Több mint 26 milliós bevétel az autista alkotók műveiből

A Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány által kezdeményezett Fogadj be! program művészeti aukcióján bocsátották árverésre autista fiatalok alkotásait a Műcsarnokban.

„Ezekről az alkotásokról nehéz lenne megmondani, hogy kortárs művek-e vagy sem: érzékenységük, érzelmességük és anyaghasználatuk miatt bármely magasművészeti alkotással felveszik a versenyt” - mondta Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója.

Második alkalommal került sor szeptember 26-án a Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány által közösen indított Fogadj be! program árverésére, melyen rendhagyó módon 18 autista alkotó 100 műve került kalapács alá. Az aukció során több mint 26 millió forint gyűlt össze a támogatóknak köszönhetően, akik a válság ellenére is nagy számban részt vettek az eseményen, és jelentős összegekkel licitálva járultak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Az árverés bevételét az autista fiatalokat gondozó lakóotthonok kapják meg.

„Rendkívüli öröm számomra, hogy ilyen szép eredményt értünk el, mert nagyon speciális témát választottunk az idei aukciónak. Hittünk abban, hogy ezek az alkotások, melyek a Tarr Hajnalka által indított művészeti foglalkozások alatt jöttek létre, valódi művészeti értékkel rendelkeznek és érdemes rájuk több figyelmet fordítani. Természetesen ez a mi értelmezésünk, és rábíztuk a kamaraárverés vendégeire, hogy milyen megfontolásból licitáltak a képekre; mert művészetnek ítélték meg, amit láttak, vagy csak a jószándék vezérelte őket. A végeredményt illetően ez másodlagos” – mondta Jaksity György, a Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány elnöke, a Fogadj be! program ötletgazdája.

Az idén befolyt összeg a Fogadj be! első eseményével szemben, ahol három éves időtartamra szóltak a licitek, csak egyszeri elköteleződést jelent az autista alkotók irányába, de a szervezők remélik, hogy ez egy első lépés lesz egy hosszabb távú kapcsolat kialakulásához. A Fogadj be! program az elkövetkező években is folytatódik és a szervezők reményei szerint minden évben újabb aukciót rendezhetnek majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek