Jól akar aludni? Tegye le a cigit!

Ezzel a címmel jelent meg egy tanulmány a FASEB nevű tudományos folyóiratban amerikai kutatóktól, akik arra jutottak, hogy mivel a dohányzástól megváltozik a szervezet keringési rendszere, ez rossz hatással lehet az alvásra is. 

shutterstock 108900479

"Ha csak egy újévi fogadalmat tartana be, az legyen az, hogy leszokik a dohányzásról. Csak a Télapó listája hosszabb annál, mint hogy milyen betegségeket okoz a dohányzás. Ha jól szeretne aludni, az egy újabb ok, hogy letegye a cigarettát" - írja Gerald Weissmann, a lap főszerkesztője is.

A Rochester Egészségügyi Központ egyetemének kutatói egereket tanulmányoztak. Voltak olyan egerek, akiket hosszútávon, hat hónapig tettek ki dohányfüstnek, és olyanok is, amiket csak három, illetve tíz napig.

Azt találták, hogy a cigifüst megváltoztatta az állatok keringést befolyásoló génjeit, és egyre jobban irritálta a tüdejüket is, ami végül tüdőtáguláshoz vezetett. A cigifüst egy SIRTUIN1 nevű molekulára volt a leginkább hatással. E molekula mennyiségének csökkenése aztán befolyásolta egy BMAL1 nevű fehérje szintjét is, ami tüdő és az agy keringését határozza meg.

Amikor aztán a cigarettafüst emberekre gyakorolt hatását vizsgálták, kiderült, hogy az említett SIRTUIN1 nevű molekula mennyisége az ő esetükben is lecsökken, így valószínűsíthető, hogy a füst rájuk is hasonlóan kártékonyan hat. 

shutterstock 165698147

"A kutatás megmutatta, hogy a cigarettafüst hogyan hat ki mind a légzési, mind az idegrendszeri funkciókra" - írja Irfan Rahman kutató. "Az eredmények kijelölnek egy gyógyászati útvonalat, ami alapján fejleszthetjük a dohányosok tüdő- és agyfunkcióit" - olvashatók Rahman megállapításai a Huffington Postban

A Men's Health is foglalkozott tavaly a dohányzás és az elalvás összefüggéseivel. A Floridai Egyetem egyik kutatását ismertették, ami szerint a dohányosok nagyobb valószínűséggel szenvednek attól, hogy nehezen alszanak el. A tanulmány azt írja ugyanis, hogy minden egyes cigaretta 1,2 perccel csökkenti az alvásidőt, ami miatt a nikotin kárhoztatható.

Mustra