Tartanál madárpókot? Az egzotikus állatok veszélyei

A sziámi harcoshal jó ötlet a stresszes családoknak meditációs célra. Az ezerlábú egy tünemény, a sáska ínyenceknek való, a madárpók viszont bonyolult lény, kezdőknek nem feltétlen ajánljuk. Zoológus szakértőnk tanácsai leendő állattartóknak. 1. rész: ízeltlábúak, pókok, halak.

Perui gyászbotsáskák a fagyal levelén
Perui gyászbotsáskák a fagyal levelén

Hatalmas pofára esés, de akár egy életre szóló boldogság is lehet a vége, ha élő kedvenc kerül a karácsonyfa alá. Nyilván számos fórumon elhangzott már, állatot csak megfontoltan vásároljunk, átgondolva a vele járó problémákat is, mert hajlamosak vagyunk elsiklani ezek felett, az új jövevény érkezésének mámorától.

A továbbiakban nem fukarkodom a pozitív és a negatív tulajdonságok felsorolásával sem, mert miután elillan a lila gőz, a karácsonyi hangulat, ki tudja, milyen kis szörny ragadt a nyakunkon. Mielőtt az oly kedvelt emlősöket emlegetném, előveszem az egzotikumhoz vonzódók lehetséges listáját. Első részben az ízeltlábúakat, pókokat és a halakat.

Ezerlábú

Egy tünemény, nem túl interaktív, de kézbe vehető és tartása sem megterhelő. Egy kisebb terrárium kielégíti az igényeit, ha megfelelő mélységű tőzeg és virágföld keveréket kap aljzatnak. Imád áskálódni, na nem a szó rosszabbik értelmében, hanem kertészkedik. A zárható lakhely megkönnyíti az elegendő pára biztosítását, bár a kellően magas, nyitott helyről sem tudnak kimászni.

Főleg trópusi fajokat kapni, ezért a szobahőmérsékletnél érdemesebb egy kicsit magasabb, 26 ˚C-ot biztosítani. Növény- és korhadékevő, ez azt jelenti, hogy a gyümölcs, saláta, zöldség mixen kívül szívesen rágcsál lehullott falevelet, korhadó ágakat is. Ha inzultus éri, összetekeredik, kakaóscsiga formát vesz fel, ezzel védi sérülékenyebb lábait (nincs ezer, 400-500 között van a számuk), illetve kissé büdi és enyhén maró váladékot termel, de ez lemosva nem okoz problémát az ember számára. Kezdőknek is ajánlott.

Sáskák

Csak ínyenceknek, persze nem fogyasztás céljából. Tartásuk a fajtól függően lehet nagyon egyszerű, bengáli botsáska, illetve kifejezetten nehéz, vándorló levél. Mindre jellemző, hogy többnyire táplálékspecialista, ez pedig azt jelenti, hogy csak bizonyos növények levelét hajlandók elfogyasztani, előnyben részesítve a rózsaféléket. Ez télen okozhat fejtörést, hiszen csak a hidegtől védett helyeken marad levél ezeken a növényeken.

Kéregutánzó sáskák a borostyán levelén
Kéregutánzó sáskák a borostyán levelén

Nem térnék ki a tartási igényekre, mert számos faj közül válogathatunk és szinte mindnek más a fontos, ha ilyen ajándékot választunk, ne legyünk restek az állatkereskedő segítségét kérni, illetve az interneten keresgélni.

Madárpók

Hát ezen nyolclábúak esetében megoszlanak a vélemények, a mániákus póktartók nyilván meg fognak kövezni azért a kijelentésemért, hogy bizony a madárpókfajok némelyikének is a veszélyes állatok listáján lenne a helyük. Az egyébként viszonylag gyenge méreggel rendelkező fajok mellett vannak kifejezetten agresszív, gyors és erős méreggel bírók is.

A lelkiismeretes állatkereskedések előre jelzik, hogy kezdőknek ez vagy az nem ajánlott. És illik is követni a javaslatokat, mert egy nyugodtabb talajlakó típus, például a vöröstérdű madárpók, hosszú örömteli pillanatokat okozhat a kezdőknek, míg a Pterinochilus murinus izgága, idegbeteg viselkedése komoly fejtörést a gyakorlottabbaknak is. Térjünk a tárgyra, egy 40cmx40cm-es alapterületű terrárium a felnőtt egyedeket is kiszolgálja, de érdemes kölyökként megvenni őket, hogy végigkövethessük a növekedésüket. A talaj lehet tőzeg, de ne túl nedves. Berendezésként néhány vaskosabb faág, vagy kéreg és ne feledjük a vizesedénykét se.

Vöröstérdű madárpók
Vöröstérdű madárpók

Kedvelik a szobahőmérsékletnél némileg magasabb, 26 ˚C-ot. Ragadozók, de nem hálóval vadásznak, lerohanják a táplálékul szolgáló tücsköt, sáskát, esetleg a felnőttek az újszülött egeret is. Ha már most undinak érezzük ezeket az étkezési szokásokat, időben mondjunk le a póktartásról.

A másik nem túl vonzó tulajdonságuk, hogy simogatásuk nem ajánlott, mivel a testüket borító sűrű szőrzet erősen allergén (a pókok ezt védekezésre használják), lekaparva magukról a szőrfelhő szembe, szájba, bőrre kerülve lassan múló viszketést, irritációt okoz. Na és hát a méregről se feledkezzünk meg, amit hatalmas csáprágóikkal jó mélyen belénk juttathatnak.

A pók mellett szóljon, hogy általában jelzi támadó szándékát, először csak riasztásként felemeli első pár lábát, esetleg oda-oda csap vele és csak ezek után következik majd a marás. Most, hogy mindannyian megszerettük ezeket a mutatós nyolclábúakat, minden leendő gazdának sok szerencsét kívánok, és hosszú boldog együttélést kedvencével, ami eltarthat akár 15 évig is, ha nőstény egyedet sikerült kifogni. A hímek élethossza jóval rövidebb, kb. 3 év.

Itt sok hasznos információ található a fajokról és tartásukról.

Akvárium

A  szoba dísze lehet, de hamar leamortizálódhat, ezért ha igényeset akarunk, akkor kérjük akváriumépítők segítségét. Ha csak kezdésnek, a „gyerek kedvéért”szeretnénk, válasszunk egyszerűen tartható, igénytelenebb fajokat, mint például a sziámi harcoshal. Ne feledkezzünk el arról, hogy bizonyos halak utálják mások társaságát, vagy tápláléknak tekinthetik lakótársaikat. Stresszes családban meditáció céljából javasolt.

Itt még több információ található a témáról. És számos más oldal is segítséget nyújthat az akváriummal kapcsolatos kérdésekben.

Dél-amerikai halakat bemutató akvárium
Dél-amerikai halakat bemutató akvárium

Egy jó tanács: ha az interneten keresgélünk, mindig próbáljuk a faj latin nevét, azaz a tudományos elnevezést használni, mert így talán könnyebben kiszűrhetők az áltudományos oldalak.

Szerző: Mészáros Judit

fotók: Bátor Gábor

Mivel a cikk túl terjedelmessé válna, ha minden tartással kapcsolatos információt is tartalmazna, ezért szakmai kérdésekkel kapcsolatban szívesen állok rendelkezésükre a meszarosjudit@gmail.com email címen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek