Gyerekek, akik gyereket nevelnek

A várandós tinédzserek növekvő száma egyre kevésbé sokkolja az európai közgondolkodást. A brit statisztikák szerint naponta 20 fiatal lány esik teherbe a szigetországban. Ez az arány nálunk, Magyarországon rosszabb.

gyerekekVajon mi lehet ennek az oka és milyen következményekkel kell számolni társadalmilag és az egyén szintjén?

A legfiatalabb szülők

Minden idők legfiatalabb leányanyája pontosan 5 éves és 7 hónapos volt, amikor életet adott kisfiának. Lina Medina szülei megijedtek, amikor kislányuk hasa gömbölyödni kezdett. Először daganatra gyanakodtak, de az orvosok megállapították, hogy terhes. Az apa személyéről és a teherbeesés körülményeiről semmit nem tudni. A lány apját az eset után vérfertőzés gyanújával letartóztatták, de később felmentették bizonyíték hiánya miatt. Lina ma 68 éves és szerény körülmények között él Peru fővárosában, Limában. Fia, Gerardo, akit édesanyja császármetszéssel segített a világra, 40 évesen halt meg egy gyógyíthatatlan csontbetegségben. Az asszonynak született egy másik fia, aki most 41 éves és Mexikóban él.


13 éves volt az az angol kisfiú (Alfie Patten), aki - úgy tudta - teherbe ejtette az akkor 14 éves barátnőjét. Maisie-Roxanne egyetlen védekezés nélküli éjszaka gyümölcse. Az anya, Chantelle terhessége 12. hetében járt, amikor szülei észrevették, hogy gyermeket vár, de a fiatalok már korábban úgy döntöttek, hogy megtartják a babát: „Úgy éreztük, egy baba jó dolog. Arra nem gondoltam, hogyan fogom eltartani. Igazából zsebpénzt sem kapok, apu néha ad egy tizest" - mondta el a Sun-nak Alfie. Mégsem ő Anglia legfiatalabb apukája, egyrészt, mert a későbbi DNS teszt bebizonyította, másrészt Sean Stewart barátnője 15 éves volt, amikor világra hozta közös gyereküket, ő pedig csupán 12 .


A magyarországi statisztika szerint az abaújvári kislány 11 éves korában lett anya. Környezete elmondása szerint fejlett kislány, ránézésre 18-19 évesnek tűnik. Ezt mutatta az is, hogy jól viselte terhességét, és a 40. hét előtt egy egészséges újszülöttnek adott életet. Az édesanya már három hónapos terhes volt, mire tudatosult benne, hogy várandós.
Giulia Elia, a Nápolyban élő 29 éves nő büszkélkedhet az Európa legfiatalabb nagymamája címmel. Ő 15 éves volt, amikor világra hozta kislányát, aki pedig 14 évesen adott életet gyermekének. A családban egyébként nem egyedi az eset: Anna a harmadik generációs kismama, aki ilyen fiatalon válik anyává.

A másik véglet: a világ legidősebb anyukái

Omkari Panwar 2008-ban, 70 éves korában adott életet ikreinek (egy kisfiúnak és egy kislánynak). Az indiai nőnek két felnőtt lánya és öt unokája van. Omkari mesterséges megtermékenyítés segítségével esett teherbe abból az elhatározásból, hogy fiú utódot hozzon a világra.
Tavaly a 66 éves Elizabeth Adeney császármetszés segítségével adott életet fiának. A mesterséges petebeültetést Ukrajnában hajtották végre, mivel az Egyesült Királyságban a maximum korhatár erre a műveletre az 50. életév. Elmondása szerint nem az évek száma számít, hanem az, hogy a lelke mélyén hány évesnek érzi magát: „Vannak napok, amikor 39-nek érzem magam, máskor 56-nak."

Elgondolkoztató adatok
Az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett a leányanyák száma, jellemzően két csoportban: a magasabb iskolai végzettségűek és a rosszabb életkörülmények között élők körében. Mindezek hátterében a környezeti hatásokon kívül a tudati, értékrendbeli változások állnak.
- 2005-ben 12 069 19 évnél fiatalabb lány lett terhes. Az abortuszok aránya közel 50% volt. A megszületett gyerekek 82%-a rendezett párkapcsolaton kívül született.
- A 24 év alatt, házasságon kívül szülők 82%-a alacsony végzettségű (legfeljebb 8 általános).
- Az utóbbi 40 évben a korábbi 20-21 éves korról átlagosan 17 évre tevődött a rendszeres nemi élet megkezdése.
- A 21 évnél fiatalabbak között 1%-nál is kevesebb azoknak az aránya, akik még nem kóstoltak bele a nemiségbe.
- Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2007-ben 13 évesen ketten, 14 évesen 21-en, 15 évesen 75-en, 16 évesen 127-en szültek.
(Forrás: KSH, www.lea.hu)

Háttér

Ahogy a számokból is kiderül, a várandós tinédzserek többsége az abortusz mellett dönt, mert sokszor a szülők nem tudnak, vagy nem akarnak segíteni a gyereknevelésben. Az egyre nagyobb borúlátásra okot adó számok mindenkit elgondolkodtatnak. Sokan a felvilágosítás hiányát okolják, hiszen a fiatalok mindenféle felelősségtudat nélkül, kíváncsiságuktól vezérelve vetik bele magukat a szexuális életbe anélkül, hogy tisztában lennének a szex veszélyeivel és a védekezés lehetőségeivel. Szakértők szerint a fiatalkori, nem kívánt terhesség leggyakrabban a kísérletező kedv, a megszokott házasság előtti szex, valamint a nemi erőszak.
Fontos, hogy ha már bekövetkezik a baj, meglegyen a kismamában a bizalom, hogy segítséget kérjen, és ne akarja titokban tartani terhességét. Hogy maradjon még választási lehetőség, és a jövendőbeli nagyszülők ne kész tényekkel találkozzanak. A gyerekek nagy része a szégyenérzet és a büntetéstől való félelem miatt nem fordul időben segítségért.
Sokan erkölcstelenséggel azonosítják a leányanyaságot, pedig miért kéne szégyenkeznie annak, aki a nehezebb utat választotta az abortusz helyett? A fiatal anyukáknak nem elég, hogy naponta kell átélniük a legkülönbözőbb megpróbáltatásokat, de környezetük ellenszenvével is meg kell birkózniuk. A társadalom szégyenfoltként tekint ezekre a gyerekekre, akiknek túl korán és túl hirtelen kellett felnőniük. Gyakorlatilag elveszik a gyerekkoruk és egy szerencsétlen, köztes állapotban találják magukat: gyerekként gyereket kell nevelniük. Ez a feladat még egy ideális körülmények között élő anyának is nehéz.
A legszerencsésebbeket a családon kívül az apa is támogatja, de ezt sajnos nagyon kevesen mondhatják el magukról. Ma már több olyan anyaotthon várja azokat, akik anyagi vagy szociális helyzetük miatt nem tudnak normális körülményeket teremteni a gyerekneveléshez. A LEA Otthon célja, hogy a gyermekek anyjukkal maradhassanak, ne kerüljenek a gyermekvédelmi rendszer gondozásába. Az alapítványnak nem csupán a szállás biztosítása a célja, hanem az édesanyák talpra állítása, életminőségük javítása. Segítenek a tanulásban, a szükséges támogatások és papírok megszerzésében, a családdal való kapcsolat javításában.


Budapesti anyaotthonok listája
LEA Otthon és Alapítvány
További segítség

Mustra