Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek az otthonokban azok az alternatív megoldások, melyekkel nem kevés energiát lehet spórolni. Ezáltal amellett, hogy lelkiismeretünket megnyugtathatjuk, hogy igen, mi is tettünk valamint környezetünkért, még a pénztárcánkban is több maradhat, ha például egy felújítás alkalmával lecseréljük az elavult rendszereket. Éppen ezért összeszedtük a legnépszerűbb energiatakarékos eszközöket.

Első lépés: megfelelő hőszigetelés

Amennyiben csökkenteni akarja energiaköltségét, akkor első körben a megfelelő hőszigetelésre érdemes figyelmet fordítani, hisz' szinte ez az alfája és omegája az otthonokban lévő energiahatékonyságnak. És ha ez optimális, akkor nagyban csökkenti a kiadásait is, mert miközben télen és nyáron is komfortosan érezheti magát, és 30-60 százalékkal is mérsékelheti a fűtési költségeket. További előnye a hőszigetelésnek, hogy ha a megfelelőre vált, akkor háza értéke is lényegesen megnő.

Napkollektor

A napkollektor lényegében egy hőcsapda, melyben a fekete felület miatt a napfény elnyelődik, majd a keletkezett hő felmelegíti a kollektor csöveiben lévő folyadékot. Ezzel a meleg víz, illetve a fűtés költségei hosszútávon lényegesen csökkenhetnek. Persze azt egyből nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mikor is térül meg ez a befektetés, ugyanis ez függ többek között a ház szerkezetétől, fekvésétől, illetve attól, hogy pontosan mire is szeretné használni.

Hazánkban két típusa terjedt el, a síkkollektor, valamint a vákuumcsöves napkollektor. A kettő szinte megegyezik, azonban nagy különbség, hogy míg az előbbi hatásait inkább csak tavasszal és nyáron élvezhetjük, addig az utóbbinál hidegebb időben, például télen is, mivel a vákuum az egyik legjobb hőszigetelő. Ennek ellenére a kivitelezők ezt inkább azoknak ajánlják, akiknek a pénztárcájuk megengedik, mivel a síkkollektorokkal is nagy hatásfokot lehet elérni, sőt, sokak szerint élettartamuk is hosszabb.

Ára: 60.000-100.000 Ft/m2

Egy egész napkollektoros rendszer ára kivitelezéssel együtt 1-1,5 millió Ft.

Alternatív megoldás: sörkollektor: amennyiben a profi napkollektor árát húzósnak találja, ám valahogy mégis szeretne spórolni, akkor készíthet magának sörkollektort is! Ez egy lényegében üres sörösdobozokból álló szerkezet, melynek egy négyzetmétere akár 10.000 Ft-ból is kijöhet. Amennyiben bővebb információkat szeretne megtudni róla, akkor azt itt megteheti!

Geotermikus energia, hőszivattyúk

A geotermikus energia – akárcsak a napfény és a szél – a megújuló energiaforrásokhoz tartozik. Hogy ez mi is pontosan? Röviden a földből jövő hőenergia. Mivel a napsugárzás közel 50 százalékát elnyeli a talaj, az egész évben szinte állandó hőmérsékleten van. A hőszivattyúk pont ezt használják ki úgy, hogy szondáik összegyűjtik a föld hőjét, és így megoldható vele mind a fűtés, a hűtés, valamint a meleg víz előállítása is. Nagy előnye a többi megújuló berendezéshez képest az, hogy hatásfoka nincs időjáráshoz kötve, ellenben a legtöbbször hangoztatott hátrányával azonban számolni kell, vagyis azzal, hogy bár a fűtési gázszámla nullára csökken, addig az áram számla megemelkedik, hiszen a hőszivattyú villamosenergiával működik. Éppen ezért mielőtt beüzemeltetné, mindenképp vizsgálja meg, milyet is választ, és hogy egyáltalán megéri-e önnek.

Függőleges, vs. vízszintes szivattyú: a szivattyúkat el lehet helyezni függőlegesen és vízszintesen is. Azonban az utóbbinál lényegesen nagyobb területet kell felásni miatta, ráadásul azt jobban befolyásolja a külső hőmérséklet is. Ezzel szemben a függőleges kivitelezése állandó hőt biztosít, és a kertet sem kell hozzá annyira feldúlni.

Ára kivitelezéssel (120-150 m2-es ház esetén): kollektoros –vízszintes-, szondás –függőleges- rendszerek: 6-10 millió Ft, de korszerű levegő-víz hőszivattyút  már 2-2,5 milló Ft-ból is lehet telepíteni.

Biomassza, pellet

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy kiváltsák a fosszilis energiahordozókat (kőolaj, földgáz), és erre az egyik legnépszerűbb megoldás a biomassza használata. Fűtésre ezek közül leginkbb a pelletet használják, ami biológiai eredetű szilárd szerves hulladékok összepréseléséből származó tüzelőanyag). Ezt a pelletet kazánokban, illetve pellet kályhákban alkalmazzák. A különbség a kettő között annyi, mint egy egyszerű kazán és egy cserépkályha között, tehát míg az előbbi rendszerint egy elkülönített helyiségben van, és úgy fűti be az egész épületet, addig a másik egy adott szobában van, és mivel „csak” sugározza a hőt, így csak az adott légtér fűtésére alkalmas.

Árak:

pellet kazán: a kazán beszerelve 1 millió Ft. Ehhez kazánházat kell építeni, ami kb. kilenc négyzetméter. Ennek a kivitelezési költsége kb. brutto 200.000  Ft/m2 áron 1,8 millió Ft, tehát összesen 2.8 millió Ft.

pellet kályha: 400.000-2 millió Ft.

pellet: 50-100 Ft/kg

Hogyan válasszon szakembert?

Az interneten rengeteg kivitelezőt találni, akik különböző árakon dolgoznak, így nehéz közülük kiválasztani a legjobbat. Természetesen a legjobb, ha olyasvalakit keres meg a munkával, akit ismerősei ajánlottak, így nem lesz az egész zsákbamacska. Amennyiben erre nincs lehetősége, érdemes fórumokon, mesterember keresőkön kutakodni, ahol elolvashatja mások véleményét arról, kinek milyen tapasztalatai vannak. Ilyen például a joszaki.hu, vagy a mesterterkep.hu. Ráadásul az ilyen oldalakon sokszor véleményeket, hozzászólásokat is olvashat a szakemberekről. Utolsó körben pedig gyűjtsön be minél több helyről árajánlatot, majd válassza ki azt, aki az elképzeléseihez és a pénztárcájához a legközelebb áll.

Megjegyzés: Amennyiben energiatakarékos berendezéseket rendel, akkor a cégek árajánlatában legtöbbször benne szerepel már eleve a kivitelezési költség. Általában az összeg 60 százalékát maga a berendezés teszi, míg a maradék 40-et a munkadíj.

Finanszírozza a tervezett energiahatékony felújítást Fundamenta-
lakásszámlával


Ha
Fundamenta lakás-előtakarékossági szerződést köt,az ötletekből tettek válhatnak,
az álmok megvalósulhatnak! A lakásszámla olyan lakáscélra felhasználható – államilag
támogatott
(EBKM 10,56%, havi 20.000,- Ft-os betételhelyezést feltételezve) – megtakarítási

forma
, amely havi, rendszeres befizetés mellett, a megtakarítási időszak (jelenleg 48-
120 hónap között a kínált módozatok futamidejétől függően) végén kedvező, lakáscélú
kölcsönlehetőséget is biztosít.

A lejáratkor igényelhető lakáskölcsönévi 3,9% (referencia THM 5,23%) fix kamatozású,
forint alapú – igénybe vételével akár több mint kétszeresére növelhető a felvehető összeg,
így az otthonteremtéssel kapcsolatos terveit nagyobb pénzügyi keretből is megvalósíthatja.
A Fundamentánál a lakáskölcsönt igénylő ügyfelek 90 százalékának beadványát bírálták el
kedvezően és folyósítottak számukra kölcsönt.

Ha a munkálatok finanszírozáshoz magasabb összeg szükséges, nyithat lakásszámlát
közeli hozzátartozói számára is, így megtöbbszörözheti a konstrukció nyújtotta előnyöket és a lakáscélok eléréséhez szükséges anyagi forrást. Fundamenta lakásszámlájával finanszírozhatja napkollektor, napelem felszerelését is,
sőt a szakemberek munkadíjáról kiállított számlát is elfogadja a Fundamenta lakáscél igazolásaként.

Otthonunk állagának megőrzése, értékének növelése folyamatos célunk, amelyhez
kiváló anyagi alapot teremt a Fundamenta-lakásszámla! A konstrukcióról részletesen
tájékozódhat a honlapon!


A tájékoztatás nem teljeskörű, a lakás-előtakarékossági szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza.

hirdetés
h i r d e t é s
Mustra