Az osztrákok már várják a magyar munkavállalókat

Egy felmérés szerint az osztrák vállalatok lelkesen várják a magyarokat: május 1-től szabad az út az osztrák munkaerőpiacra. A legnagyobb kereslet az ipari és kereskedelmi szektorban várható.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok, így Magyarország számára is idén május 1-jén nyílik meg teljesen az európai munkaerőpiac. Ez azt jelenti, hogy az ausztriai munkavállalókkal egyenrangúak leszünk, egyenlő feltételek mellett vállalhatunk munkát szomszédunknál.

A kutatást végző Trenkwalder Kft. szerint nem várható kritikus munkaerő kiáramlás Ausztriába.

Mennyit ér a magyar?

Az egyes munkakörökben alkalmazott bérszínvonalon az osztrák munkaerő már kevésbé szívesen vállal munkát, így az egyenlő bérek ellenére is kereslet várható a magyar munkaerő iránt. Magyar oldalon közvetetten a külföldi munkavállalás növelheti a foglalkoztatottságot, hiszen annak ellenére, hogy a kiutazó munkavállalók nem elsősorban a munkanélküli rétegből kerülnek ki, a megüresedett álláshelyeket pótolniuk kell a hazai vállalatoknak. Így senki nem jár rosszul.

Elismerik a magyarok szakképzettségét

A megkérdezett osztrák vállalatok számítanak a Magyarországról érkezett munkaerőre, 57,8%-uk elsősorban hazánkból vár alkalmazottakat. Ez részben annak is köszönhető, hogy Magyarország és Ausztria kölcsönösen elismerik egymás szakképzéseit.

Összességében elmondható, hogy fontos szempont a szakképzettség és szükség van a környező országok nyelveit beszélő munkaerőre. Így nem meglepő, hogy a magyarokon kívül igen keresettek a szlovákok (48%) és a szlovénok (44%) is. A legnagyobb kereslet az ipari (32,5%) és kereskedelmi (28,9%) szektorban várható, valamint bizonyos irodai vagy technikai területeken (18,4%). Ezen kívül jelentős igény mutatkozik a magyar munkaerő iránt az építőiparban is (közel 15%).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek