no

9 régi takarítási trükk, ami ma is beválik

Nagyanyáinknak kellett tudniuk valamit a takarítás terén, hiszen a ma létező tisztítószerek tömkelegei nélkül is képesek voltak tisztán tartani a lakást. Ehhez nem is kellettek különösebb dolgok, mégis olyan hatást értek el, mint napjaink drága vegyszereivel lehet. Akinek nincs kéznél megkérdezhető nagyija, annak itt van pár régi, ám egyszerű praktika a Huffington Posttól, melyekkel meglepő hatást lehet elérni.

Sok növénnyel tisztább a levegő

A sok zöldellő növény és virág nem csak otthonosabbá teszi lakását, hanem a levegőt is tisztítja, mivel oxigént termelnek, és ezzel egyidejűleg a káros gázokat is megkötik. Bár erre az összes képes, mégis van pár fajta, melyek kiemelkedőek ebből a szempontból: ilyen többek között a gumifa, a bambuszpálma, a fikusz, a gerbera, az angol borostyán, a béke liliom valamint a könnyezőpálma.

Újságpapírral a csillogó ablakokért

Hiába a legújabb, űrtechnológiával fejlesztett, jó tapintású, színes törlőkendő, mindenki hallotta már, hogy az ablakok tisztításához nincs jobb, mint az újságpapír, ami ráadásul még csíkokat sem hagy! Hogy miért lehet újságpapírral ennyire jól üveget pucolni? Röviden azért, mert sokkal sűrűbb rostok alkotják, mint a sima papírtörlőket, és ez teszi lehetővé, hogy jól magába szívja a folyadékot, méghozzá úgy, hogy később sem eszik szét olyan könnyen. Ráadásul nem tartalmaz apró, szilárd szemcséket, így nem is karcolja agyon a felületet. Szóval csak hajrá, legközelebb kapja elő a tegnapi újságot és pucoljon inkább azzal!

Alufóliával feleannyi idő a vasalás

Gondolná, hogy az alufóliát a vasaláshoz is igénybe veheti? Hogy hogyan? Először is vegye le a vasalódeszka felső részét, tegyen oda alufóliát, majd utána helyezze vissza a tetejét. Ezáltal elég, ha csupán a ruha egyik oldalát vasalja ki, ugyanis a hővezetés miatt a másik is kisimul. Ügyes, nem?

Kíváncsi mi mindnere lehet még felhasználni az alufóliát?

Lefolyó eldugulására Alka Seltzer

Az egyik legundorítóbb dolog, amikor eldugul a lefolyó, és WC pumpával próbál véget vetni a problémának. Hogy mégis mi a legjobb megoldás erre? Egyszerű: szedjen elő négy Alka-Seltzer-t, dobja bele a lefolyóba, majd csepegtessen bele még pluszban egy kis ecetet, várjon 10 percet, majd öblítse le forró vízzel. Azonban azt ne feledje, ez csak akkor jó, hogy nem túl komoly az elzáródás.

Tüntesse el a fal lyukait szappannal

Elege van abból, hogy a levett vagy áthelyezett polcok, képek miatt a szobafala már úgy néz ki, mint egy szivacs? Ha nem tudja máshogy eltakarni, akkor szedjen elő egy szappant, nedvesítse meg az egyik sarkát, majd körkörös mozdulatokkal dörzsölje a lyukat. A leváló szappanreszelék később szépen kiszáradva betömíti a lyukakat, így szinte semmi sem fog látszódni. Ezt bátran alkalmazhatja akkor, ha elköltözik, és nem akar lyukacsos falú lakást átadni a vevőnek.

Jégkockát a szőnyegre a bútornyomok ellen

Lehet, hogy ez furán hangzik, de próbálja ki, mert tényleg beválik, ha jégkockát használ a súlyos bútorok és bútorlábak okozta mélyedésekrea szőnyegen. Csak tegye az adott területre, várjon egy kicsit, míg elolvad, majd a körmével, vagy egy kefével  meg a alaposan borzolja fel szálakat. Így nyugodtan rendezgetheti nyom nélkül is a bútorait.

Dióbéllel javíthatja a bútorlakk karcolásait

A legóvatosabb használat mellett is előfordul, hogy a bútorokon megjelennek kisebb-nagyobb karcolások. A dióbélben lévő olaj azonban kiváló optikai tuning, szépen bevonja és elfedi a lakkot ért sérüléseket. Törje fel a diót, a beléről bontsa le a hártyát, dörzsölje be vele a karcolást, aztán tegye rá az ujját pár másodpercre, hogy felmelegedjen és jobban szétoszoljon a visszamaradt olaj. Végül egy puha ronggyal törölje át a felületet!

Mikrózza meg a mosogatószivacsot, hogy kórokozómentes legyen

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a mosogatószivacs nem tartozik a leghigiénikusabb tárgyak közé a lakásban. Ráadásul sokszor még be is büdösötik, és ezen egy alapos, szappanos-meleg vizes átmosás sem sokat változtat. Ezért is javasolják, hogy nagyjából háromhetente cserélje frissre, azonban ez idő alatt sem árt, ha néha sterilizálja.  Ha egy tálba kikever egy kis meleg vizet némi citromlével, beleáztatja a szivacsot, majd kicsavarja és így rakja be egy percre a mikróba, nem csak a baktériumokat pusztítja el, de még jó illatúvá is teszi.

Mogyoróvajjal lejön a cipőtalpról a rágó

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint belelépni egy viszonylag friss rágóba. Bár kicsit körülményes és időigényes, de nem lehetetlen megszabadulni tőle: először egy kenőkéssel egyenletesen oszlasson el a rágón két teáskanálnyi mogyoróvajat, és hagyja rajta 5-10 percet. Majd egy drótkefével óvatosan lesikálhatja a ragacs nagyját, a maradékot pedig már hideg vízzel és egy régi fogkefével el tudja távolítani.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra