9 fura egészségtipp, ami működik

Alma a migrén és csokis tej a kimerültség ellen: íme egy csokor furcsa, de annál logikusabb tanács az egészségért, egyenesen az orvosoktól.

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges életmód alapja a sok zöldség és gyümölcs, a rendszeres testmozgás, és a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése. Az utóbbi években azonban a tudósok számos más, meglepő felfedezést tettek az egészségvédelem területén. A dailymail.co.uk összeállításából többek között azt is megtudhatod, miért jó a csokis tej, és mi köze a vécének a fogkeféhez.

1. A bajusz fokozza az allergiás tüneteket

Egy meglehetősen fura allergia-kutatás szerint azok a férfiak, akik naponta kétszer, szappanos vízben megmosták a bajuszukat, kevesebb antihisztamin készítményre szorultak, mint kevésbé tiszta társaik.

Azoknak a férfiaknak, akik allergiában szenvednek, valóban érdemes meggondolni a bajusz viselését, az arcszőrzeten ugyanis ugyanúgy megragadnak a pollenek, mint a hajon, ráadásul a bajuszról közvetlenül az orrba és a szájba jutnak a lehulló pollenek. Az állandó mosakodás helyett célszerűbb megszabadulni a bajusztól, legalább a pollenszezon alatt.

2. Szívd be az alma illatát, és enyhül a migrénes fejfájásod

Azt már régóta tudjuk, hogy napi egy alma az orvost távol tartja, de úgy néz ki, hogy mélyebb igazság is rejtőzik a sorok mögött. Egy friss chicago-i, 50 ember bevonásával készült kutatásban az illatok és az ízek terápiás hatásait vizsgálták. A kutatók arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a zöld alma illata enyhít a migrénes fejfájást. Az orvosok szerint ennek az lehet az oka, hogy a kellemes illatok ellazítják a testet és a lelket, így csökkentik a fájdalomérzetet.

Egy másik kutatás szerint az alma illata a klausztrofóbiában szenvedőknek is segít leküzdeni a szorongásukat.

3. A magas sarkú cipő áldásos hatása

Ennek a meglepő hírnek bizonyára a legtöbb nő örül. A Warwick és Oxford Brookes kutatói ugyanis felfedezték, hogy a magas sarkú cipőt viselő hölgyek körében kisebb eséllyel alakul ki térdízületi bántalom. A saroknak köszönhetően megerősödött lábizmok ugyanis jobban alátámasztják a térdet, így kevesebb teher van az ízületeken. Az előszeretettel tipegő hölgyek megnyugodhatnak, nem kell a divat és az egészség között választaniuk.

Egy  olasz urológus szerint ráadásul a magas sarok a nők szexuális életére is jótékony hatással van, mivel a lábizmok mellett a medencefenék izmai is megedződnek – ezek pedig közvetlenül felelősek a női orgazmusért.

4. A gyógyszereket a fürdőszoba helyett inkább a ruhásszekrényben tartsd

Igazából a fürdőszoba a létező legrosszabb hely a gyógyszerek tárolására. Sok gyógyszer érzékeny a hő-és fényhatásra, ráadásul a nedvesség és a magas páratartalom sem tesz túl jót, pedig egy átlagos fürdőszoba klímája pont ilyen. A fürdőben tárolt gyógyszerek szavatossági ideje megrövidülhet, illetve hatékonyságuk is változhat.

Ehelyett fénytől védett, hűvös, száraz helyet keress nekik, így a legjobb, ha például a ruhás szekrényben tartod a gyógyszeres dobozt.

5. Tekerd el a rádiót és fogyj

Dr. Ben Fletcher, a Hertfordshire Egyetem pszichológusa szerint bármivel is töröd meg a napi rutint, az segít megszabadulni a rossz szokásoktól, így sokszor az is elég, hogy kizökkenj, ha más rádióállomást hallgatsz. A szakember szerint a mélyen beidegződött szokásainknak köszönhetően a káros szenvedélyeinktől is nehezen szabadulunk meg, és napról napra tovább folytatjuk a nassolást vagy a dohányzást. A pszichológus azt mondja egészen apró változtatásokkal az egész életünket jó irányba befolyásolhatjuk.

6. Moss kezet, miután pénzt veszel ki

A kutatások szerint a  bank automaták tisztasága nagyjából egy nyilvános vécé higiéniai körülményeinek felel meg. Dr. Mark Fielder, a Kingston Egyetem professzora szerint az emberek kezéről rengeteg baktérium kerül az automaták gombjaira. Szerinte ugyanolyan természetesnek kellene lennie a kézmosásnak egy ATM használata után, mint amilyen természetességgel járulunk a mosdóhoz a vécézést követően.

7. Lehajtott vécéfedéllel az egészséges fogakért

Dr Charles Gerba, az Arizónai Egyetem egyik mikrobiológusa szerint mindig lehajtott fedéllel kellene lehúznunk a vécét. A toalettből feltörő, baktériumokkal szennyezett vízgőz ugyanis még órákig kering a fürdőszoba levegőjében, és biztosak lehetünk benne, hogy a fogkefénkre is jut egy szép adag baci. Persze nem mindig veszélyes ez, de előfordulhat, hogy komolyan fertőző baktériumok kerülnek a levegőbe, amik tényleg beteggé tesznek, ráadásul senki nem akar a vécé vízével fogat mosni.

Dr Anthony Hilton, az Aston Egyetem egyik munkatársa részt vett egy olyan kísérletben, ahol ultra-viola festékkel színezték az öblítőtartály vízét, majd a festékanyag segítségével megfigyelték, hogy a vécéből kipárolgó vízgőz az egész fürdőszobát beterítette. Nem tanácsos tehát a vécé mellett tartani a fogkefédet.

8. Legyél fitt csokis tejjel

Két új tanulmány is bizonyította, hogy az edzés után kimerült testet nem vízzel, hanem csokis tejjel lehet a leggyorsabban regenerálni. A Texasi Egyetem munkatársai szerint alacsony zsírtartalmú csokis tejjel szignifikánsan jobban növelhető a teljesítmény, mint energia vagy null kalóriás italokkal.

Az ok egyszerű, a csokis tejben lévő fehérje az izmok fontos építőeleme, a víz és az elektrolitok szintén jól hasznosíthatóak. Egy kis cukor szintén megengedett, mert gyorsan energizálja a szervezetet.

9. Használj hagyományos szappant kézmosó folyadék helyett

A hagyományos szappanok ugyanúgy teszik a dolgukat, mint a modern antibakteriális kézmosó folyadékok. A trikolzán tartalmú kézmosók rendszeres használata viszont ellenállóbbá teszi a baktériumokat az antibiotikumokkal szemben, a hasonló működési mechanizmusnak köszönhetően. Mivel a baktériumok nagyon könnyen alkalmazkodnak, így az antibakteriális kézmosók olyan veszélyes baktériumokat is ellenállóbbá tesznek, mint az E.coli vagy a szalmonella, így ezekkel a betegségekkel szemben is nehezebbé válik a küzdelem.

Dr. Hilton szerint az emberek sokszor nem tudnak kezet mosni, és a modern készítményeknek köszönhetően azt hiszik, hogy egy gyors, felületes kézmosás, hideg vízben elegendő, pedig nem. A kutatók a száraz kézmosást lehetővé tevő gélek és kendők használatát is csak akkor javasolják, ha tényleg nincs víz a közelben. Ha félsz a baciktól, moss kezet inkább hagyományos szappannal, de meleg vízben, és alaposan.

Mustra