Bréking: ha kevesebbet eszik, lefogy!

A drága diétáknál sokkal hatékonyabb –és olcsóbb–, ha egyszerűen kevesebbet eszünk és elkezdünk mozogni – mutatták ki amerikai tudósok. Mondjuk ezt nélkülük is sejthettük volna.

Semmi másra nincs szükség, ha fogyni akarunk, csak kevesebb zsírt kell enni és többet kell mozogni. Igen, ilyen egyszerű, épp ezért lett a hétköznapi módszer beceneve körülbelül „nem agysebészet”. A diétás piac ennek ellenére folyamatosan nő, Angliában egy átlagos nő 500 fontot (177 ezer forint) költ évente fogyókúrás élelmiszerre és edzőtermi belépőre, illetve fogyókúrás csoportfoglalkozásokra és edzőruhára, miközben az angol egészségügynek évi 47 millió fontjába (16,6 milliárd forint) kerül a kölünböző fogyókúrás gyógyszerek támogatása, és további 4 milliárd fontjába (1400 milliárd forint) az elhízás okozta betegségek gyógyítása.

stockfresh 1167639 hand-refuses-cake sizeM

A Harvard Orvostudományi Kara szerint, ahol egy kutatás keretében 4000 embert vizsgáltak, sokkal többet fogytak azok, akik egyszerűen kevesebb zsírt fogyasztottak és többet mozogtak, mint azok, akik divatos fogyókúrába kezdtek, léböjtkúrát tartottak vagy fogyasztószereket szedtek. A 4000 vizsgált személy kétharmada próbált egy éven át különböző diéták segítségével fogyni (a maradék egyharmad volt a kontrollcsoport). A kísérlet azt mutatta ki, hogy 41%-kal többen adtak le testtömegük 5%-ának megfelelő súlyt azok közül, akik visszafogták a zsírbevitelt, mint azok közül, akik léböjttel, Atkins vagy Dunkan diétával, vagy fogyasztószerekkel próbálkoztak.

Ha a zsírbevitel csökkentése mellett még mozogtak is a résztvevők, akkor további 30%-kal nagyobb volt az esélyük arra, hogy leadják túlsúlyukat – írja az American Journal of Preventive Medicine. Bár ez az 5%-nyi súlycsökkenés nem tűnik soknak, a szakemberek szerint ennyi fogyás épp elég ahhoz, hogy egy elhízott ember cukorbetegsége megszűnjön. Ráadásul sok önkéntes többet adott le testsúlya 5%-ánál, konkrétan a zsírfogyasztást csökkentők 37%-a lefogyott 10%-nyit.

stockfresh 723175 healthy-or-unhealthy sizeM

Azért azt be kell ismerni, hogy azok is nagyobb eséllyel fogytak, akik orvos által felírt fogyasztószereket használtak, de persze ezek a gyógyszerek nem olcsóak, a zsírmegvonás meg ingyen van. „Rengeteg rossz diéta kering és sok olyan gyógyszeres kezelés, ami nem bizonyult még hatásosnak. Nagyon bátorító, hogy a legtöbb sikeres fogyókúrás módszer elérhető és olcsó” – mondta a kutatás egyik vezetője, Dr. Christan Wee. „Ami rövidtávon hatásos, az nem biztos, hogy hosszútávon is az. Meg kell tartani a több mozgást és kisebb kalória-bevitelt, hogy az eredmény fenntartható legyen” – tette hozzá dr. David Haslam, a National Obesity Forum feje.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek