Ha hullik a hajad, egyél vasat

Az erős hajhullás vészjós előjele annak, hogy a szervezetünkkel valami nagyon nem stimmel. Pontosan tisztában voltam ezzel én is, amikor egyik este hajmosás után kezemben maradt egy egész csokor haj.

Fotó: Exey Panteleev
Fotó: Exey Panteleev

Tuti, hogy rákos vagyok

A nyomozás egy hónapja kezdődött, egyik este a zuhany alatt a sampon öblítésekor egy maroknyi haj maradt a kezemben. Teljesen lefagytam, pokoli rossz érzésem lett, egyből arra gondoltam, hogy valami komoly baj vészjós előjele ez. Mint mindig, most is a legjobb barátnőmet hívtam, elsírtam neki, hogy egy egész csokor haj maradt a kezemben, tuti rákos vagyok. Egyből lehülyézett, állítását saját tapasztalataival támasztotta alá. Szerinte a hajhullás mindenképp nőgyógyászati problémára utal, másnap azonnal jelentkezzek be a nőgyógyászomhoz és nézessem meg magam.

Akkor méhszájseb lesz az!

Egyből elhittem, hogy igaza van. Aznap éjszaka cisztákkal, méhszájsebbel és gyulladásokkal álmodtam. Másnap reggel 11-kor már a nőgyógyászomnál tipródtam. Megvizsgált, de semmi elváltozást nem talált. Időközben felhívott a kettes számú barátnőm, akinek szintén elpanaszoltam, mi a bajom, egyből a lelki oldalról támadott. Szerinte minden testi tünet egy lelki baj szimbóluma, a hajhullás pedig, ahogy a mondás is tartja (kihull a haja tőle), egy lehetetlen állapotra utal. Szerinte rossz az az élethelyzet, ahol éppen állok. Törtem hát a fejem, mi lehet rossz az életemben, mi az, ki az, amitől kihullik a hajam, de nem bírtam megfejteni. Rossz a munkám? Nem. A pasimból van elegem? Talán. Nincs időm arra, amit szeretek? Hát, lehetne több, az biztos. Egyértelmű választ azonban sehogy nem sikerült gyártanom, megint a legrosszabbra gondoltam.

Megkérdezem a háziorvosom

Néztem magam a tükörben, sápadt voltam és fáradt. Elképzeltem, ahogy egy láthatatlan betegség elkezd bennem terjeszkedni: előbb a hajam hullik ki, aztán lefogyok, láttam, ahogy fehér bőrömön átütnek a mélykék erek – és esküszöm, még a kórházak gyűlölt vegyszerszaga is megcsapta az orromat.

Pár napig még túráztattam magam a betegség gondolatával, amikor bevillant, nem ártana a háziorvosom véleményét is kikérni. Tárcsáztam a számát. Mondta, mindenképp vérvételre lesz szükség, és mielőtt letettük volna a kagylót, rákérdezett, hogy nem lehet, hogy megint a vashiány baj? Gyermekkorom óta ez a tünet folyamatosan elkísért, arról azonban fogalmam sem volt, hogy vashiány esetén a haj is kihullhat.

A lángosban nincs sok vas

Elkezdtem számba venni, hogy utoljára mikor juttattam a szervezetembe vasat. Cékla, spenót, szója, mák – a magas vastartalmú ételeknek még csak az emléke sem volt meg, de egyáltalán, az egész étkezésem csapnivalóvá vált, táplálkozásom fő csapásiránya a sajtos-tejfölös lángos, a gyros, a sült krumplival tálalt hamburger volt, zöldséget, halat, rostokat a bélrendszerem hónapok óta nem látott. Hátba veregettem magam, és picit megnyugodtam, hogy valószínű ez lehet a megoldás.

Másnap egyből azzal indítottam, hogy a gyógyszeres fiókból előkotortam a vas-folsav piruláimat, és éhgyomorra elkezdtem a vaspótlást. Időközben a vérvételen is átestem, a vas-értékem mélyzuhanását hivatalosan is alátámasztották. Azóta szépen pótlom a fémet, iszom a céklalevet és szorgosan főzöm a spenótot. A hajam azóta kevésbé hullik, fáradtságtól sem szenvedek, és a hangulatom is határozottan jobb, főleg, amióta nem vagyok a halálomon.

A hajhullás leggyakoribb okai

Persze a hajhullás nem csak a vashiány miatt alakulhat ki, annak számtalan oka lehet, az otthoni kísérletezgetés helyett érdemes egyből háziorvoshoz fordulni, és nem a barátnők tanácsaira várni.

Háziorvosomtól megtudtam, hogy a hajhullás kialakulhat valamely gyulladás (például fog, torok, mandula) vagy nőgyógyászati panasz hatására, de egyoldalú táplálkozás, vitaminhiány, fokozott stressz, gyógyszerek (például véralvadásgátló szerek, fogyókúrás pirulák) vagy traumatikus élmény hatására is.

Mustra