5 gyerek, akiket állatok neveltek fel

Számos olyan esetről tudunk, amikor egy gyerek a szadista vagy épp nemtörődöm szülők kegyetlensége miatt vagy csak a véletlen folytán az állatok közé kényszerült. A jószágok az anyai ösztönüknek köszönhetően viszont sokkal jobban látták el a szülői feladatokat, mint azt képzelni lehetett. Persze csak a maguk módján.

A mitológia tele van olyan történetekkel, amelyekben különböző állatok és lények kerülnek meglehetősen szoros kapcsolatba az emberrel – Romulusz és Rémusz esetében konkrétan egy farkas lát el anyai teendőket –, de az irodalomtörténetben is sok olyan figuráról tudunk, aki az állati gondoskodást élvezhette (Tarzan, Maugli).

Sokszor viszont a valóságban is előfordul, hogy ilyen-olyan okokból egy gyerek vadon nevelkedik. És bár ezek a fiatalok általában kognitív és viselkedési problémákkal küzdenek, történetüket az ember túlélési vágyának és az állatok anyai ösztönének szívfacsaró példáiként is felfoghatjuk. A Mother Nature Network néhány olyan esetet gyűjtött össze, amikor egy gyerek állatok jóvoltából maradt életben.


Az ukrán kutyalány – Négykézláb közlekedett és ugatott

Oxana Malayát kegyetlen és nemtörődöm szülei 3-8 éves koráig egy kutyaólban tartották, ahol egyedül azokkal a kutyákkal érintkezett, akikkel az ólon osztozott. Amikor 1991-ben rátaláltak, nem tudott beszélni, csak ugatni volt hajlandó és négykézláb közlekedett. Most a 20-as éveiben jár, már megtanult beszélni, jelenleg annak az elmegyógyintézetnek a közelében gondoz teheneket, ahol él.


A kambodzsai dzsungel túlélője – Nyakig egy pottyantós vécében

Az egyik legbizarrabb sztori azé a lányé, aki a nyolcvanas évek végén, 8 évesen tűnt el, amikor a dzsungel szélén bölényt legeltetett. Rochom P'ngieng 18 évvel később, 2007-ben bukkant fel újra, amikor egy földműves egy meztelen nőt kapott rajta, hogy lopni akar a terméséből. A lányt a hátán található sebhely miatt tudták azonosítani: sokak számára érthetetlen, hogy hogyan tudott életben maradni. Mivel képtelen volt elsajátítani a helyi nyelvet és beilleszkedni, 2010 májusában újra visszaszökött a vadonba. Azóta még lehet róla hallani néha, az egyik ilyen hír szerint például 2010 júniusában egy pottyantós vécében nyakig ülve találták meg.


Az ugandai majomfiú – Most már gyerekkórusban énekel

John Ssebunya mindössze 4 éves volt, amikor végig kellett néznie, hogy a saját apja megöli az anyját. Miután bemenekült a dzsungelbe, a hírek szerint egy falka cerkófmajom vette a szárnyai alá, amíg 1991-ben rá nem találtak. Ahogy az gyakran előfordul a vadonban nevelkedett gyerekeknél, a majmok mentették meg attól, hogy a falusiak elkapják: fadarabokkal dobálták meg az embereket. Mióta visszatért az emberek közé, megtanult beszélni, sőt, énekel is: a Pearl of Africa gyerekkórussal turnézik.

John Ssebunya
John Ssebunya


Aveyroni Viktor – Film is készült róla

A Franciaországban 1797-ben felbukkant fiú talán a leghíresebb a vadon nevelkedett gyerekek közül: története A vad gyerek című film révén vált széles körben ismertté. Bár rejtély, hogy pontosan honnan származott, a közhiedelem szerint a fiú egész gyerekkorát meztelenül és egyedül töltötte az erdőben. Végül egyedül bukkant fel 1800-ban, miután néhányszor látták a franciaországi Saint-Sernin-sur-Rance közelében. Rengeteg filozófus és tudós foglalkozott vele, akik a nyelv és az emberi viselkedés gyökereit kutatták, ennek ellenére a fejlesztésére igencsak csekély figyelmet fordítottak, tekintettel az észlelési zavaraira.


Madina – 3 évesen, kutyák közt találták meg

A kislány tragikus története kísértetiesen hasonlít Oxana Malayáéhoz: egészen 3 éves koráig – tavalyi megtalálásának időpontja – elhagyatva, kutyákkal élt. Ekkor csupán két szót ismert, az igent és a nemet, emellett inkább morogni tudott. Szerencsére a szakemberek mentálisan és fizikailag is egészségesnek találták, így abban reménykednek, hogy viszonylag normális életet tud élni majd, ha felnő.

Madina
Madina
Oszd meg másokkal is!
Mustra