Csajozni és öltözködni is jobb vékonyan - férfi szépségmánia

Egyre több férfin hajtanak végre korrigáló kozmetikai műtétet. A legújabb trend: vékonynak lenni, mert azzal lassítani lehet az idő múlását. A tinédzsertest azonban veszélyes, ugyanúgy mint a szénné gyúrt, hiszen mindkettő hátterében kóros önkép áll. A magazinok és a divatvilág támogatja a nyurga, hosszú férfiakat, ezért is nehezedik nagy nyomás a férfiakra.

Egy felmérés szerint a férfiaknál 21%-kal nőtt a korrigáló kozmetikai műtétek száma. Ez az arány a nőknél csupán 5%, ezzel mintegy azt sugallva, hogy valójában a férfiak sokkal hiúbbak lettek - írja a Female First.

A méret valóban számít

„Heti öt-hat alkalommal járok edzőterembe, ez egy életforma. Ha programot tervezek, első az edzés, utána jöhet minden más. A táplálkozásomra külön odafigyelek: a fehérje-, szénhidrát-, zsírtartalom pontosan be van nálam állítva. Azt mondják, hogy nem vagyok vékony, de még az vagyok, annak látom magam. Sokáig szégyelltem a testem. Mi a célom a tömegnöveléssel? Szeretnék csajozni, a csajok szeretik az izmos pasikat” – csikartunk ki egy rövid, felszínes vallomást egy egyébként nagydarab, és kellően izmos fiúból az edzőterem szaunájában.

Izomdiszmorfia

Dietetikusunk korábban Táplálkozászavarok sorozatában a férfiakat érintő problémákról is részletesen beszámolt. A férfiak körében az evészavart, az izomdiszmorfiát régebben fordított, vagy inverz anorexiának hívtak. Az anorexiások mindig kövérebbnek látják magukat a valóságnál, az izomdiszmorfiások pedig izmos testépítők közül kerülnek ki, ők viszont soványabbnak észlelik saját testüket. Ez az evészavar azért is veszélyes, mert a cél érdekében az ilyen problémával küzdő férfiak sokszor szteroidokat és egyéb káros tömegnövelő szereket vesznek magukhoz, amely súlyos szövődményekhez vezethet.

Már tudjuk, hogy a méret valóban számít, és úgy tűnik, éppen olyan fontos, mint egy jól megkomponált önéletrajz, vagy az IQ-teszten elért pontszám. Az nem újdonság, hogy a nők rengeteg energiát fordítanak arra, hogy jól nézzenek ki, és most már az sem meglepetés, hogy a férfiak is.

A megjelenésükre érzékeny férfiak eddig az edzőteremet választották kinézetük zálogaként: ha nem voltak elégedettek a testükkel megszállottan gyúrtak. Edzés után pedig minden esetben elfogyasztották a fehérjeturmixukat. A baj ott kezdődött, ha a rendszeres edzés mellett szigorú diétát is tartottak, tömegnövelés céljából. A nők ezzel szemben a hűtőszekrény lelakatolását választották. Természetesen a nők is gyakori vendégei az edzőtermeknek, mégis úgy vélik, hogy a diéta a legbiztosabb eszköz testük megfelelő karbantartásához.

Sport lett a ki bír vékonyabb lenni játék

„A vékony fiúk annyiban jobbak, mint a kigyúrtak és a kövérek, hogy ránézésre sem látszanak lustának. Mondjuk sokkal kényelmesebb is az életük, hiszen ha venni akarnak maguknak néhány ruhát, szinte bármelyik boltban megtehetik. Nekem a Springfield-H&M-Zara triumvirátusban például lehetetlen küldetés inget venni, mert a rendszeres sportolásnak köszönhetően izmos az alkarom. Emiatt sosem diétáznék" – mondta Árpád, aki a kérdést sem igazán tudta hova tenni.

Egy nemrég publikált felmérés szerint a férfi anorexia is rohamosan terjed, nem csak az izomdiszmorfia. 1990-ben minden tizedik anorexiás férfi volt, és ez a ráta azóta csak emelkedett. Korábban az ideális férfi kellően kisportolt és izmos volt, de ma már egyre több férfi választja a csontsovány imázst, különösen a hírességek, akik azt hiszik, hogy legyőzhetik a száguldó időt azzal, ha életük végéig hosszú, nyurga, tinédzser megjelenést erőltetnek magukra.

Összeszenvedni egy kamasz testet

Ezt a fura hitet a divatvilág csak tovább támogatta: férfiak és nők egyaránt arra törekszenek, hogy minél karcsúbb testet szenvedjenek össze maguknak, hogy pont úgy fessenek, mint a modellek a magazinok címoldalán. Valóságos sport lett a hölgyek körében az, hogy ki bír vékonyabb lenni. Ez a törekvés gyakran az egészségük rovására ment.

A hírességek kétségtelenül szerepet játszanak abban a folyamatban, hogy férfiak és a nők egyaránt testtudatosak lettek. Persze, a nőkön nagyobb a nyomás, hiszen napi rutin a smink, a haj ápolása, a szolárium, a köröm - és lassan mindezt a rítust a férfiak is gyakorolni fogják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra