Az alkohol rontja, a szex javítja a memóriát

Mivel az ego mindig éhes az új információkra, összeszedtük önöknek a hét legérdekesebb pszichológia témájú posztjait a netről. Van közöttük néhány hasznos és pár haszontalan anyag, de elgondolkozni mindegyiken érdemes. Íme a hat legjobb cikk a heti merítésből. 

A szellemeknek sem árt a terápia

Eheti kedvenc posztunkat a Mind Hacks követte el, ami egy ausztrál szociálpszichológus halottakkal végzett terápiás tevékenységét osztotta meg. Az Australian Journal of Parapsychology című lapban egy pszichológus azt fejtegeti, hogy az erőszakos halált halt emberek bizony gyakran szenvednek poszttraumás-stressz szindrómában. Remélem, a kolléga sok pénzt kapott a kutatásáért. 

shutterstock 149780192

A komikusok egy kicsit pszichotikusak

Azt eddig is tudtuk, hogy a komikusok kissé fura emberek, de most a British Journal of Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányból az is kiderül, pontosan miben furák. A vizsgálatban a pszichológusok amerikai, brit és ausztrál komikusok személyiségvonásait mérték fel, és hasonlították össze átlag emberekével. Az eredmények szerint a hivatásos nevettetők számos tulajdonságban osztoznak a mániás depresszióban és skizofréniában szenvedő betegekkel. A komikusok az átlaghoz képest nehezebben találnak örömöt a fizikai és szociális tevékenységekben, antiszociálisak és nonkonformisták, hajlamosak az olyan mágikus gondolkodásra, mint a telepátiában és a paranormális jelenségekben való hit, nehezebben koncentrálnak és könnyű elterelni a figyelmüket.

Napi 2-3 italnál több már jelentősen rontja a férfiak memóriáját

A PsyBlogon olvasható új tanulmány szerint a korral gyorsabban romlanak a kognitív képességeik (így a memóriájuk is) azoknak a középkorú férfiaknak, akik napi 2-3 italnál többet fogyasztanak. A Neurology című lapban publikált vizsgálatban több mint ötezer férfit követtek nyomon tizenkét éven keresztül. 

shutterstock 93662965

A szex viszont javítja a memóriát

Az Atlantic klassz cikke egy patkányokkal végzett kísérlet eredményeit mutatja be, mely szerint a rendszeres szex fejleszti a hosszú távú memóriáért felelős agyterületet, a hippokampuszt. Vigyázat, a pornófogyasztás nem ér!

Az orrtúrás pszichológiája

A Psychology today remek posztban foglalt össze mindent, amit ma az orrtúrásról sejt a tudomány. A cikkben közölt legérdekesebb adat, hogy az emberek 91 százaléka rendszeresen túrja az orrát. Gyakran autóvezetés közben. Kiderül az is, hogy az orrtúrásnak is létezik patológiás formája, azaz sokan kényszeresen matatnak az orrukban, sőt sokan meg is eszik, amit találnak benne. Ráadásul akadnak olyanok, akik szerint ez egyáltalán nem undorító. Legalábbis nem rosszabb, mint csókolózás közben befogadni a másik nyálát. 

Az agyunk szerkezetétől függ, mennyire bírjuk a fájdalmat

A Science Daily idéz egy, a Pain nevű lapban megjelent tanulmányt, amely szerint a szürkeállomány mennyisége bizonyos agyterületeken befolyásolja, hogy mennyire intenzíven érezzük a fájdalmat. (Az agyban a szürkeállomány az információk feldolgozását, míg a fehér a különböző agyterületek közötti kommunikációt koordinálja.) Az eredmények alapján azok az emberek, akik jobban tudnak koncentrálni és hajlamosabbak szabadon engedni a fantáziájukat, jobban bírják a fájdalmat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra