Egyre több az anorexiás és bulimiás férfi

Általános tévhit, hogy a táplálkozási zavarok, így például az anorexia vagy a bulimia csak a nőket érinti. Brit felmérések alapján az ebben a betegségekben szenvedő férfiak száma az elmúlt években drasztikusan nőtt.

A fejlett nyugat-európai, és az amerikai kultúrában egyre erősebb a nyomás mind a nőkkel, mind a férfiakkal szemben a külsejüket illetően. Ennek a szomorú ténynek az egyik következménye, hogy a táplálkozási zavarban szenvedő betegek száma egyre nő, és ez már nem csak a nőket érinti. Az Egyesült Királyságban mintegy egymillió anorexiás vagy bulimiás ember él, becslések szerint ennek mintegy ötöde férfi.

A táplálkozási zavaros férfiak aránya Angliában az elmúlt évtizedben 66%-kal nőtt. Legalább ennyire elszomorító a tény, hogy már egészen fiatal korosztályban megjelennek ezek a kórképek, Nagy-Britanniában mintegy 5000, 16 év alatti fiúnak van valamilyen táplálkozási zavara. A számok azt mutatják, hogy a kamaszéveik elején járó fiatal férfiak körében gyakoribb a bulimia, mint az ugyanilyen korú nők esetében.

Bár ezek az adatok a brit állapotokat tükrözik, sajnos a fejlett országokban hasonló a tendencia. Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy a férfiak a nőknél nehezebben, sokkal ritkábban fordulnak orvoshoz ilyen esetekben (és így a nyilvántartásokba sem kerülnek be), ezért valószínű, hogy a számuk a fenti adatoknál jelentősen nagyobb, és számos bulimiás férfi él ellátatlanul, mindenféle kezelés és segítség nélkül. Minden táplálkozási zavar veszélyes, de a bulimiát sokkal nehezebb felismerni, mint például az anorexiát, ugyanis ezek a betegek nem fogynak le drasztikusan, a súlyuk általában a normál tartományban van, és nem ingadozik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra