Pornó és vásárlás - a legális drogok listája

„Közép-Európában jobb nem kijózanodni…” - mondta Bohumil Hrabal. A cseh író egy korsó sör nélkül nem kezdett munkába, de nekünk is változatos arzenál áll rendelkezésünkre, ha éppen tompulni vágyunk Euróba szívében. A legjobb az egészben: mindegyik legális. Kevésbé kívánatos oldaluk, hogy függőséget okoznak.

Mániákus vásárlás

A vásárlási szenvedély élénkíti a gazdaságot, de csak abban az esetben, ha a mániákus vásárló egyben felelősségteljes hitelkártya tulajdonos is. Azonban általában az, aki minden útjába kerülő táskát és magassarkút megvesz, feneketlen adósságspirálban él. A mániákus vásárlónak többször kellene a pszichológusánál kopogtatni, mint a divatüzletek ajtajában, nyitásra várva toporogni.

Tévé

A vizuális stimuláció ugyanúgy függőséget okoz, mint bármilyen szer. Mondd le a nagyi kábel előfizetését és meglátod, hogy a mexikói sorozatoktól enyhén szedált kedves öreg néniből az Eva Luna-megvonás kibírhatatlan vénlányt csinál. A tv-műsorok folyamatos vizuális szórakoztatást nyújtanak, és ha valami hiányzik az életedből, azt könnyen betölti.

Dohányzás

Fotó: Mark Sebastian
Fotó: Mark Sebastian

A dohányzásra visszavezethető halálozási okok svédasztaláról sokáig lehet válogatni. Vitathatatlanul a szív- és érrendszeri betegségek és a rák különböző fajtái a listavezetők. Érdekes, hogy a fejlett országok az egyre szigorúbb tiltásokon és növekvő adóterheken túl a hosszú távon megoldást nyújtó megoldásokat hanyagolják. A gyerekek védelmére a dohányosokat sújtó adóbevételből befolyt összeg töredékét költik. A tanulmányok szerint, az egyre magasabb cigaretta árak miatt a dohányosok nem fognak elfordulni a cigarettáról, hanem inkább lemondanak valamiről egy új doboz javára. És mivel a dohányzás leginkább a rászorulókat érinti, a nikotinfüggőség mellett még szegényebbé válnak.

MMORPG

Egyszer rakod fel a gépedre és hónapokig nem látod a napfényt. Szerencsés vagy, ha nem tudod mit jelent a fenti rövidítés, de aki már belekóstolt az internetes szerepjáték világába, annak nem kell bemutatni a Warcraft-függőséget. Az igazi megszállott több időt tölt el törpe tolvajként vagy ork mágusként, mint valódi középiskolásként. Az anyukák vigyázzanak, mert a szigorú tiltás dühöngő Gollumot hozhat ki a gyerekből.

Pornó

Szexszel mindent el lehet adni: dobj be méretes szilikonmelleket vagy dagadó alsónadrágot és a reklámkampány már félsiker. Kérdezd meg Hugh Hefnert vagy Larry Flyntet, nekik mennyire jött be a szex-biznisz. A természetes vágynál nincs vonzóbb, amikor ez a net biztonságos anonimitásából, egérkattintásra elérhető, könnyen függővé válhat bárki.

Alkohol

„Az alkohol olyan, mint a szerelem: az első csók csodálatos, a második meghitt, a harmadik megszokás” - mondta Raymond Chandler. Az alkoholbetegség az egyetlen olyan függőség amelynél a szer megvonása megölheti a beteget. Heroinfüggők gyógyítását száraz megvonással is végzik, de ha a kemény alkoholfüggő fogyasztását nem fokozatosan csökkentik, belehalhat az elvonásba. Ennek ellenére ez a kedvenc, legális drogunk, és vajon mit csinálnánk nélküle a péntek estéken? Legutóbb 1920-ban próbálták meg betiltani. A történet ismerős: a monopólium a baseball-ütővel és Tommy Gunnal tevékenykedő magántársaságok kezébe vándorolt.

Te milyen függő vagy?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek