Varázsoljon fillérekből édenkertet

Nincs mese, ilyenkorra már a legmegátalkodottabb természetkerülők is hajlandóak kiülni a teraszra, vagy erkélyre. Ha az azonban egy lehangoló bútorraktár, akkor sietve visszamenekülünk a szobába, és akkor nesze neked természet. Megmutatjuk mi kell egy hangulatos erkélyhez.

Amikor az ember rájön, hogy a teraszon vagy erkélyen csak pókháló, lehullott falevelek, kopott festék és pár régi borosüveg árválkodik, szemben az IKEA katalógus csilli-villi képeivel, akkor enyhén letargiába esik. Aztán jó esetben jön a felfelé ívelő szakasz: a takarítás, az ötletelés, majd a kézlegyintés, hogy á, úgyis túl drága lenne, meg nekünk különben se lenne olyan, mint a képeken, és egyáltalán: minek, ha úgyis csak bagózni ülünk ki, arra meg jó lesz a szakadt régi szkájfotel idén is.

stockfresh 367798 home-sweet-home sizeM

Na, most ebből annyi igaz, hogy teljesen olyan tényleg nem lesz. Mert nem áll ott egy fotós, meg az asszisztens a derítővel, és nem helyez a stylist egy pont olyan színű takarót a székre mint amilyen a pohár meg a szalvéta, és még a nap se süt úgy nálunk. Ha ezt belátjuk, akkor viszont lehet egy élhető erkélyünk, amelyen még jól is érezhetjük magunkat, és még a gatyánkat sem kell rákölteni.

1. Milyen legyen a stílusa?

A legfontosabb egy jó koncepció, amiben az szerepel, hogy milyen stílusban, mennyi pénzt rááldozva, milyen célra alkalmas teraszra vagy erkélyre vágyunk. Van, aki csak kiülni akar és olvasgatni, más mini kiskertet hozna létre, és van, aki partihelyszínnek használná. A lehetőségek és a méretek száma végtelen, de nem mindegy, hogy az indiai stílus áll-e hozzánk közel, vagy a minimalista szürkeség ragad meg. Érdemes végiggondolni, hogy a mindennapokban ki tudjuk-e használni a teret, vagy csak hétvégén üldögélnénk egy kicsit kint, szeretnénk-e ott spájzot, vagy más tárolóhelyet is berendezni, elfér-e ott a fregoli, hogy ruhánk napon száradt illatú legyen?

2. A falak színe

    Ha jól választjuk ki a fal színét, máris nyert ügyünk van. Fehértől a feketéig bármilyen színben lehet gondolkodni, de érdemes odafigyelni rá, hogy szmogos helyen 2-3 évenként érdemes átkenni a falat. Azzal, hogy a barkácsáruházakban és festékszaküzletekben szinte bármilyen színt ki lehet kevertetni, a lehetőségek száma ijesztően megnő. Ha ezt választjuk, írjuk fel, milyen festék hányas számú árnyalatát alkottattuk meg, és érdemes egy kisebb mennyiséget tartalékolni is, ha valahol majd javítani kéne. Alapesetben a fehér a jó megoldás, ilyenkor akár meszelni is lehet, és a stílusokat is jobban tudjuk variálni. Persze, nem feltétlenül kell a falaknak egyszínűnek lenniük, akár  color blockingban is gondolkodhatunk. Érdemes lemosható festéket választani, de a normál is jól letörölhető szivaccsal - ha nem rücskös a fal. Ha van fémkorlát, akkor azt is érdemes felújítani. Ma már vannak egy rétegben rozsdairtó és fedő festékek. Akár sprével is le lehet fújni a korlátot, de gazdaságtalanabb és drágább, viszont egyszerűbbnek tűnik.

    3. Padozat

    Kő, fa, műfű, beton? A legtöbb teraszon vagy erkélyen járólap, vagy az ezer éves cementlap van. Ezek hamar koszolódnak, de sebaj, mert gőztisztítóval percek alatt újjá lehet varázsolni. Lustábbak fel is csiszoltathatják a cementlapokat, vagy akár gépet is bérelhetnek e célból. Még lustábbaknak, és jó méretű erkéllyel rendelkezőknek ajánlott az 50x50-es fa járólapok beszerzése, ezek különböző minőségben darabonként kb. 500-2000 Ft közt szerezhetőek be. A műfű is jó megoldás lehet – minőségtől függően néhány évet kibír, én télre felszedem. Előnye, hogy egy ülőpárna vagy egy babzsákfotel segítségével máris be van rendezve az erkély, a füvön meg jól esik mezitláb járni.

    4. Növények vagy sem?

    Szereti a növényeket? Remegve várta a tavaszt, hogy végre felhozhassa az átteleltetett muskátlikat? Vagy épp ellenkezőleg, megőrül ha bárki a gazokról beszél? Ha nem szereti, nem kell erőltetni a növényzetet, anélkül is lehet hangulatos egy erkély. Ha kedveli őket, akkor a faltól az erélykorlátig számos lehetőség van a növények tárolására. A falra akasztott virágok nem vesznek el a térből, és ha jól választjuk meg a színeket, igazán üde látványt nyújtanak. Ha nincs keret új virágtartóra, érdemes megnézni a bolhapiacok választékát, a szocialista időkből származó retro fém tartók színesre lefújva üde színfoltjai lehetnek a terasznak.

    Szerencsére manapság annyi stílusban és formában lehet cserepeket kapni, hogy csak idő és pénz kérdése, hogy megtaláljuk az igazit. Locsolókannáért az IKEA-ba kell menni, a fehér kanna 95 Ft, de cserepekből nincs akkora választék. A Bricostore-ban viszont hihetetlen mennyiségű kaspó, cserép és társai várják a zöldre éhes tömeget. Igaz, egy jobb cserép nem olcsó, de 800 forintért szép – már amennyire a műanyag szép lehet –, színes kaspókat lehet kapni. Érdemes olyat választani, ami képes vizet tárolni, így a nyári meleget jobban átvészelik a növényeink.

    5. Bútorok

    10000-től több millióig tobzódhatunk a bútorok között, és akkor még nem beszéltünk az aukciós oldalakon pár száz forintért, vagy lomtalanításból ingyen szerzett székekről, asztalokról.

    A nagy kérdés, hogy állandó jelleggel használnánk-e a bútort, vagy el kell tudnunk pakolni ősszel? Ettől függően érdemes összecsukható darabokat vásárolni. A választék tényleg hatalmas, bár a fa-fém kombót, illetve a pesti kertvárosi cukrászdákra hajazó darabokat érdemes kihagyni, vagy legalább átalakítani. Ez lehet festés, mozaikozás, de akár egy terítő is hatalmas változást tud okozni a kinézetben. A lécekből összerakott asztaloknak két hátránya van: az egyik, hogy a lyukak pont akkorák, hogy folyton leesik valami, a másik, hogy nincsenek általában lepácolva, így ezt meg kell tennünk. Cserébe viszont olcsók és mindenhol megvásárolhatóak.

    Akinek nem süti egész nap az erkélyét a nap, vagy nem esik be az eső, az választhat fonott székeket is, de ezek elég hamar kifakulnak és tönkremennek, na meg mindenhová beakadnak azok a fonott vesszők kiálló végei. A fém csak mazohistáknak való, főleg ha napra kerül, ezért vagy rakjuk árnyékos helyre, vagy felejtsük el. A műanyag ilyen szempontból nem rossz választás, ha jó minőségű, akár 30 évig is kibírhatja: nekem van egy öröklött darabom, ami a mai napig állja a sarat, és akárcsak az NDK turmixgép, állni is fogja  még egy darabig.

    A polc jó ötlet, és ha van hely, nagyon javasolt is: mehet rá a konzerv, macskaalom, befőtt, de akár a gumicsizmák vagy téli cipők is elvannak itt. Talán nem eretnek gondolat a fregoli, a felhúzható változat helyet nem foglal, viszont sok helyet szabadíthat fel egy kis lakásban.

    Praktikus dolog a láda, amin egyrészt ülni lehet, másrészt bármit bele lehet suvasztani. Kapható műanyagból, fából vagy akár fémből is, de egy régi darabra is érdemes lecsapni, és kicsit felturbózni, ha valaki szanálna a családban. Ha pedig van valahonnan egy kiselejtezett raklap, vagy éppen kettő, akkor abból csodás dolgokat lehet összehozni, készülhet belőle növénytartó, kanapé, heverő, vagy akár polc is.

    Ha nagyon kevés a hely, létezik ma már korlátra akasztható és lehajtható asztal is, ez pont arra jó, hogy rárakjunk egy könyvet vagy a reggeli kávét. Érdemes végiggondolni a napvédelmet is, a napernyők mellett (1000-100000 Ft) már léteznek kifeszíthető napvédő fóliák több színben is, de lehet méretre csináltatni árnyékolót is, igaz ezek nem olcsók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra