Fogyjon ingyen, otthonról a telefonjával!

Az év eleji fogadalmak között mindig dobogós helyen szoktak végezni az egészségmegőrzéssel és életmódváltással kapcsolatos, a rendszeres edzésre, netán a pluszkilók leadására irányuló fogadalmak. Néhányan már január végén feladják, többek legalább a jó idő beköszöntéig járnak edzőterembe, majd jönnek a kifogások: nekem erre nincs időm, mindig rossz időpontban vannak az órák, sokan vannak a teremben, ráadásul nem is szimpatikusak, és még drága is. Na, most járt le ezeknek a kifogásoknak az ideje: itt vannak az ingyenes, bárhol és bármikor elvégezhető edzőprogramok, amihez ki sem kell mozdulni az otthonából. A legtöbb program esetében ingyen is végezhet edzéseket, de ha már unja ezeket, vagy többet akar, akkor némi fizetés ellenében tölthet le további gyakorlatokat, és ezek is kevesebbe kerülnek átlagosan, mint egy órajegy bármelyik menő edzőterembe. 

Próbáltunk olyanokat összeválogatni, amelyekhez semmilyen más eszközre nincs szükség, de ha éppen egy kézi súlyzószettet kapott karácsonyra, esetleg valahol talál akciósan, azzal csak növelheti az eredményességet. Egyébként számtalan ilyen alkalmazást talál, kedvére válogathat attól függően, hogy rajzolt animációt szeretne, videósat, vagy esetleg csak olyat, amin elmondják, mit is kellene csinálni. A legtöbb egyébként angol nyelven működik, ezért vagy olyat választ, amin videón mutatják be a feladatokat, vagy két legyet üt egy csapásra, és kicsit fejleszti a nyelvtudását is, miközben edzettebb lesz. Ráadásul mindegyik mellé odaraktuk a linket is, ahonnan le tudja tölteni akár Androidos, akár iOS rendszerű készüléke van. 

Motiváció és étrend

Nagyon sok alkalmazás foglalkozik azzal, hogy folyamatosan motiválja és figyelje az étkezését, hogy tudja, mennyi kalóriát vitt be aznap, és abból mennyit égetett el. A legtöbb arra is alkalmas, hogy - ha akarja - közösségi oldalon megoszthatja vele, éppen milyen edzésprogramot végzett el, és ezzel hány kalóriát égetett. A terv itt az lenne, hogy majd ismerősei a Facebookon ezért megdicsérik, és elismerik, sőt bátorítják, ön pedig boldogságában még többet edz. Mi viszont sajnos nem élünk ilyen utópisztikus világban, ezért meggyőződésünk, hogy az első kiposztolt hasizomgyakorlatunkra a legkedvesebb pozitív hozzászólás is az lenne, hogy „Na végre, ideje volt!” így inkább maradjunk a konkrét edzésprogramoknál (amiket persze megoszthat, ha nagyon szeretne, hátha az ön barátai kevésbé trollok).

De ha igazán motiválódni akar, akkor töltse le a Gympact (iOS, Android) applikációt, amiben különböző egészséges életmódra hangoló feladatok várják. Ha megcsinálja, és tényleg nem hagy ki semmit, akkor pénzt kap. Ha lusta, akkor az is pénzbe kerül, amit azok között osztanak szét, akik rendesen csinálják a feladatokat - ennél nem tudunk ösztönzőbbet.

Nike + Training Club (iOS, Android)

01

Az egyik legátláthatóbban és legszebben tervezett alkalmazás, amelyben egyes testrészekre külön edzéstervet készíthet, kiválaszthatja, mennyi ideje van edzeni, és eszerint állítja össze a programot. Vannak havi programok is aszerint, hogy problémás testrész formálása a cél, izmot akar növeszteni, vagy éppen szeretne leadni néhány kilót. A programokat egyébként a fittségi szintje szerint is beállíthatja, videókban megnézheti, hogyan kell pontosan végrehajtani a feladatot. Edzhet magában is a tervek alapján, de csinálhatja azt a programot is, amit Maria Sharapova, a híres teniszezőnő, sőt ha közben önszorgalomból futni is eljár, azt is nyomon követi az alkalmazás.

 

Runtastic Six Pack Abs (iOS, Android)

02

Ha kimondottan a kockás has szerepelt a fogadalmaiban, akkor ezt az alkalmazást használja, mivel ez  a hasi területeket célozza meg. Választhat - legalábbis a képernyőn - női és férfi edzőtárs között, aki együtt végzi önnel a feladatokat, bátorítja, biztatja, ön pedig nyugodtan szidhatja, hiszen otthon van, ráadásul egy jó testű robot dirigál. Vásárolhat különböző csomagokat is, de kipróbálhatja a 10 hetes programot, hogy aztán, ha már megvan a kockás has, áttérjen más testrészekre is. Ha mindent meg akar venni hozzá, akkor 5 euróba kerül, ami még mindig kevesebb, mint egy napijegy bármelyik terembe. Bár az ingyenes feladatokkal is jól lehet edzeni, de hogy valóban kockás lesz-e a hasa már az első 10 hét után, azt nem tudjuk biztosan. 

Workout Trainer (iOS, Android)

03

Kezdetnek nagyon jó kis program, és rengeteg fajta edzésmódhoz ad segítséget. Így még akkor is hasznát veszi, ha súlyzókkal edz, de ha szimplán formába szeretné hozni magát, vagy bizonyos testrészeire akar nagyobb hangsúlyt fektetni, akkor is bőven választhat a feladatok közül. Ennek is van pro verziója, ami egy évre 14 EUR , azaz alig több, mint 4000 forint. Ennyiért máshol havi bérletet sem kap, de már az ingyenes verzióban is több ezer feladat közül lehet válogatni.

 

7 Minute Workout (iOS, Android)

04

Hét percnyi ideje csak van egy nap, hiszen ez nagyjából egy TV reklámszünetnyi idő, szóval ez többé nem lehet kifogás. A tudományosan összerakott edzésterv kidolgozói szerint 7 perc alatt is lehet látványos sikereket elérni. Persze az is igaz, hogy ha eddig egy percet sem sportolt, akkor a 7 perces edzésen pontosan az eddigi hétszeresét fogja mozogni, ráadásul intenzív is, izzasztó is, de legalább hét perc alatt vége.

 

Daily Workouts free (iOS, Android)

05

Bár ennek az alkalmazásnak vannak különféle változatai, amik a kívánt testrészeket mozgatják át, itt van az egész egyben is, hogy a választás az ön kezében legyen. Ha nincs sok ideje, de mondjuk a karjára mindenképpen szeretne dolgozni, akkor lehet csak azt választani, ha a többi testrészét sem szeretné elhanyagolni, akkor pedig a teljes edzést, (ami szintén lehet akár 10 perces is, de ha ideje engedi fél órát is dolgoztathatja izmait). Egyébként 50 feladatot kap ingyen, amikről leírás és videó is szerepel, hogy rendesen tudja kivitelezni a gyakorlatokat.

 

Couch to 5 K (iOS, Android)

06

Bár két különböző alkalmazásról van szó, attól függően, hogy iOS vagy Andriod rendszert használ a készüléke, a lényege ugyanaz, vagyis hogy fokozatosan készít fel arra, hogy a nulláról indulva 8 hét alatt eljusson arra a szintre, hogy akár egy Margitszigetes kör is beleférjen. Ha ez megvan, jöhetnek a folytatások, a 10 vagy akár 25 kilométerig. Ha mindig is olvasta a futásos cikkeinket, de nem volt bátorsága elkezdeni, akkor töltse le és irány a szabad levegő.

 

Brazilian Butt (iOS, Android)

07

Nem hagyhattuk ki, hogy külön erre a testrészre szóló gyakorlatokat ajánljunk, főleg ha a brazil segg fétise épp a csúcson van: tele van ilyenekkel az internet, és egyre népszerűbb a fenékplasztika is. Hogy ön nehogy beleszaladjon valami kontárba, de mégis gömbölyded formái legyenek, kezdje inkább ezekkel az alkalmazásokkal!

 

Fitocracy (iOS, Android)

08

Már beszéltünk arról, hogy a közösségi média mennyire motiválhat, viszont barátai mennyire le is törhetik a lelkesedését. Viszont ha mindenképpen szeretne elismerő szavakat, biztatást, vagy csak új ismerősöket, akik szintén ugyanezt keresik, töltse le a Fitocracy-t, ami közösségi oldal az edzés megszállottjainak, vagy azoknak, akik szeretik megmutatni mekkora súllyal emelgetnek. Ha már edzőterembe nem megy, akkor virtuálisan átérezheti a hangulatot, új barátokra tehet szert, beszélgethet másokkal, tippeket kaphat, ön is bátoríthatja a kezdőket, vagy szimplán sárgulhat az irigységtől a feltöltött, öltözői tükörben pózolós fotóktól.

 

Az egész internet

Összeszedtünk az interneten is néhány ilyen lehetőséget, csak hogy megelőzzük a "nincs okostelefonom!" kifogást. Számtalan olyan gyűjőoldalt lehet találni, ahol magának állíthat össze edzésprogramot a már meglévő gyakorlatok alapján, vagy ahol a kitűzött célnak és fittségi szintnek megfelelően talál programokat és egész edzéseket, sőt akár a mozgáshoz igazított fogyókurás diétát is. Most már tényleg nem lehet több kifogása arra, hogy miért nem tartja be az újévi fogadalmát! 

+1

Zombie, Run! (iOS, Android)

09

Igaz, ez már pénzbe kerül, de egyrészt kevesebb, mint ezer forint, másrészt ha az volt a baja eddig a futással, hogy unalmas és monoton, akkor ezt önnek találták ki. Itt ugyanis zombik hordái elől kell menekülni, de nem ám úgy, mint a hagyományos játékokban, hogy csak egy gombot nyomogat a számítógépen, itt konkrétan el kell futni, ettől lesz testedzés az egészből. Az egésznek még sztorija is van, mint amúgy a játékoknak, különböző küldetésekkel. Egyébként ezt is lehet a nulláról kezdeni, ahhoz a Zombies, Run! 5K Traninget ajánljuk, ami iOS és Androidos kütyükre szintén elérhető. 

 
Mustra