A magyarok imádnak marasztalni még egy italra

A magyar emberek igazán nagyon kedvesek és segítőkészek. Sokszor már túlságosan is – mondta első benyomásait Budapestre érkezve Carlo Alonso. A brazil fiú a repülőúton már tanulmányozta az ország történelmét, azt azonban már itt tapasztalta, hogy különlegesen nézünk ki, és hogy nálunk a legjobb helyeket sötét kapualjakban lehet felfedezni. Magyarország külföldi szemmel, 5. rész.

A kedvenc magyar mondatom: sört kérek! – Budapest egy portugál fiú szemével

Imádok a Margit hídon borozni – Budapest egy lengyel lány szemével

Sokkolt az itteni szexuális túlfűtöttség – magyarok egy palesztin rapper szerint

A múlt héten bemutattam Vincenza Guglielmit (29), aki kis híján két éve él Magyarországon. Hazánkról alkotott véleményében kitért például az ismerkedési szokásokra. Ahogyan megfigyelte, otthon, az olasz fiúk előszeretettel udvarolják le a lányokat a lábukról, itt viszont  jellemzőbb, hogy a lányok fűzik a fiúkat. A lány szereti az országunkat, egy dolog aggasztja csak, a szélsőséges mozgalmak megjelenése.

Budapest felfedezésébe fogott

A beszélgetésünkhöz később csatlakozott Vincenza barátja, Carlo Alonso (32) is, akit szintén meginterjúvoltam. Mivel még csak nemrég óta van hazánkban, nem akart elhamarkodott véleményt formálni Budapestről, de végül belőle is kikívánkoztak az első benyomások. Carlo Alonso nem árulta el, mivel foglalkozik, magáról csak annyit mondott, épp európai körúton van, ahol is a keleti rész érdekli igazán. Románia, Lengyelország, Csehország, Oroszország (itt egy egész hónapot eltöltött), és Bulgária (Verliko Tarnovo, a Második Bolgár Birodalom egykori fővárosa) után most Budapest felfedezésébe fogott, s “meghatározatlan ideig” marad.

A brazil Chico Buarque de Hollanda Budapest című vadromantikus regénye (melyből film is készült Hámori Gabriella főszereplésével – szerk.) jutott eszembe a beszélgetésünk elején. Azt mondja, nagy túristacsalogató a könyv. “Otthon, Sao Paoloban, és Budapesten is találkoztam brazilokkal, akik emiatt jönnek el Magyarország fővárosába. Cseppet nevetségesnek tartom, hogy mindenképp a saját szemükkel akarják látni a love story helyeit, tereit, szobrait” – mondta a fiú.

Gyönyörű, gyönyörű, meg kell nézned!

“A brazilok nagy része 16 és 18 éves koruk között külföldön tölt fél-egy évet. A legtöbben Kanadába, az Egyesült Államokba, vagy Ausztráliába mennek, hogy megtanuljanak angolul. Én inkább Kelet-Európát választottam.” Mint elmondta, a brazil oktatás elég részletes tudást nyújt Európa országainak történelméről az első világháborútól számítva. “Magyarország 21. századi történelméről pedig az ideúton olvastam. Nagyon érdekelt, mert nagyon távol van tőlem, bonyodalmas, és sötét történtekkel teli."

Mielőtt először itt járt, a barátai csak az ismerős klisé szlogennel ajánlották neki Budapestet: “gyönyörű, gyönyörű, meg kell nézned!" Nagyon tetszenek a régi épületek, a sugárutak pedig Párizsra emlékeztetik. Budapest viszont sokkal kisebb, így biztonságosan lehet benne elveszni. "Szeretek csak úgy, úticél és térkép nélkül nekivágni a pesti utcáknak. A legjobb helyeket mindig egy kis sötét kapualj alatt lehet felfedezni. Ha valahova nagy, kivilágított jelek vezetnek, az biztos nem lesz olyan jó, mint ezek a felfedezésre váró rejtett helyek.”

Fotó: Hernádi Levente
Fotó: Hernádi Levente

Még egy és még egy ital

Mikor először járt itt, úgy érezte, hogy a magyar emberek elég zárkózottak. “Most azonban rájöttem, hogy bár a beszélgetés elején talán még gyanakvóan szemlélnek, de utána szépen lassan megolvad a jég, és az emberek igazán nagyon kedvesek és segítőkészek lesznek. Sokszor már túlságosan is... Szeretnek beszélgetni, magukról mesélni, és van, hogy nehezen engednek el, csak azért is marasztalnak még egy, és még egy italra.”

Fotósunk még hozzáfűzte, hogy az ő brazil ismerőse mennyire másképp néz ki, mint Carlo, így adódott a kérdés, hogyan ismerjük meg a külsejük alapján a brazil turistákat. Carlo szemléltető rajzocska segítségével elmagyarázta nekünk, hogy a brazil emberek mennyire sokféleképpen néznek ki, mert a nagy ország különböző részeit más és másfajta erős hatások érték azzal, hogy más más nemzetek is megjelentek. Így a típusok egyértelműen elhatárolhatók, attól függően, hogy a portugál, fekete, olasz, vagy indán vér a domináns az adott vidéken.

Különlegesen néznek ki

“A magyarok is legalább ennyire különbözően és különlegesen néznek ki - mondta, és valóban nem hasonlítunk a szomszédos népekre, és egymásra sem, nehezen lehet tipizálni.  “A magyar nyelv is nagyon egyedi. Izgalmas a magyar nép eredete” - lelkendezett Carlo Alonso, és ha már az összegzésnél tartunk, elmondta, Európai körútja vége felé a bulgáriai Verliko Tarnovo lakosai, és Budapest városa fogta meg leginkább. Kíváncsi vagyok, végül meddig marad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra