja a hobbitok lakhelyeit, teknősöket menthet a Kanári-szigeteken, vagy leshet pingvineket az Antarktiszon!

Filmbuziknak: különleges filmes helyszínek

A híres filmek helyszíneire sokan kíváncsiak, nem véletlen áldoznak súlyos összegeket azért az emberek, hogy bepillantást nyerjenek a kulisszák mögé. De vannak olyan helyek, melyekről azt hihetné, csakis a filmvásznon/stúdióban léteznek, holott itt vannak, ezen a bolygón. Ilyen például a Gyűrűk ura Középfölde, vagy a Csillagok háborújának Tatuin bolygója, melyek valójában Új-Zéland, illetve Tunézia bizonyos szegletei.

Ha a Gyűrűk ura film nem is nyerte el a tetszését, a hobbitok hangulatos lakhelyei azért még bejöhettek. Ha viszont azt hitte, hogy ez a meseszerű hely egyedül a mozivásznon létezik, akkor nagyot téved: akár meg is tekintheti a Hobbiton Tours szervezett túrái keretén belül. Természetesen a forgatás kedvéért több helyet jól átalakítottak, majd a végeztével lebontották, ám a megkapó "Hobbitfalvát" úgy hagyták, és turisztikai látványosságot csináltak belőle, így bárki megtekintheti Frodóék otthonát. Sőt, ha a kirándulás közben megszomjazik, nem máshol ihat, mint a hobbitok kedvenc  pubjában, a Green Dragonban (Zöld Sárkány). A szervezők többféle túrát kínálnak, melyek során megismerheti Új-Zélandnak ezt a csodálatos részét, valamint megtekintheti a főbb forgatási helyszíneket és bemehet a hangulatos, föld alatti hobbit-lakokba is.

Ha inkább Star Wars-fanatikus, akkor melegebb éghajlatra kell utaznia, méghozzá Tunéziába, ahol a Csillagok Háborúja egyes részeit forgatták. Persze, ha nem akar messzire menni, akkor hazánkban is találni emlékezetes filmforgatási helyszíneket: az Üvegtigris rajongói például bármikor megtekinthetik a Garancsi-tónál található híres büféskocsit - méghozzá ingyen.

Túrázzon, miközben óvja a természetet

Amikor az ember nyaral, többnyire csakis magával van elfoglalva, és azzal, hogy minél tökéletesebbé tegye a pihenését. Azonban vannak olyan túrák, mely során nem önmagát kell a középpontba tenni, hanem a természetet. Ez az ökoturizmus, amikor a résztvevők amellett, hogy csodaszép helyeken barangolhatnak, megtanulhatják, hogyan élhetnek harmóniában a környezetükkel.

Ilyen túrát kínál többet között a Green Canary, ahol a Kanári-szigeteken élvezheti a napsütést és a tengerpartot, miközben búvárkodás közben tisztíthatja a vizet, megismerheti a tengeri ökoszisztémát, játszóteret építhet, kisteknősöket menthet, valamint segíthet a helyi őstermelőknek gyümölcsöket és zöldségeket szedni.

Persze nem muszáj egyenesen Spanyolországba mennie, ha ilyen ökotúrán szeretne részt venni, hiszen Magyarországon is bármikor benevezhet ilyen programra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület például minden évben kirándulni hívja az érdeklődőket, akik amellett, hogy ritka madárfajokat kaphatnak lencsevégre, megismerhetik az egyesület munkáját is, és azt, miként próbálják megvédeni a veszélyeztettet állatokat.

Utazzon lakatlan helyekre!

Sokan vannak úgy, hogy bár szeretnek utazni, nyaralni, ám – főleg, ha valamilyen nagyvárosban járnak - egy idő után már idegesíti őket a rengeteg ember. Számukra a legjobb választás nyilván az lenne, ha olyan úticélt néznének ki, ahol az égvilágon senki sem lakik. És igen, vannak ilyen túrák is!

Ha tényleg egy igazán különleges utazásra vágyik, akkor menjen el oda, ahol emberi jelenlétnek szinte semmi nyoma: az Antarktiszra! Bármilyen meglepő, ma már több utazási iroda (pl. 1000ut.hu, invia.hu) is szervez oda utakat repülővel és hajókkal, hogy megleshesse a pingvinek, fókák életét, bepillantást nyerhessen az ott állomásozó kutatók bázisaira, és megcsodálhassa a Déli-sarkvidék jéghegyeit és fjordjait. Aki persze hozzá van szokva a luxushoz, vagy legalábbis az igazi kikapcsolódás számára a medenceparti pezsgőzés, az inkább más úticélt válasszon, mivel itt tényleg nem nagyon van más, „csakis” egyedül a természet!

Oszd meg másokkal is!
Mustra