Hogyan legyél te is pénzügyi szupersztár?

shutterstock 431590972

Még mindig sorban állsz a postán, gyűjtöd a csekkeket és folyamatosan figyelned kell rá, hogy legyen nálad elég készpénz? Jövőre pedig az internetes vásárlásoknál jön egy fontos szabály, de nem kell tőle megijedni. Ma már rengeteg szolgáltatás lényegesen könnyebbé teheti a hétköznapjaidat a pénzügyekben, és még spórolhatsz is vele. Tudtad például, hogy akár számlaszámoddal is vásárolhatsz? Most elmondjuk, mi a helyzet

Rengetegszer előkerül a hírekben, elemzésekben, tanulmányokban, banki hírlevelekben a pénzügyi tudatosság, nem véletlenül, hiszen ez könnyebbé, tervezhetőbbé teszi mindenkinek a jövőjét. Sokszor távolba mutató megoldásokról van szó, például az öngondoskodásról, ezen belül a nyugdíjra vagy például az egészség megőrzésére való takarékoskodásról. A pénzügyi tudatosság azonban nemcsak azt jelenti, hogy rendszeresen félreteszel, és van nyugdíjmegtakarításod. Elsőre jelentéktelennek tűnhet, de a mindennapok legalább ilyen fontosak: például az, hogy mivel fizetsz a boltban.

Kik a pénzügyi szupersztárok?

Akik minden költséget fejben tartanak, tisztában vannak a legújabb elektronikus, digitális pénzügyi – banki – megoldásokkal, a legkedvezőbb ár/érték arányú szolgáltatásokat veszik igénybe. Soha nem csúsznak egyetlen számlával sem, automatikus átutalásokkal intézik azokat. Ismerik a legtutibb befektetéseket és a legújabb pénzügyi applikációkat. A készpénzre pedig csak tartalékmegoldásként tekintenek, azaz csak akkor használják, ha muszáj, nincs más lehetőségük – sokan valahogy így képzelik azokat, akik profin kezelik a pénzügyeiket.

Kényelmesebb, olcsóbb, gyorsabb

Őket érdemes követni, hiszen a digitális forradalom a pénzügyeket is elérte, nem most persze, hanem már évekkel ezelőtt. Éppen ezért ma már szinte bármit elintézhetsz online, pár kattintással. Nem véletlenül egyre népszerűbbek a különböző banki applikációk, de említhetjük a Moneytou-t a Viberen vagy éppen a Revolut nevű alkalmazást is. Ma az ilyen innovatív megoldásoknak köszönhetően merőben másképp gondolunk a pénzügyeinkre, mint korábban, de ennek csak örülhetünk.

Befizetheted a számláidat a mobilod segítségével, pár másodpercen belül megérkezik az összeg, amit elküldtél - akár különböző pénzküldő szolgáltatások segítségével is - az ismerősödnek, kezelheted a megtakarításaidat a villamoson ülve. Hol van már az az idő, amikor a postán kellett órákig sorban állnod egy csekk feladásához, vagy amikor a bankfiókban töltöttél egy teljes délelőttöt egy lejáró megtakarítás miatt. Ráadásul az internetbanki felületen elvégzett műveletekkel még pénzt is megspórolhatsz, ugyanis ezek általában olcsóbbak, mintha ugyanezért a fiókba mennél be.

shutterstock 763755898

Eljött a villámgyors utalások ideje

Szerencsére expressz sebességre váltottak az átutalások. Idén márciusban teljesen új korszak indult a magyarországi bankolásban, elrajtolt ugyanis az azonnali fizetési rendszer. Ez azt jelenti, hogy 5 másodpercen belül érnek célba az online indított, 10 millió forint alatti átutalások. Így például pár másodperc alatt el tudod utalni a barátodnak a közös vacsora költségének felét vagy akár azonnali átutalással fizetni is tudsz egy szolgáltatónál. Az átutalások pedig a nap 24 órájában, minden nap azonnal teljesülnek, tehát még hétvégén is. Az újdonságok közé tartozik az is, hogy szeptembertől beléptek a rendszerbe a rendszeres átutalások, és az úgynevezett értéknapos utalások, illetve a kötegelt átutalások is. Ez pedig azt jelenti, hogy innentől a fizetések is azonnal megérkezhetnek a bankszámlákra.

Az elektronikus fizetés lehetőségének biztosítása természetesen nemcsak a bankkártyákat jelenti, jövőre még több helyen vásárolhatsz majd valamilyen okoseszközzel és azonnali átutalás segítségével.

Kézenfekvő megoldás továbbá a Mastercard Pay by Account nevű számlaalapú fizetési szolgáltatás is. Ennek lényege, hogy a boltokban az okostelefonod segítségével már nem is kártyád, hanem bankszámlád vesz részt a tranzakcióban.

Jön a csekkek alkonya

A hétköznapi ügyintézést könnyíti meg, hogy elindultak a fizetési kérelmek, amelyek a csekkek nagy riválisai. Ahelyett, hogy egy szolgáltatótól érkezett számlával és az ahhoz tartozó csekkel besétálnál a postára, néhány kattintással befizetheted bármilyen okoseszközről az összeget.

Egyelőre ugyan még kevés banknál érhető el, de a fizetési kérelem egy üzenet, amellyel a kérelem címzettjének lehet üzenni, hogy indíthatja a fizetést. Ha kapsz egy ilyen kérelmet, akkor csak jóvá kell hagynod azt és az abban szereplő összeget, és máris megtörtént a fizetés. Így pár mozdulattal ki is egyenlítheted mondjuk a gáz- vagy villanyszámlát akár az okostelefonodról is.

Fő a biztonság!

Ahogyan a cikk elején említettük, a számlák elektronikus fizetése mellett az is egy tudatos döntés, ha az üzletekben vagy internetes vásárlások alkalmával is a kártyás fizetést választod. A kártyás vásárlások biztonságát számos intézkedés garantálja, az egyik ilyen, hogy 2021. január 1-től kötelezővé válik az erős ügyfélhitelesítés. Ez elsőre bonyolultan hangzik, pedig nem az! Az új szabály azt jelenti, hogy az elektronikus fizetéshez legalább két hitelesítési faktor (ez lehet PIN-kód és ujjlenyomat vagy mondjuk jelszó és egy sms-ben érkező egyedi kód) kell. Tehát már nem elegendő kizárólag a bankkártyád adatainak megadása.

Első látásra sokan azt hihetik, hogy ezzel macerásabbá válhat a vásárlás – de ez sincs így. Pusztán biztonságosabb lesz.

A szolgáltatók, kereskedők ugyanis folyamatosan azon dolgoznak, hogy a vásárlás élménye megmaradjon, sőt fokozódjon. Ez mindenkinek az érdeke, hiszen a fizetéstechnikai rendszereket és megoldásokat nyújtó Big Fish Payment Gateway, a Frontira stratégiai stúdió és a Mastercard közös riportja szerint az emberek többsége már hagyott abba webes vásárlást. Pont ezért azokhoz a kereskedőkhöz megy majd a legtöbb vásárló, akiknél nemcsak a választék és az árak vonzóak, hanem gyorsan, könnyen kezelhető, áttekinthető fizetés megoldást nyújtanak az online térben.

Januártól még több helyen fizethetsz elektronikusan is

Visszatérve az online térből az offline-ra: januártól még ritkábban lesz szükséged a készpénzre a fizikai üzletekben való vásárláskor, ugyanis 2021-től azoknál a kereskedőknél, amelyeknél van elektronikus pénztárgép, lehetőséget kell biztosítaniuk az elektronikus fizetésre is. Ez hivatalos számítások szerint több tízmilliárd forinttal csökkenti majd a készpénzhasználatot és 50-60 ezer új helyet jelent. Az elektronikus fizetések elfogadottságát segítheti az is, hogy a Mastercard fejlesztési programjával Android operációs rendszerrel működő telefonok is alkalmassá válnak érintésmentes fizetések elfogadására, így egy üzletben például a kereskedő saját okostelefonja segítségével fogadhat érintésmentes fizetéseket, azaz nincs szükség külön eszköz beszerzésére és telepítésére.

Online vásárlás során pedig a szokásos módon, az internetes kártyaterminál-oldalon indíthatod el a tranzakciót.

Bár ezek az újdonságok nem jelentik azt, hogy a készpénz és a személyes ügyintézés örökre eltűnne az életedből, abban viszont segítenek, hogy tudatosan oszd be az idődet, és hatékonyabb legyen az ügyintézés.

A cikket a Brand & Content készítette a Mastercard  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek