Arcápolás: haladjon a korral, bőre meghálálja

Lehet, hogy megbízunk egy bizonyos arckrémben, a változatosság nemcsak gyönyörködtet, de szükséges is. Ahogy ugyanis öregszünk, úgy változik bőrünk igénye. Harminc év felett az egyszerű hidratálás már nem elég, komolyabb szérumok kellenek, de már huszonévesen is ajánlott külön nappali és éjszakai termékeket használni. A narancsbőr pedig – jelentkezzen bármikor is – nem tüntethető el, és önmagukban a különböző kenceficék sem érnek semmit, ha nem mozgunk eleget, nem táplálkozunk megfelelően.

Hiába szeretünk meg egy arckrémet, nem ragaszkodhatunk hozzá egy életen keresztül, ahogy azt mondjuk anyáink, nagyanyáink tették. Fontos tudni, hogy a bőrnek kortól függően más-más termékekre van szüksége, így amit harmincas éveinkben használtunk, az negyvenesként már kevés lesz.

tk3s 644cmp00504
Alfonso Campiglio

A bőr szerkezetének változása alapján több „korszakot” lehet megkülönböztetni – tudtuk meg Dr. Altmayer Anitától, a Szegedi Bőrgyógyászati Klinika főorvosától.

Húsz és harminc év között minimális ráncok, minimális pigmenteltérések ugyan megjelennek, de még nyoma sincs a keratózisnak, azaz elszarusodásnak, és ebben a korban egy minimális smink is elég a tökéletes külsőhöz.

Harminc és negyven év között korai vagy enyhe öregedésről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy megjelennek például a mosolyvonalak, a korai fénykárosodásnak a jelei.

Negyven és ötven év között előrehaladott az öregedés, már észlelhetőek a keratózisok és nyugalomban is láthatóak a mélyebb ráncok, emellett értágulatok és különböző színi eltérések jelennek meg.

Hatvan és hetven év között pedig súlyos öregedésről beszélhetünk, a bőr sárgás, szürkés színű lesz, gyakoribb a rosszindulatú bőrdaganat előfordulása. Sminkelni ebben a korban már nem nagyon lehet, mert a dekorkozmetikumok megülnek a ráncok között.

Ezek a jelek nyilvánvalóan a legérzékenyebb, a környezeti hatásoknak (hőmérsékletváltozásnak, napfénynek, a különböző kémiai és vegyi anyagoknak) leginkább kitett területen, vagyis az arcon jelentkeznek, de ezzel párhuzamosan természetesen a törzsön és a végtagokon is szárazabb lesz, elveszíti rugalmasságát a bőr, petyhüdtté és cigarettapapírszerűen ráncolhatóvá válik. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás természetesen befolyásolja, hogy milyen mértékben öregszik a bőrünk, és a szakértőnk szerint az sem mindegy, hogy ki hol lakik, hiszen akik napfényes tengerparton vagy hidegben, magaslati levegőn élnek, azoknak ráncosabb a bőrük. Apropó, időjárás: arra mindig figyeljünk, hogy télen, hidegben zsírosabb hidratáló termékeket alkalmazzunk az arcunkon, testünkön, nyáron pedig könnyű, vizesebb krémeket, zseléket.

De mire van szükségünk 20, 30, 40, 50 évesen?

A serdülőkort értelemszerűen a pattanások elleni küzdelem határozza meg, és a zsíros, olajos bőr szárítása a legfontosabb. Szerencsére minden drogériában lehet kapni a különböző szépészeti cégek kamaszoknak szánt termékeit, és azt sajnos kevesen tudják, hogy vannak gyógyszertári készítmények, ún. dermokozmetikumok, amelyek nem minősülnek igazi kozmetikumnak, de igazi gyógyszernek sem, viszont nagyon hatásosak. A pattanásos bőrrel egyébként serdülőkorban és utána is érdemes szakemberhez fordulni, hiszen rengeteg olyan modern oldat, krém van, amiről a hétköznapi emberek nem tudnak, de segítségükkel sokkal kevésbé lesznek súlyosak a tünetek.

Húsz és harminc év között még nincs szükség túlzottan különleges kozmetikumokra, de ajánlott külön nappali és éjszakai krémet használni, mert ezeknek eltérnek az összetevőik. Az előbbiekbe a legtöbb gyártó már belerakja a fényvédő faktorokat, az utóbbiakba pedig olyan extra anyagokat és kivonatokat pakolnak, amelyek alvási periódusban sokkal jobban szívódnak fel. Ha valakinek zsíros a bőre, akkor fontos, hogy rendszeresen tisztítsa bőrét arctonikkal, a hidratálást pedig olajmentes termékkel végezze.

Harmincéves kortól már megjelennek az öregedés jelei, ezért érdemes áttérni a gazdagabb szérumokra, és már bátran használhatunk szemkörnyék-ápolókat is. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelyben többek közt van kollagén és antioxidánsok is. A legtöbb nagynevű cég szerencsére életkornak megfelelően csoportosítja a termékeit, és feliratokkal is segítik a laikus vásárlókat abban, hogy milyen hasznos anyagokat is tartalmaznak.

stockfresh 1602480 woman-with-facial-mask-in-cosmetic-studio siz

Ami a kozmetikust illeti, nincsenek igazán szabályok, a látogatások számát az határozza meg leginkább, hogy ki szeret kozmetikushoz járni, kinek mennyi ideje és pénze van. Persze, akinek zsírosabb a bőre, annak ajánlott eljárni tisztító kezelésekre, akinek pedig érzékeny, rosaceára hajlamos bőre van, annak egyáltalán nem ajánlott igénybe vennie ilyen szolgáltatást. A bőrgyógyász-kozmetológus szakértő mindemellett kiemelte, hogy serdülőkorban ugyan nem mindig ajánlott kozmetikushoz járni, hogy legyen, aki kinyomja a pattanásokat, de harminc felett hasznos lehet a segítség, ugyanis a hatóanyagokban gazdagabb szérumokat ők tudják bejuttatni a bőr mélyebb rétegeibe, a mikrodermabrázióval pedig el lehet tüntetni az öregedés első jeleit.

Ha már lassan itt a nyár, akkor mindenképpen meg kell említenünk a narancsbőrt is, amely egyre korábban, egyre fiatalabb korban jelentkezik a lányoknál. Dr. Altmayer Anita szerint ez arra vezethető vissza, hogy egyre több az elhízott gyermek. A leghatékonyabb ellenszer a megfelelő étkezés (kevés szénhidrát, sok gyümölcs és zöldség), és a sok sport, mondjuk futás és biciklizés. A többi beavatkozás csak javítgatni tud a helyzeten, de teljesen visszafordítani még a különböző esztétikai beavatkozások sem képesek. Vagyis az ultrahangos, rádiófrekvenciás kezelések sem elegek a csodához, arról nem is beszélve, hogy csak bizonyos korosztály, bizonyos réteg engedheti meg magának.

Oszd meg másokkal is!
Mustra