Miért érnek gyorsabban a lányok?

Az közhelyszerűen gyakran előkerül, legalábbis középiskolás korban biztosan, hogy a lányok gyorsabban érnek mint a fiúk. Ezt sikerült most (részben) bebizonyítania brit tudósoknak - írja a Time magazin. A Cerebral Cortex nevű tudományos folyóiratban jelentetett meg a Newcastle-i Egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsapat egy tanulmányt, amiben arról írnak, hogy a lányok agya korábban esik át az egy bizonyos, tipikus átalakuláson, mint a fiúké.

A kutatásban 121, négy és negyven közötti embert vizsgáltak MRI-vel, hogyan fogyatkoznak és burjánzanak új idegkapcsolatok, és arra jutottak, hogy néhány idegrost, amik nagy távolságban lévő régiókat kötnek össze az agyban, hajlamos stabilnak maradni, míg a rövidebb távú kapcsolatok sokkal könnyebben megszakadhatnak. Ez az újraszerveződési folyamat viszont sokkal gyorsabban megy végbe a lányok agyában, mint a fiúkéban.

109912564
Fotó: Matt Cardy

A kutatók úgy gondolják, hogy a lányok agyában korábban végbemenő újraszerveződés miatt az agyuk hatásosabban dolgozik, így aztán érettebb módon dolgozzák fel a környezetüket. Hogy mi okozza a nemek szerint eltérő időzítést, az egyelőre nem világos a kutatóknak. A nőknek a kutatások szerint általában több idegkapcsolatuk is van a két agyfélteke között, ami szintén közrejátszhat abban, hogy érettebb döntéseket hozzanak. 

Mustra