Így szabaduljon meg a molytól egy életre

A molylepke nem viccel: könnyen bekerül a lakásba, kiirtani viszont nem hagyja magát. Hivatalos megoldás nincs, úgy tűnik, a házi praktikák a leghatékonyabbak a molyok ellen.

A molyirtásnak nincs különösebb szakértője, nekünk úgy tűnt, hogy rovarirtók se foglalkoznak vele, úgyhogy csak a házi praktikák segíthetnek ellenük, azokat gyűjtöttük össze. A molyokkal ugyanis időnként kénytelenek vagyunk foglalkozni, mert elég egyszer figyelmetlenül bevásárolnunk, és napok alatt megszállhatják a lakásunkat.

Ekkor pedig hosszú és elhúzódó háborúra kell készülnünk, ami akár hetekig is eltarthat. Ne kapjon idegösszeroppanást akkor se, ha éppen abban a szekrényben találkozik velük újra, amit korábban gondosan kitakarított, és megesküdött volna rá, hogy kipucolta a polcokat. Amit a csótányról mondanak, hogy mindent túlél, igaznak tűnik a molyra is.

A legfontosabb tudnivalóka molyokról

Azzal rögtön az elején jó tisztába kerülni, hogy bár más moly ugrik az ételekre és más a ruhákra, a kiirtásuk módszere viszont nagyon hasonló. Mivel a kétfajta molylepke megjelenésére nézve nagyon hasonló, viszont egyaránt kellemetlenek és kártékonyak, ezért a részletekbe menő bemutatásuktól ezúttal eltekintenénk.

Plodia interpunctella
Plodia interpunctellaWikipedia

A lisztmoly kábé 11-14 hét alatt fejlődik ki. A nőstény molyok csak néhány napig élnek, az alatt viszont folyamatosan rakják a petéiket - életük végig kábé 200 darabot. A fehér petékből egy-két hét alatt lesznek a hernyók, amik újabb nyolc-tíz hétig fejlődnek. Gyakran találkoztunk hernyóval a plafonon, ők valami kedvezőbb helyet keresve vándorolnak, ahol egy-két hét alatt lepkévé változhatnak. Persze, ha hagyjuk – összeszedtünk pár tippet, hogyan ne hagyja.

Hideg-meleg

A lárvák nem bírják se a hideget, se a meleget, ezért ha lisztet, rizst, fűszereket vagy különböző reszelékeket vásárolt, érdemes ezeket 24 órára bevágni a mélyhűtőbe. Nem a leggusztusosabb megoldás, de a mélyhűtött molylárva még mindig jobb, mint a kikelt (és petéző) molylepke. Amit pedig lehet (például a rizst), azt használat előtt még mossa át és szűrje le, ezzel is minél kisebbre csökkentve a kockázatot.

A tisztítás

A szekrényeket ecetes vízzel érdemes átmosni, és ne legyen rest kipakolni mindent, mert a dögök átrágják az összes rohadt zacskót. Ha valamiben megtalálja a lárvájukat, annak már annyi, azt érdemes bezacskózva minél előbb levinni és kidobni. A lakáson belüli szemetesébe azért ne hajítsa őket, mert hajlamosak oda is beköltözni: a zacskót átrágják, aztán tábort vernek a kuka alján, falán. A cél legyen az, hogy minél előbb kívül tudja őket a lakáson.

A dobozolás

Miután megszabadult minden fertőzött terméktől, a megmaradt fűszert, müzliket műanyag dobozokban tegye el. A lisztet, rizst, stb. érdemes jól záródó üvegekbe átönteni (bár az, hogy a jól záródó tartó milyen anyagból van, természetesen már csak esztétika kérdés). A jövőben pedig a megelőzés reményében érdemes mindent így tartani.

Ne spájzoljon

Ha megteheti, minél kisebb mennyiségeket vásároljon a lisztből, a fűszerekből, a teából, mivel így nyilván gyorsabban elfogy és nincs ideje a molyoknak belepetézni, vagy ha ez mégis megtörténik, akkor legalább nem tudnak továbbfejlődni. Ráadásul ez még mindig takarékosabb megoldás, mint sorban kidobálni mindent, ami kicsit is gyanús.

Csodaszerek a molyok ellen

Úgy tűnik, hogy lisztmoly ellen egyetlen fegyver van: a szekrények szellőztetése. A ruhamoly ellen viszont könnyebb védekezni: nem bírják a levendulát, amit kis gézes csomagban vegyíthet fahéjjal, fekete borssal, ürömlevéllel, szagos mügével. A leghatásosabb persze a naftalin, amivel a ritkábban hordott ruhákat szokás eltenni, de ennek a szaga nemcsak a molyokat képes elriasztani.

A bútorok

A kárpitos bútorokból kéngőzzel tudja kifüstölni a molyokat. A kénvirágot egy pléhtányéron tegye olyan távolságra a bútortól, hogy biztos ne pörkölődjön vagy gyulladjon meg, zárja be az ablakokat-ajtókat a helységben, aztán hajrá. Ha a szőnyegben talált petéket, akkor dobjon rá egy vizes ruhadarabot, amit gőzöljön át forró vasalóval, mert ugye, a peték/lárvák a meleget sem bírják.

Hasznos egyéb ötletek

A kényesebb kabátok ujjait érdemes terpentinnel meglocsolt selyempapírral kitömni. Sokat segíthet állítólag, ha csalánt ültet egy cserépbe, és a nyitott ablakban tartjuk - ezzel az elszaporodásukat állítólag megfékezhetjük, ha ki nem is zárjuk őket. Ezenkívül vannak különböző feromonos rovarcsapdák, amik a leírások alapján egészen hatékonyak a molyok ellen is, de sajna csak a hímek buknak rájuk.

+1: Tartsa meg a blokkot

Ha van hozzá energiája, legalább erre a rövid időszakra mindenképp tartsa meg a blokkokat a bevásárlás után, mert gyakran a boltból cipeljük haza a lárvákat. Ha így járt, és még időben észbekapott, akkor érdemes bezacskózni és visszavinni a boltba a molyszállítmányt, így legalább csak kisebb összeget bukik az egészen.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek