no

Allergia, vagy megfázás? Tudjon különbséget tenni köztük!

Köhögés, torokfájás, véget nem érő orrfolyás- ezekre a tünetekre sokan egyből rávágják, hogy já, ez csak valami kiadós megfázás, vagy influenza. Mások szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet, és rögtön attól tartanak, ez akár allergia is lehet. Ön különbséget tud tenni közöttük?

Mely tünetek mit üzennek?

Mind az allergia, mind a megfázás jellemző tünetei közé tartoznak a légúti problémák, így egyedül ezt figyelembe véve nem sokra lehet jutni az öndiagnosztizálásban. Nékám Kristóf allergológus-immunológus professzor, a Budai Allergiaközpont munkatársa szerint éppen ezért érdemes megvizsgálni a többi panaszt. Például a fejfájás, illetve az arcüreg fájdalom az allergia esetében ritka, míg a különböző szemtünetek - különösen a viszketés - sokkal gyakoribb, mint megfázás esetén.

Amennyiben rövid ideig tartó, de nagyfokú levertség lesz úrrá önön, esetleg izom- és ízületi fájdalmak gyötrik, azt mindenképp felesleges a pollenekre fogni, ezek a tünetek csakis vírusfertőzésben szoktak előfordulni. Lázzal is elvileg csak ez jár, az allergiáknak ez nem tipikus tünete, de - különösen több éves allergiás előzmények után - akár az is előfordulhat, hogy orr- vagy arc melléküreg gyulladás is csatlakozik az allergia tüneteihez, amikor nemcsak láz, de fejfájás is felléphet.

A szakember szerint a köhögés légúti allergiákra szintén nem jellemző, elsősorban vírusos légcsőhurut, esetleg hörgőgyulladás jellemző tünete, így ilyenkor lehet azt a jól ismert „ugató” köhögést hallani, ami a bő váladékképződés következménye.

Figyeljen a lefolyására

Akik valamilyen allergiában szenvednek, azonos életkörülmények mellett 1-2 szezon után - különösen a pollenjelentéseket is követve - elég pontosan meg tudják becsülni tüneteik várható tartamát. Az azonos életkörülmények azért számítanak, mert ugyanannak a pollenallergiásnak intenzitásban, időtartamban más-más tapasztalatai lehetnek attól függően, hogy milyen konkrét pollenterhelésű részén tartózkodik az országnak.

„Segíthet a különbségtételben, hogy míg az allergiás tünetek a pollen jelenléte alatt nagyrészt hasonló intenzitásúak, addig a megfázásos tünetek akár néhány nap alatt is hullámozhatnak a nagyon kellemetlen és az enyhe között, ahogy a betegség kezdődik és elmúlik. A vírusfertőzések viszont életkortól és kísérőbetegségektől, állapotoktól is függően, de tipikusan két hétnél nem szoktak tovább tartani”- mondja a szakember.

Fontos különbség továbbá, hogy míg az allergia időszakos, addig megfázás bármikor előfordulhat, különösen változó időjárás mellett. Az influenza Magyarországon nagyrészt az év első két hónapjában – vagy egy kicsit tovább -  jellemző.

   Megfázás Allergia
Szemviszketés nincs gyakori
Láz gyakori nem jellemző
Izom/ízületi fájdalom gyakori nincs
Köhögés hurutos köhögés nem jellemző, néha száraz köhögés
Fejfájás gyakori nincs
Lefolyás max. 2 hét amíg az allergén a levegőben van (ez lehet pár óra, de több hónap is)

Megfázás vagy influenza?

A megfázást és az influenzát sokan egymás szinonimájaként használják, holott ez nem egy és ugyanaz: influenzának csakis az influenzavírusok által kiváltott „megfázást” hívjuk, de más vírusok, sőt, ritkábban baktériumok is okozhatnak megfázásos tüneteket, így ezeket nem egészen pontos influenzának hívni.

Tényleg meg lehet fázni, ha hideget iszunk vagy eszünk?

A kisgyerekek állandóan megkapják a következőt: „ne idd olyan gyorsan azt a hideg üdítőt, mert beteg leszel!” , vagy "LaDe tényleg ennyire veszélyes Prof. Nékám Kristóf szerint bár a hideg italok kétségtelenül gátolhatják a helyi ellenálló képességet - ha túlságosan hideg, a légúti nyálkahártyán például a csillószőrök tisztító működését fékezik -, de a tipikus út mindenféle fertőzésre a légúti cseppfertőzés, és ebben a hideg italoknak kevés szerepük van.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra