Problémás gyerekek? Íme a veszélyeztetett családok

A boldogtalan családi háttér okozza legtöbbször a kisiskolás években előforduló viselkedészavarokat, ám nem minden család egyformán boldogtalan. A Child Development című szaklapban közzétett tanulmány szerint kétfajta családtípusban van a legnagyobb veszélye az első iskolás években felbukkanó viselkedészavarok kialakulására.

A család fontos támogatás forrása az iskolát megkezdő gyerekek számára, de okozhat stresszt, dühöt és figyelmetlenséget is, állítja Melissa Sturge-Apple, a kutatás szerzője, és a University of Rochester pszichológia docense, aki 234 család viselkedés-dinamikájának tanulmányozása után három alapvető családtípust határozott meg.

A pszichológus szerint a boldog családokban harmónikus az interakció, és a szülőket erős érzelmi szálak fűzik gyermekeikhez. Az ilyen környezetben felnövő gyerekeknél általában nem jelennek meg viselkedészavarok, bár a tanulmány szerzői szerint a gond nem minden esetben rejlik a családban. Ennek ellentéteként a boldogtalan családok két alapvető modellel írhatók le: a "szétszakadt" család, ahol a családtagokat általános érzelmi elszakadás jellemzi, és a kapcsolatok elhidegültek, valamint az "ellenséges" család, ahol van a tagok között kapcsolat, de az uralkodó érzelmek az ellenségesség és a frusztráció.

A "szétszakadt" családokban felnövő gyerekek az első iskolaévekben hajlamosak az aggresszióra és az erőszakos viselkedésre, míg az "ellenséges" családok sarjai ebben az időszakban nem mutatnak beilleszkedési problémákat, magyarázzák a kutatók. Ugyanakkor mindkét csoport tagjai az évek előrehaladtával egyre magasabb szintű szorongást és magányt mutatnak, ezáltal az egyedi viselkedés a serdülőkorra igencsak felismerhetővé válik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek