Öko-Kuckó Oktatóterem és környezeti nevelési program

Az Öko-Kuckó Oktatóterem és környezeti nevelési program a fenntarthatóság elvének terjesztése érdekében végzi környezeti nevelési munkáját. Céljuk, hogy fejlesszék a gyerekek készségeit, bővítsék ismereteiket a témában és a gyermekek segítségével hassanak a szüleikre, nagyszüleikre is. A velünk kapcsolatba kerülő pedagógusok környezeti nevelési munkáját is segítik, szakmai kiadványok kidolgozásával, tapasztalataik és jógyakorlataik megosztásával.

Öko-Kuckó Oktatóterem, Pécs
Öko-Kuckó Oktatóterem, Pécs

2004 óta működtetik Pécsett, a belváros szívében az Öko-Kuckó oktatótermet. A fenntarthatóság elvének terjesztése érdekében végzett környezeti nevelési munka célja, hogy fejlesszék a gyerekek készségeit, bővítsék ismereteiket a témában és a gyermekek segítségével hassanak a szüleikre, nagyszüleikre is. A velük kapcsolatba kerülő pedagógusok környezeti nevelési munkáját is segíteni kívánják, szakmai kiadványok kidolgozásával, tapasztalataik és jógyakorlataik megosztásával.

Az Öko-Kuckó interaktív környezetvédelmi oktatóterem berendezése állandó, az interaktív - nyomógombos vagy forgatható - játéktáblák öt témát mutatnak be: természet, víz, energia, vásárlás-fogyasztás és hulladék. A Kuckót óvodai csoportok, iskolai osztályok, fiatalok és családok látogatják. Játékos, élményalapú óvodai és iskolai foglalkozásokat tartanak az oktatóteremben, valamint nevelési és oktatási intézményekben.

Projektnapokon, táborokban is rendszeresen megjelennek. A gyermekcsoportok számára az életkoruknak megfelelő formában, foglalkozások keretében mutatják be a fenntarthatóság aktuális kérdéseit. A felnőtteket (egyetemistákat, óvodapedagógusokat) képzésekkel, műhelymunkákkal várják. Havonta egyszer családi délutánt szerveznek, ahol az óvodás és kisiskolás gyermekek a szüleikkel közösen alkotnak, valamint környezetvédelmi témájú játékokat próbálnak ki. Az öko játszóházi programokat külső helyszíneken is megtartják. A régió óvodáinak Zöld Óvoda tanácsadást kínálnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra