Kiderült, mégis bejut a Botox az agyba

Szerintünk ez éppen elég ok arra, hogy az is megbarátkozzon ráncaival, aki eddig a botoxtól várta azok kivasalását.

Eddig csak feltételezték, most azonban bizonyítékot is találtak arra, hogy az agyhoz is eljut a botox. A Newsweek szerint a legújabb kutatások adatai ugyanis a kezelés korábbi eredményeit cáfolják.

Az egyik leghalálosabb idegméreg még 1989 ben, Botox néven került a piacra. A Botox és a Myobloc, amit súlyos hátfájásra is alkalmaztak, kezdetben már csak azért is volt népszerű, mert az előzetes teszteredmények azt mutatták, beinjekciózás után nem kerülnek az agyba és a gerincvelőbe. Bár voltak jelek, hogy a méreg bejuthat a véráramba vagy a nyirokrendszerbe, de a gyártó szerint a Botox nem juthat az agyba.

A tudósok csak azután jöttek rá, hogyan is hathat a Botox, miután emberek milliói kaptak belőle. Ellentétben a kísérleti tesztek eredményeivel, a botulinum méreg igenis bejut az agyba a befecskendezés helyén lévő neuronok segítségével - legalábbis a laboratóriumi állatok esetében.

Az Olasz Idegrendszer-tudományi Intézet tudósai ugyanis patkányokat és egereket injekcióztak a botulinum A típusú idegméreggel, olyan dózisban, amely könnyen összehasonlítható az embereknél alkalmazott mennyiséggel. Azt tapasztalták, a méreg három nap alatt bejutott az agyi keringésbe, ahol megzavarta a neuronok működését. Vagyis az idegméreg a beinjekciózás helyén egyáltalán nem bomlik le ártalmatlan összetevőkre, ahogy azt eddig feltételezték, sőt, egy jelentős része pont ott hat, ahol nem kéne.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.