Viszlát nyári megfázás - használd okosan a légkondit

A légkondicionáló berendezések a zárt helyiség levegőjét szűrik és hűtik le. Ha néha kiszellőztetünk, nem hűtjük túl a szobát, és a gép szűrőit tisztán tartjuk, akkor a légkondicionáló nem okozhat egészségügyi problémát. Jó hír az allergiában szenvedőknek: néhány modellbe pollenszűrő is került.

Bár nyáron életmentő lehet egy kis hűvös levegő a zárt irodában, az érem másik oldala, hogy a légkondicionáló szárítja a szoba levegőjét, ami szemszárazságot, kiszáradt légutakat okoz. A száraz területek ezután érzékenyen reagálnak azokra a baktériumokra és allergén anyagokra, amelyek egy elhanyagolt gépben szó szerint gombamódra szaporodnak. A szakértők azt tanácsolják, hogy gyakori, rövid ideig tartó szellőztetéssel pótoljuk a helyiség levegőjét és páratartalmát. Sajnos az allergiaszezonban is ez az egyetlen megoldás.

A légkondicionáló használata körültekintést igényel a munkahelyen. Mindenkinek más-más a komfortérzete, már egy-két fok eltérés is kemény vitákat robbanthat ki. Az egység befúvó nyílásának közelében napi nyolc órát fagyoskodni más, mint az iroda ellenkező sarkában hűsölni. Ezért gépet úgy kell beszerelni, hogy a légáram közvetlenül senkit ne érjen, vagy egy kevésbé harapós kollégát kell alá ültetni.

Ne hűtsük túl

A hűtött helyiség hőmérséklete és a külső hőmérséklet között legfeljebb 4-6 fokos különbség az ajánlott, de a legtöbb helyen ezt nem tartják be, és ennél jóval lejjebb tekerik a termosztátot. Nem árt, ha magunkkal viszünk egy kardigánt a legmelegebb napokon is. Ha a kánikulából izzadva lépünk be egy túlhűtött hivatalba, gyorsan nyári megfázás, fül vagy torokgyulladás lehet a vége.

Légiós betegség

1976-ban amerikai veterán légiósok találkoztak egy philadelphiai hotelben. Két nappal az esemény kezdete után, több mint kétszáz katona panaszkodott mellkas- és fejfájásra, köhögésre. A gyors orvosi ellátás ellenére 34-en belehaltak a betegségbe, amit később legionellosisnak, vagy légiós láznak neveztek el. Egy évvel később a szálloda légkondicionáló rendszeréből izolálták a megbetegedésekért felelős legionella pneumophila baktériumot. A légkondicionáló belső hőmérséklete és a kondenzvíz tároló ideális környezetet biztosított a kórokozó elszaporodásához, így fertőzte meg a gyengébb immunrendszerű idős katonákat. Az eset óta szigorú szabályozásokat vezettek be a légkondicionáló berendezések karbantartására és tisztítására vonatkozóan.

Legyen tiszta a gép

A klímák hőcserélő lamelláit és porszűrőit rendszeresen takarítani kell, mert az elkoszolódott gép többet fogyaszt és betegségeket okozhat. A mobilklímák kitakarításával mi magunk is megpróbálkozhatunk a használati utasításban leírt módon. Az osztott rendszerű berendezések – ezeknél a belső egység egy kültéri ventillátorházhoz csatlakozik – tisztítását mindig bízd hozzáértő személyre. Arra is gondolj, hogy néhány gyártó nem érvényesíti a garanciát, ha a tisztítást nem szakember végzi el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra