no

Készítsen magának egyedi parfümöt

A drogériák és illatszerboltok polcai roskadásig vannak különböző illatú parfümökkel, melyekért legtöbbször indokulatlanul nagy összegeket kérnek el. Való igaz, a profi parfümkészítés külön tudomány, de van, amivel ön is bátran megpróbálkozhat házi körülmények közt is. Csak pár dolgot kell szem előtt tartani hozzá, és percek alatt egyedi illatot keverhet magának!

Alapismeretek a parfümkészítéshez

Bizonyára már ön is hallott arról, hogy különböző illatok más ütemben párolognak, ezért megkülönböztetnek fej, szív, valamint alap illatokat. Egyesek még hozzáveszik az úgynevezett rögzítő illatokat (pl. rózsa, vanília) is, melyek összetartják a többit.

Fej illat: ez a parfümnek az az alkotóeleme, ami a legillékonyabb, viszont ahogy megszagoljuk, ez az első, ami megérzünk. Ide tartozik többek között a citrom, narancs, eukaliptusz.

Szív illat: bár ezeket is lehet érezni az első pillanattól kezdve, valódi mivoltukban csak 30 perc után bontakoznak ki. A kissé lágyabb szív aroma határozza meg, hogy a parfümöt mely kategóriába soroljuk (virágos, fás, fűszeres, stb.)  Ide tartozik a levendula, rózsa, ylang-ylang, jázmin-bár az utolsó kettőt sokszor már az alap illatokhoz sorolják.

Alap illat: pár óra múlva érződik, azonban az egész nap velünk marad. Erősíti a fej, illetve a szív illatot. Ide vesszük a vaníliát, pacsulit, szantálfát, ámbrát.

A parfümkészítéshez tudni kell, hogy minél több bázisolaj van benne, annál tovább érezhető a bőrön. Éppen ezért érdemesebb alkohol helyett pl. jojobaolajat használni, mert egyrészt hatása tovább tart, másrészt még jót is tesz a bőrnek, ráadásul remekül konzervál!

Hozzávalók

  • 20 ml jojobaolaj (esetleg gyógyszertári alkohol)
  • minimum három fajta illóolaj
  • sötét színű üvegcse
  • desztillált víz (elhagyható)

Elkészítése

Első lépésként tegyen egy sötét színű üvegbe 20 ml jojobaolajat. (Amennyiben pár ml alkoholt is használ hozzá, akkor bátran választhat spary-s kiszerelésűt is!). Adjon hozzá 8-10 csepp fej, 10-13 csepp szív, végül 10 csepp alap illathoz tartozó aromát! Amennyiben túl erősnek találja, tegyen bele még 1evőkanál desztillált vizet is! Miután kész van, alaposan rázza össze, majd hagyja állni kb. két hétig, hogy összeérjenek az illatok! Fontos, hogy minden nap jól rázza fel!

Ha a húsvéti locsolásra készül, ám nem akar a boltokban szörnyű illatú kölnit venni, akkor azt is egyszerűen elkészítheti otthon. A folyamat ugyanaz, mint a parfümnél, a különbség csupán annyi, hogy nem olajhoz, hanem alkoholhoz (ez akár vodka is lehet) kell hozzáadni az illaóolajokat.

Szilárd parfüm

Amennyiben nem szeretne amiatt aggódni, hogy egyszer utazás közben eltörik a parfümös üvegcse, és kiömlik belőle kedvenc illata, akkor készítsen inkább szilárd parfümöt! Állagra hasonló, mint a tégelyes, vagy a stiftes ajakbalzsam, ráadásul gazdaságosabb is, mint a folyékony verzió.

Hozzávalók

  • méhviasz
  • jojoba olaj
  • mandula olaj (elhagyható)
  • illóolajok (összesen 20 csepp)
  • tégely/stift

Elkészítése

Először olvassza fel a méhviaszt – legjobb, ha gőz fölött-, majd adjon hozzá ugyanannyi jojoba olajat (azt, hogy miből mennyit használ, attól függ, mennyit szeretne). Amennyiben nem szeretné annyira szilárdra, akkor tehet még hozzá egy kevés mandula olajat!

Utána vegye le a tűzről, és jöhetnek az illóolajok! Itt is érdemes minimum háromfélét használni, hogy kiegészítsék egymást az aromák. Miután összekeverte a hozzávalókat, öntse az egészet egy zárható tubusba, vagy egy kiürült ajakbalzsamos stiftbe, majd hagyja szobahőmérsékleten megdermedni!

Legkedveltebb illatkompozíciók

Virágos: levendula+rózsa+jázmin+vanília

Fűszeres: szantál+fahéj+koriander

Citrusos: bergamott+narancs+grapefruit+ylang-ylang

Édes: rózsa+vanília+ geránium+pacsuli

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra