Gyalogoljon 2000 lépéssel többet, kisebb esélye lesz a szívrohamra

A séta csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, az orvosok pedig most azt is kiszámolták, hogy pontosan hány lépést kell tenni ahhoz, hogy egészségesnek tudhassa a szívét - írja a Time magazin. A gyaloglásnak köszönhetően még a cukorbetegségre hajlamosak is csökkenthetik nyolc százalékkal a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Nincs megállás

A Lancet nevű tudományos lapban megjelent új kutatási beszámoló szerint napi 2000 extra lépéssel - ami nagyjából 20 percnyi, mérsékelt tempójú gyaloglásnak felel meg - állítólag még azok is csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, akiknél már megjelentek a cukorbetegség korai tünetei.

A kutatók negyven országból 9306 felnőtt adatait hasonlították össze a NAVIGATOR elnevezésű vizsgálatban. Minden önkéntes egy olyan programba került, amiben cél volt az is, hogy fogyjanak, és hogy minden héten 150 percet eddzenek. Mindannyuknak adtak lépésszámlálót, amit egy-egy hétig kellett hordaniuk a kísérlet első és utolsó szakaszában.

seta

A kutatók megfigyelték az összefüggést aközött, ahány lépést az önkéntes résztvevők átlagosan tettek, és hogy ez alapján mekkora lehet az esélyük abban az évben a szívbetegségre. Ehhez figyelembe vették azokat a tényezőket is, amik még hatással lehetettek a betegség kialakulására - mint például a résztvevők étkezési szokásait vagy kórtörténetét.

Ha az A alany 4000 lépést tett naponta a kutatás kezdetekor, és nem változtatott ezen a következő 12 hónapban, B alany viszont 6000 lépést tett naponta a kutatás kezdetekor, és ezt a mennyiséget napi 8000 ezer lépésre növelte a következő egy évben, a kutatás végére (ha minden más tényezőjük azonos volt) B alanynak 18 százalékkal csökkent az esélye a szívbetegségre.

Egészség és zsírégetés

A gyaloglásnak persze nem csak emiatt lehet fontos szerepe. Ahogy korábban írtuk, a sportként végzett gyaloglással égetheti legkönnyebben a zsírt a futás és az úszás mellett. Ha futni nem merne, mert félti az ízületeit, de szívesen sportolna valamit, akkor itt elolvashatja, hogyan mutatta be Szabó Anikó gyaloglóedző a sportot olvasóinknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek