7 tipp, ami elűzi az ünnepek utáni depressziót

Nemcsak a nyaralás után foghat el minket a szomorúság, hanem az év első napjain is sokakat gyötör a rosszkedv, mert az emelkedett hangulat után ismét jönnek a dolgos hétköznapok, ott vannak a fogadalmak, amiket be kell tartani, és rájönnek, hogy csak azért, mert éjfélt ütött az óra, a világ nem fordult ki a sarkából. Mintha a szezonális hangulatzavar, avagy a téli depresszió önmagában nem lenne elég.

A selfgrowth.com szerint az emberek 25 százaléka szenved az ünnepek utáni depressziótól, és bár vannak, akik már 1-2 nap alatt túlteszik magukat ezen, akadnak olyanok is, akiknek ennél több időre van szükségük. Akárcsak a nyaralás utáni búnál, itt is a fáradtság, nyugtalanság, étvágytalanság (vagy épp fokozott étvágy), szomorúság, szorongás, motivációhiány, ürességérzet, nosztalgia, düh jelzi azt, hogy valami nincs rendben. Megelőzésképpen annyit tudunk tenni, hogy kevesebb cukrot tömünk magunkba, de a legtöbb tanács az ünnepek utánra szól, ezeket szedtük össze. Ha pedig még mindig úgy érzi, hogy semmiképpen nem tud megbirkózni ezzel a problémával, forduljon szakemberhez.

1. Legyen türelmes!

Dr. Amanda Itzkoff, a Mount Sinai Hospital egyik pszichiátere szerint nem baj, ha a hétköznapokba visszatérve nem vagyunk azonnal 100 százalékosak. Bármi is bánt minket, ne nyomjuk el magunkban, legyünk egy kicsit türelmesek, így hamarabb helyrerázódunk – idézia Huffintgon Post. Sara Madera rendezvényszervező szerint az ünnepek előtt nagyüzemben kell gyártani a döntéseket, állandóan serénykedünk, ezért a nagy pörgés után muszáj egy kis időt szánni magunkra, hogy regenerálódni tudjunk.

stockfresh 2102462 dog-and-kitten sizeM
Julija Sapic

2. Önkénteskedjen!

Az ünnepek előtt még az is nagyobb fokú szociális érzékenységről tesz tanúbizonyságot, akit általában nem érdekelnek azok, akiknek nincs otthonuk, családjuk, nagyon betegek, a magára hagyott állatokról nem is beszélve. Ezek a problémák sajnos nem szűnnek meg az ünnepekkel, önkéntesekre az év minden napján szükség van, és januárban vagy júliusban is ugyanolyan jót tesz a léleknek az ilyen munka, mint decemberben. Ha erre nincs is idő, akkor legalább ajándékozza oda a rászorulóknak azokat az ajándékait, amelyekre valamilyen okból nincs szüksége.

3. Ápolja a társas kapcsolatokat!

Karácsonykor nem ritka, hogy valaki mindennap hivatalos valamilyen ebédre vagy buliba. A családtagokról vagy a barátokról azonban az ünnepek után sem szabad megfeledkezni, sőt, ilyenkor érdemes felvenni a kapcsolatot azokkal az ismerősökkel, akikkel már ezer éve nem találkoztunk vagy beszéltünk. Akár vicces(nek szánt) játékokkal is fel lehet dobni a szürke hétköznapokat, mondjuk szervezzen egy utólagos csúnyapulcsis versenyt.

tk3s mgr046041

4. Fogadjon örökbe állatot, vegyen növényeket!

A témával foglalkozó külföldi cikkek szerint az is segít, ha még több élőlénnyel vesszük körül magunkat, mondjuk befogadunk egy menhelyi kutyát-macskát, vagy beszerzünk pár szobanövényt. Mindkettő felelősséggel jár, főleg egy saját háziállat, így alaposan utána kell járni annak, hogy ez valóban megoldható-e számunkra, illetve hogy milyen állatról vagy növényről tudunk a legmegfelelőbben gondoskodni.

5. Menjen ki a szabadba!

Szintén sok szakértő tanácsolja azt, hogy mozduljunk ki a négy fal közül. Igen, hideg van és nagyon keveset süt a nap, de akkor is jót tesz a friss levegő és a mozgás. „Az ünnepek alatt csak eszünk, iszunk, és ettől eltunyulunk. Ezért is fontos, hogy szakítsunk egy kis időt testmozgásra is, az sem baj, ha csak egy sétáról van szó” – tanácsolja dr. James Donnelly, a Southern Cross Egyetem egyik oktatója, aki hozzátette, a testmozgástól olyan hormonok szabadulnak fel a szerveztünkben, amitől lelkileg is jobban érezzük majd magunkat.

tk3s mgr047026

6. Új év, új hobbi!

Már a nyaralás utáni depressziónál is ajánlottuk, most is sokat segíthet, ha valami új dologba vágunk bele. Keressünk magunknak egy új hobbit, iratkozzunk be valamilyen tanfolyamra, csatlakozzunk valamilyen klubhoz. Ha az első próbálkozás nem jött be, nem szabad feladni, keressünk más elfoglaltságot, amíg meg nem találjuk azt, ami tényleg jólesik és leköt.

7. Foglalkozzon a múlttal és a jövővel!

És még egy tanács, amit a vakáció és az ünnepek után is érdemes megfogadni. Először is rendezzük az emlékeinket, csináljunk gyűjteményt az évek alatt felhalmozódott képeslapokból, készítsünk fotóalbumot, szervezzünk közös diavetítéseket. Közben pedig kezdjük el szervezni a következő vakációt, kirándulást, nyaralást. Jó lesz!

tk3s 57564257a
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek