Szemüveg vagy kontaktlencse, jobb-e ami drágább?

Háromrészes sorozatunkban – az egyes területek szakembereinek megkérdezésével – sorra vesszük a kontaktlencse, a szemüveg és a lézeres szemműtétek előnyeit és hátrányait, a legújabb innovációkat, és azt, hogy mi mennyibe kerül.

Van, aki azért hord kontaktlencsét, mert gyűlöli a szemüveget. Van, aki kényelemből. Van olyan is, akinek a sportot teszi könnyebbé meg olyan, aki a szeme színét akarja megváltoztatni. Ez a picike, átlátszó kis lencse nagyon sok ember életében játszik hatalmas szerepet.

stockfresh 842718 smiling-apple sizeM

Jómagam közel nyolc éve hordok kontaktlencsét. Nem szeretem a szemüveget, mert télen bepárásodik, az esőtől vizes lesz, nyáron meg mindig az orrom hegyéig csúszik a melegben. A kontaktlencsének ezzel szemben megvan persze az a hátránya, hogy viselése során könnyebben kiszáradhat a szemünk, főleg, ha számítógép előtt kell dolgozni. Szerencsére a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően a fellépő problémák száma mára nagymértékben csökkent. Nagyobb nedvességtartalmú, magas oxigénáteresztő, vagy úgynevezett anti-stressz lencsékkel is találkozhatunk már az üzletekben.

Hiába hordok magam is régóta lencsét, van azért néhány olyan kérdés, amiről fogalmam sincs. A nővérem szeme például, aki 22 évvel ezelőtt kezdett el lencsét hordani, tíz év után egyszerre csak nem bírta tovább, és azóta nem is tudott már lencsét hordani. Igaz, akkor még egyéves lencsék voltak, de a mostaniak vajon szintén árthatnak a szemnek? Egészségesebb-e a szemüveget választani, Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kerestem meg dr. Bana Ildikó szemészorvos - kontaktlencse specialistát.

Szemüveg, vagy kontaktlencse? Melyiket érdemesebb, egyáltalán hordhat –e bárki lencsét?

latasvizsgalat.gif
http://www.optiqueen.hu/

Mivel a kontaktlencse közvetlenül érintkezik a szem felületével, így minden esetben szükséges egy alkalmassági vizsgálat, ami megmutatja, hogy valaki alkalmas-e annak használatára. Természetesen még ez sem garancia a kényelemre, előfordulhat, hogy valakinek egyszerűen irritálja a szemét a benne lévő „idegen test.”  Bár legtöbben esztétikai szempontból választják a lencseviselést, van akinek valóban előnyösebb, mint a szemüveg.  Például magasabb dioptriaszám esetén; ha nagyobb fokú a dioptriakülönbség a két szem között, vagy pedig szabálytalan felszínű szaruhártyafelszín okozta, úgynevezett cylinderes dioptriák előfordulásánál. Ilyenkor sokat javulhat a látásélesség, ugyanis megszűnik a szemüveglencse szélének torzító hatása. Sportolásnál azért jelent előnyt, mert a szemüveghez, sportszemüveghez képest gyorsabb lesz a reakcióidő, és megnő a térlátás. Ezek alapján tehát a kontaktlencse és a szemüveg viselése az életmódnak megfelelően kombinálható.

A drágább jobb is? Mi alapján érdemes választani?

stockfresh 434664 contact-lens sizeM

Ahogy a legtöbb termék esetében, úgy a kontaktlencséknél is számtalan típussal találkozhatunk. A három piacvezető márka a Bausch&Lomb, a Johnson&Johnson és a CIBA Vision. Mivel a választék folyamatosan bővül, a hozzá nem értők egy idő után nem igazán tudják, hogy mi alapján válasszanak. Ezen a piacon pedig az ár nem feltétlenül elsődleges szempont. Fontos, hogy mindig személyre szabottan kell lencsetípust választani. Egy lencse ugyanis lehet lágy/kemény, gázáteresztő, hibrid, napi-, heti-, havi-, vagy kiterjesztett viseletű, torusos, multifokális, stb. Ami tehát igazán fontos, hogy kontaktológus szakember segítségével megtalálják a legideálisabb – azaz legegészségesebb, legbiztonságosabb, legkényelmesebb, és a számukra finanszírozható – kontaktlencsetípust. Az ár mindenképpen utal a minőségre, de ettől még nem biztos, hogy az alapján születhet a legjobb döntés.

Milyen új fejlesztések történtek a kontaktlencsékkel az elmúlt pár évben?

Mind a lencsék anyagában, mind geometriájában jelentős és nagyon érdekes innovációk történtek. A korábban megszokott hidrogél alapanyagú lencsék mellett megjelentek a szilikon-hidrogél alapúak is, amelyek lényege, hogy nagyobb oxigénellátást biztosítanak a szem számára. Új irányvonal a bio-inspirált lencsék piaca is. Tudósok megalkották a vörösvértest membrán szintetikus változatát, melyek ellenállóbb felszínt biztosítanak a felrakódásokkal szemben. Egy másik ilyen érdekes fejlesztés a hyaluronsav használata, mint biokompatibilis lencsekomponens. Ez a típus fokozza a lencse nedvesedését, így elkerülhető a szem kiszáradása. Az érzékenyebb szeműek részére az ausztrálok dolgoztak ki egy olyan módszert, amely meggátolja a baktérium-biofilm kialakulását a kontaktlencse felszínén, ezáltal pedig csökkenti a száraz szem kialakulását. Ennek alapját egyébként a tengeri vörösmoszat által kibocsátott anyag hasonmása képezi.

Az elmúlt évek áttörő fejlesztése volt a multifokális lencse kialakítása. Ezzel a típussal megoldhatóvá válik, hogy az ember közelre és távolra is lásson. A módszer egyébként még nem tökéletes, de folyamatosan dolgoznak a tökéletesítésen. Érdekes egyébként, hogy ennek a módszernek az alapját az állati szem (például a gekkóé) vizsgálata adta.

A régebbi lencséknél számtalan problémát okozott a fejletlen technológia, például oxigénhiány lépett fel, vagy csúnyán begyulladt a szem. Ez még ma is előfordulhat?

stockfresh 1530639 woman-hold-contact-lenses-cases-and-lens size

Szerencsére a magas oxigén áteresztésű kontaktlencsék megjelenése óta nemigen fordul elő oxigénhiány miatti megbetegedés. Ettől függetlenül a nem megfelelő hordás komoly problémákat okozhat. Ha nem tartjuk be a megfelelő hordási időt, benne alszunk, vagy a nem megfelelő ápolószert használjuk, úgy többféle – allergiás, gombás, bakteriális – gyulladással is könnyen találkozhatunk. (Ezek nagyjából betarthatatlan szabályoknak minősülnek például egy fesztivál időszakában, ahol nehéz eldönteni, hogy inkább koszos kézzel nyúljunk bele a szemünkbe, vagy válasszuk a benne alvást. Aki már aludt lencsében, az biztosan jól tudja, hogy másnapra a szemműködése nagyjából egy pislogó egérére emlékeztet.) Ennél viszont komolyabb szövődmények is kialakulhatnak, például a szemfelszín betegségei és ritka esetben még maradandó szemkárosodás is. Ezért nagyon fontos a megfelelő higiénia és odafigyelés.

Igaz-e, hogy gyorsabban romlik a szem a kontaktlencse viselésétől?

Ha az optimális típusú kontaktlencsét az ajánlott módon viseljük, illetve mindig megkapjuk az aktuális korrekciót, akkor nem romlik a látásunk. Ráadásul így elkerülhető a jellemző hunyorgás is. Az „igazi” megtalálása hosszú időbe és kísérletezésbe kerülhet, de érdemes több típust is kipróbálni, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Ha megtaláltuk, szinte esélytelen a fejfájás, szemszáradás kialakulása. Fontos azonban a rendszeres szemészeti kontroll betartása, és megbízható szemész keresése, hogy hosszú távon ügyelhessünk szemünk egészségére.

A kontaktlencsét a TB csak nagyon speciális esetben támogatja. Viselése hosszú távon meglehetős költségekkel járhat, amit befolyásolhat a márka, a típus, illetve a lencse keménysége is. Az árak akár több ezer forinttal is eltérhetnek egymástól, attól függően, hogy hol szerezzük be a lencséket. Arra azonban minden szemész fokozottan felhívja a figyelmet, hogy vásárlás előtt minden esetben vegyünk részt szemvizsgálaton, és a megfelelő lencsét válasszuk. Az önorvoslás ugyanis ebben az esetben komoly gondokat okozhat a későbbiekben. Ajánlott félévente kontrollvizsgálatot is tartani, mely azonban csak egy pár perces procedúra.

Az alábbi táblázatban tájékoztató jelleggel mutatunk ismertebb típusokat és árukat. A táblázat alapjául a négy különböző optikai webáruház kínálatát használtuk fel.

Termék Kiszerelés Típus Ár
 Bausch & Lomb Soflens Daily Disposable 30 db Napi lencse 4 000 - 6 000 Ft
 Johnson & Johnson 1 day Acuvue Moist 30 db Napi lencse 5 000 -6 500 Ft
 Johnson & Johnson Acuvue Advance 6 db Kétheti lencse 4 500 -5 700 Ft
 CIBA Vision Air Optix Aqua 6 db Havi lencse 6 000 - 7 000 Ft
 Bausch & Lomb Soflens 59 6 db Havi lencse 4 000 -6 000 Ft
 CIBA Vision Air Optix Aqua Multifocal 6 db Multifokális havi lencse 10 000 - 13 500 Ft
 All In One Light (+ tok) 380 ml Ápolószer (2-3 havi mennyiség) 1 200 - 2 500 Ft
 Solocare Aqua (+ tok) 360 ml Ápolószer (2-3 havi mennyiség) 2 700 - 3 000 Ft
 Szemcseppek 10 -15 ml - 800 - 3 000 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra