Kiderült, mégis bejut a Botox az agyba

Szerintünk ez éppen elég ok arra, hogy az is megbarátkozzon ráncaival, aki eddig a botoxtól várta azok kivasalását.

Eddig csak feltételezték, most azonban bizonyítékot is találtak arra, hogy az agyhoz is eljut a botox. A Newsweek szerint a legújabb kutatások adatai ugyanis a kezelés korábbi eredményeit cáfolják.

Az egyik leghalálosabb idegméreg még 1989 ben, Botox néven került a piacra. A Botox és a Myobloc, amit súlyos hátfájásra is alkalmaztak, kezdetben már csak azért is volt népszerű, mert az előzetes teszteredmények azt mutatták, beinjekciózás után nem kerülnek az agyba és a gerincvelőbe. Bár voltak jelek, hogy a méreg bejuthat a véráramba vagy a nyirokrendszerbe, de a gyártó szerint a Botox nem juthat az agyba.

A tudósok csak azután jöttek rá, hogyan is hathat a Botox, miután emberek milliói kaptak belőle. Ellentétben a kísérleti tesztek eredményeivel, a botulinum méreg igenis bejut az agyba a befecskendezés helyén lévő neuronok segítségével - legalábbis a laboratóriumi állatok esetében.

Az Olasz Idegrendszer-tudományi Intézet tudósai ugyanis patkányokat és egereket injekcióztak a botulinum A típusú idegméreggel, olyan dózisban, amely könnyen összehasonlítható az embereknél alkalmazott mennyiséggel. Azt tapasztalták, a méreg három nap alatt bejutott az agyi keringésbe, ahol megzavarta a neuronok működését. Vagyis az idegméreg a beinjekciózás helyén egyáltalán nem bomlik le ártalmatlan összetevőkre, ahogy azt eddig feltételezték, sőt, egy jelentős része pont ott hat, ahol nem kéne.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek